Cabinetul de avocatură „Gorun, Ponta și Asociații” vrea să reprezinte în instanță miniștri, deputați și primari care au probleme de integritate sau cu presa.
Instanța Supremă a decis, săptămâna trecută, definitiv ca Victor Ponta să rămână fără titlul de doctor, după ce a plagiat în teza de doctorat. Fostul premier a intrat în avocatură, fără concurs, pe baza acestui doctorat, adică prin fals. Baroul București mi-a precizat că, în curând, va fi pusă în discuție eliminarea lui Ponta din avocatură.
„Victor Ponta Viorel” a fost lichidat
Anterior, timp de aproape un deceniu, Ponta a fost avocat în cadrul cabinetului propriu „Victor Ponta Viorel”. Din avocatură, Ponta a câștigat aproximativ 400.000 de euro, sumă trecută în declarațiile sale de avere. Când a devenit premier, Ponta a încetat să practice avocatura. În declarația de avere din 2014, Ponta menționează că a dobândit o mașină prin „lichidarea Cabinetului Avocat Victor Ponta Viorel”.
Ponta realizase, în 2009, ultimii bani din avocatură - 66.700 de lei. În 2008, din avocatură Ponta a câștigat suma de 773.375 de lei.
Deși avea un verdict de plagiat, un proces în desfășurare privind retragerea titlului de doctor (care înseamnă, foarte probabil, îndepărtarea din avocatură), cu o uriașă pată neagră în cariera profesională, Ponta a revenit în avocatură în urmă cu doi ani.
Bani pentru documente false la purtător
În 27 noiembrie 2018, se înființează „Gorun, Ponta și Asociații care este „societate civilă de avocați”. Deși nu depune bilanțuri la Ministerul de Finanțe, casa de avocatură îi aduce în conturi lui Ponta suma de 15.000 de lei. O sumă mică, ce reflectă o afacere aflată la început. Asociatul lui Ponta este doctor Laurențiu Gorun. Despre el presa a scris că este finul cuplului Ponta – Daciana Sîrbu, dar și fiul vitreg al unui fost interlop.
Victor Ponta și Daciana Sarbu îl vor cununa pe avocatul Laurentiu Gorun, fiul adoptiv al fostului lider al lumii interlope din Vâlcea, Vasile Gorun, supranumit "Vulturul”, potrivit hotnews.ro din agust 2012.
Laurențiu Gorun a studiat la Harvard Law School, Institutul Diplomatic Roman, Arizona Bussines and Real Estate School, Universitatea Româno-Americană din București, Universitatea "Nicolae Titulescu" si la Universitatea Valahia din Târgoviște…. „Nu am legaturi cu cei care se învârteau pe lângă tatăl meu vitreg… Acest nume poate fi dăunător pentru imaginea mea sau a celor apropiati mie. Da, pe Victor Ponta l-am rugat eu să ne fie naș. Ne cunoaștem de ceva vreme”, a declarat Gorun potrivit hotnews.ro
Gorun și Ponta nu răspund
Am sunat la cabinetul de avocatură „Gorun, Ponta și Asociații” unde am cerut să vorbesc cu avocatul Laurențiu Gorun. Secretara m-a asigurat că voi fi contactat în cursul zilei de ieri dar nu s-a întâmplat acest lucru. Am întrebat dacă îl pot găsi pe Victor Ponta în firmă sau dacă i se poate transmite că l-am căutat. Secretara mi-a comunicat că nu mă poate ajuta. I-am cerut lui Victor Ponta o scurtă discuție lămuritoare, dar fostul premier, care a citit mesajul, a refuzat.
Ce vrea Ponta
Deși mai are doar un pas, formal înainte să fie dat afară din avocatură, pentru fals în documente, Ponta vrea, alături de casa de avocatură mai sus menționată, să ia bani de la politicieni.
La capitolul „Experienta recentă a membrilor GPA Law” – adică, la ce se pricep cel mai bine – sunt trecute:
- Asistență de succes și reprezentare a persoanelor cu profil înalt împotriva ziarelor naționale și locale în cadrul negocierilor și litigiilor in instanță;
- Asistența cu succes și reprezentare a primarilor, a membrilor Parlamentului și a fostilor reprezentanți ai guvernului în fața Agenției Naționale de Integritate, precum și în fata instanțelor de judecată;
Altfel zis: ești primar și ai o problemă de incompatibilitate, mergi la Ponta să te rezolve.
A scris un ziar ceva care nu ți-a convenit, te reprezintă Ponta în instanță.
Dat în vileag de străini
Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.
Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.
Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.
La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.
Ponta a atacat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a pierdut la CAB, iar recursul s-a judecat la Înalta Curte. Instanța a decis, zilele trecute, să repingă recursul lui Ponta carea rămas definitive fără titluld e doctor care
Ponta a intrat în avocatură exclusiv pe baza titlului de doctor, obținut prin fals
Pe 8 ianuarie 2015,Baroul București îmi comunica faptul că Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, obținut prin plagiat.
Ponta s-a folosit de acest fals (titlul de doctor obținut prin plagiat) pentru a nu da examenul de intrare în Barou. Legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept și, astfel, evitarea, unui examen complicat. În anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.
Ce bani a luat
Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursului de la acea dată.
A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.
Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.
De ce va fi dat afară din avocatură
Într-un răspuns oficial, dat în urmă cu mai mulți ani, Barou București a confirmat că Ponta a intrat în avocatură pe baza titlului de doctor obținut cu o teză declarată plagiat. Altfel, Ponta ar fi putut intra în avocatură doar după un examen foarte complicat.
Urmare a acestei decizii definitive, l-am întrebat pe Decanul Baroului București Ion Dragne dacă va decide excluderea lui Ponta din Baoul București și din profesioa de avocat. Am vrut să știu dacă Ponta poate fi acuzat că a reprezentat oameni în instanță pe bza unui document fals (doctoratul considerat plagiat) și dfacă clienții săi îl pot da în jdecată tot pentru fals și abuz.
Într-un răspuns oferit, în exclusivitate pentru Newsweek România, Decanul Baroului București Ion Dragne susține, în primă fază, că nu a primit niciun document oficial legat de retragerea, definitivă, a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta.
Câteva rânduri mai jos, Dragne admite că a auzit despre decizia Instanței Supreme și că va repune cazul avocatului Victor Ponta în analiza Baroului București fără a preciza vreo dată.