Predoiu, despre Vâlcov şi ceilalţi fugari: Comisia Europeană a iniţiat infringement asupra Italiei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.05.2023 - 12:05
Darius Vâlcov, fost demnitar român - Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei spune că Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement asupra Italiei, privind felul cum tratează procedura de aplicare a mandatului european de arestare. Spusele demnitarului au legătură cu ultima fugă, a lui Darius Vâlcov.

SHARE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat despre situaţia fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, condamnat la şase ani de închisoare, dat în urmărire, că speră ca Poliţia italiană să îl găsească şi să îl aresteze cât mai repede, până să ajungă să se predea acolo unde doreşte să o facă.

Cătălin Predoiu: Infringement asupra Italiei

Liberalul a menţionat că sunt curţi de apel cu o jurisprudenţă favorabilă celor care solicită respingerea procedurilor de extrădare, precizând că această situaţie nu este doar pentru cetăţeni români, ci şi pentru cetăţeni din alte state ale UE.

Cătălin Predoiu a fost întrebat despre Darius Vâlcov, condamnat definitiv la şase ani de închisoare, care se sustrage de la executarea pedepsei, conform News.ro.

„Sper ca Poliţia italiană să-l localizeze şi să-l aresteze cât mai repede sau, mă rog, autorităţile din Italia, cât mai repede să o facă până să ajungă dânsul să se predea acolo unde vrea să se predea.

Citeşte şi: Darius Vâlcov, 6 ani de pușcărie. Și-a însușit tablouri. A fost omul de încredere al lui Dragnea

Pentru că este limpede tendinţa de comportament a celor care pleacă, ei încearcă să se predea în raza unor curţi de apel care au o jurisprudenţă favorabilă celor care solicită respingerea procedurilor de extrădare.

Şi nu doar faţă de cetăţeni români, ci şi faţă de cetăţeni germani şi de cetăţeni din alte state ale Uniunii Europene, olandezi, sunt situaţii de respingere a procedurilor de extrădare pentru că legea italiană este mai blândă.

Poate ăsta e şi un motiv pentru care Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement contra legii italiene de implementare a mandatului european de arestare.

Citeşte şi: Minel Prina, fostul primal al Slatinei, dat în urmărire generală în dosarul lui Darius Vâlcov

Nu e o problemă doar cu România, este o problemă europeană. Sper ca Poliţia italiană să îl localizeze, să îl aresteze mai repede pe domnul Vâlcov”, a declarat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov e dat în urmărire de către Poliţia Română, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Vâlcov nu e singurul fugar din dosar

Şi Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosar, a fost trecut pe lista persoanelor urmărite.

Pe lista persoanelor urmărite, publicată pe site-ul Poliţiei Române, apare Darius Bogdan Vâlcov, domiciliat în Slatina, judeţul Olt.

Vâlcov a fost condamnat, marţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia instanţei fiind definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te