Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.10.2018 - 16:41
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a anunțat, vineri, că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, potrivit unei ordonanțe a vicepreședintei Curții de Justiție.

SHARE

Ordonanța se aplică, cu efect retroactiv, judecătorilor Curții Supreme vizați de aceste dispoziții, potrivit unui comunicat de presă.
Anunțul a a venit în contextul legii adoptate de majoritatea guvernamentală din Polonia care a dus la epurarea Curții Supreme, în ciuda protestelor din partea unei părți a societății civile, a UE și a Opoziției.

„La 3 aprilie 2018, a intrat în vigoare noua lege poloneză privind Curtea supremă. În virtutea acestei legi, vârsta de pensionare a judecătorilor Curții supreme a fost coborâtă la 65 de ani. Noua limită de vârstă se aplică la data de intrare în vigoare a legii. Prelungirea funcției judiciare active a judecătorilor Curții supreme dincolo de vârsta de 65 de ani este posibilă, însă este supusă prezentării unei declarații care să indice dorința judecătorilor de a continua să-și exercite funcția și a unui certificat care să ateste că starea
lor de sănătate le permite să desfășoare activitatea de judecată precum și autorizării președintelui
Republicii Polone.” potrivit comunicatului.

Citește și: Consiliul Judiciar Național din Polonia, suspendat din rețeaua europeană 

Epurarea mascată a judecătorilor incomozi din Curtea Supremă printr-o lege care modifică vârsta de pensionare este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de sancționare a Poloniei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot, adică participarea la deciziile UE.
„Comisia a introdus, la 2 octombrie 2018, o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor în fața
Curții de Justiție. Comisia apreciază că, pe de o parte, coborând vârsta de pensionare și
aplicând-o judecătorilor numiți la Curtea supremă până la 3 aprilie 2018 și, pe de altă parte,
acordând președintelui Republicii Polone puterea discreționară de a prelungi funcția judiciară
activă a judecătorilor Curții supreme, Polonia a încălcat dreptul Uniunii” mai este precizat în comunicat.
Curtea de Justiție a UE va pronunța o hotărâre definitivă asupra fondului cauzei la o dată ulterioară. O ordonanță privind măsuri provizorii nu prejudecă fondul acțiunii principale, mai arată comunicatul citat.
„În așteptarea hotărârii Curții, Comisia a solicitat Curții să dispună ca Polonia să adopte următoarele măsuri provizorii: suspendarea aplicării dispozițiilor naționale referitoare la scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții supreme, luarea oricărei măsuri necesare pentru a se asigura că judecătorii Curții supreme vizați de dispozițiile în litigiu își pot exercita funcțiile în același post, bucurându-se de același statut și de aceleași drepturi și condiții de lucru ca și înainte de intrarea în vigoare a Legii privind Curtea supremă și abținerea de la adoptarea oricărei măsuri vizând numirea de judecători ai Curții”, continuă oficialii în comunicat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te