Ponta mimează onestitatea: s-a suspendat din avocatură, unde a intrat prin fals în urmă cu 15 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.08.2020 - 16:55

Baroul București a confirmat, azi, pentru Newsweek România, că Victor Ponta rămâne avocat chiar dacă nu mai are nicio cale de a contesta faptul că este un plagiator. Ponta a făcut un prim gest de „pocăință” și s-a suspendat din Baroul București.

SHARE

Victor Ponta a pierdut definitiv, în iulie 2020, procesul deschis împotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU și în urma căruia, în 2016, i-a fost retras titlul de doctor.

Instanța Supremă a decis, astfel, definitiv, ca Victor Ponta să rămână fără titlul de doctor, după ce a plagiat în teza de doctorat.

Fostul premier a intrat în avocatură, în anul 2005, fără concurs, pe baza acestui doctorat, adică prin fals.

Victor Ponta a intrat în Baroul București și a devenit avocat printr-un fals (titlul de doctor). De-a lungul timpului, ca (fals) avocat, Victor Ponta a câștigat în jur de 400.000 de euro

Ponta face primul pas

Imediat după verdictul Înaltei Curți am cerut un punct de vedere, iar Baroul București mi-a precizat că nu are, deocamdată, pe agendă analiza cazului Ponta deoarece nu a primit o înștiințare oficială.

A mai trecut o lună și nu s-a schimbat aproape nimic.

Spunem „aproape”, pentru că Victor Ponta a decis să se suspnede la cerere din avocatură, după cum se vede din captura foto de mai jos. Data încetării dreptului de exercitare este 23 iulie 2020.  

Mai jos, vedeți cum era trecut Ponta în tabloul avoaților definitivi din Baroul București în urmă cu mai multe luni.

Dragne: Nu au ajuns actele

I-am explicat speța lui Ion Dragne, Decanul Baroului București care ne-a asigurat că instituția pe care o conduce nu tărăgănează cazul Ponta și că acesta este, în continuare, avocat. Dragne nu părea că știe de faptul că Ponta s-a suspendat din Barou.

„Domnul Victor Ponta nu a fost exclus din Baroul București. Vom dezbate cererea doamnei Monica Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Baroul București doar după ce ne va veni decizia oficială și documentele de la Înalta Curte. Cazul Ponta va fi pus pe agenda Baroului București imediat ce documentele de  la Înalta Curte ne vor parveni. Poate să se întâmple chiar și în luna august. Nu sunt de acord cu ideea că Baroul București tergiversează analiza cazului Ponta”, a spus Dragne pentru Newsweek România.

Aliat cu fiul unui interlop

Newsweek a scris, de curând, că deși plagiator confirmat în instanță, Cabinetul de avocatură „Gorun, Ponta și Asociații” vrea să reprezinte în instanță miniștri, deputați și primari care au probleme de integritate sau cu presa. În 27 noiembrie 2018, se înființează „Gorun, Ponta și Asociații care este „societate civilă de avocați”. Deși nu depune bilanțuri la Ministerul de Finanțe, casa de avocatură îi aduce în conturi lui Ponta suma de 15.000 de lei. O sumă mică, ce reflectă o afacere aflată la început. Asociatul lui Ponta este doctor Laurențiu Gorun. Despre el presa a scris că este finul cuplului Ponta – Daciana Sîrbu, dar și fiul vitreg al unui fost interlop.

Citește: Ponta s-a aliat cu fiul unui intelop ca să ia bani de la politicieni

Ce bani a luat
Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursuluid e la acea dată.

A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.
 

Istoria unui furt

➤ 7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti,

➤ 19 iunie 2012: Victor Ponta este acuzat de plagiat de revista Nature,

➤ 29 iunie 2012: CNATDCU decide că lucrarea este un plagiat,

➤ 1 iulie 2012: Ponta: Acuzația de plagiat este o „execuţie mafiotă“, nu voi renunţa la titlu.

➤ 19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din Ministerului Educației) decide că nu este plagiat.

➤ 20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti arată că Ponta a furat 115 pagini din 297.

➤ 16 decembrie 2014: Ponta anunță că intenționează să renunțe la titlul de doctor.

➤ 29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.

➤ 7 ianuarie 2015: Baroul București confirmă că Victor Ponta a intrat în rândul avocaților baza titlului de doctor.

➤ 27 iulie 2016: CNATDCU anunță că Ponta a plagiat,

1 august 2016: Ministrul Educației, Mircea Dumitru, îi retrage titlul,

➤ 7 octombrie 2016: Ponta cere în instanță anularea decizie ministrului Educației,

➤ 7 februarie 2017: Curtea de Apel respinge cererea lui Ponta,

➤ 16 august: Ponta este avocat în Baroul București pe baza titlului de doctor obținut prin plagiat.

➤17 iulie 2020. Victor Ponta a pierdut definitiv, săptămâna aceasta, procesul deschis împotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU și în urma căruia, în 2016, i-a fost retras titlul de doctor.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te