Legi noi în timp de pandemie: Avocatul Poporului să aibă salariu și pensie specială de judecător

DE Adelina Sahlean | 17.03.2020 - 16:13

Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizație lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), potrivit unui propuneri legislative inițiate de 8 deputați, în timp ce restul se concentrează pe pandemia de coronavirus.

SHARE

"La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.

Foștii Avocați ai Poporului și foștii adjuncți al Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțin un mandat complet, au dreptul la pensie și recalcularea acesteia în aceleași condiții," se mai arată în propunerea legislativă.

Proiectul este semnat de patru deputați PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia), doi deputați UDMR (Izabella Ambrus și Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu și deputatul Steluța Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 9 martie 2020.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat pe 12 martie că acest proiect să fie discutat în procedură de urgență, după ce pe 10 martie respinsese o cerere similară, potrivit portalului Camerei Deputaților.

După publicarea articolului, deputatul Adriana Săftoiu (PNL) a precizat că și-a retras semnătură de pe acest proiect și că a informat conducerea Camerei Deputaților, dar că modificarea nu a fost încă operata în fișa proiectului legislativ.

Motivul pentru care a semnat inițial proiectul legislativ era acela că legea reglementa mecanisme pentru o intervenție mai buna a Avocatului Poporului în cazul categoriilor vulnerabile. De exemplu, copii care reclamă abuzul părintelui, în condițiile în care Avocatul Poporului are acum nevoie de acordul părintelui reclamat pentru a vorbi cu copilul, iar legea îi permitea să sară peste acord.

Având în vedere însă că este vorba și de modificări privind statutul Avocatului Poporului, Adriana Saftoiu și-a retras semnătură.

Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, aceasta funcție este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar funcția de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de secretar de stat, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestora.

De asemenea, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te