Oficial: Kovesi are instrumente de lucru în România. Cine începe să tremure

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.03.2021 - 16:53
Laura Codruța Kovesi/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) pentru instituirea Parchetului European (EPPO).

SHARE

Legea privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) are ca obiect reglementarea unor măsuri legislative, care, alături de cele instituite deja prin Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate să asigure punerea completă în aplicare a Regulamentului EPPO.

Citește și

EXCLUSIV Printre polițiștii de la Secția 16 care au torturat doi tineri, două polițiste (22, 23 ani)

Pentru facilitarea aplicării directe şi obligatorii la nivel naţional a prevederilor cuprinse în regulament, se impun măsuri de ordin legislativ şi instituţional pentru asigurarea funcţionalităţii şi a operaţionalizării efective în România a Parchetului European.

Citește și

Victima polițiștilor de la Secția 16: M-au bătut și au urinat pe mine. M-au dus pe un câmp la Jilava

Legea cuprinde şi dispoziţii de ordin instituţional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare şi materiale.

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului European, condus de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, să-şi înceapă activitatea la 1 martie.

Citește și

Jalbele interlopului Rechinu la președintele Mexicului au avut efect: s-a văzut cu șefa Securității

 

România are primii şase procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord, pe 10 februarie, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

Parchetul European, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, a fost instalat la sfârşitul lunii septembrie 2020, în Luxemburg.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca, conform Agerpres.

Citește și: „Dragnea - Tel Drum“, un dosar tipic pentru Parchetul European condus de Kovesi

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.