Consiliul Judiciar Național din Polonia, suspendat din rețeaua europeană

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.09.2018 - 16:24
Foto: Getty Images

Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a decis luni suspendarea Consiliului Judiciar Naţional din Polonia (KRS). Adunarea ENCJ, întrunită la Bucureşti, a decis suspendarea dreptului de vot al KRS și excluderea organismului judiciar polonez de la viitoarele activități.

SHARE

Consiliul Judiciar Național din Polonia, echivalentul polonez al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din rețeaua europeană de către 100 din magistraţii care au votat pentru suspendare. Doar şase împotrivă, iar opt s-au abţinut, transmite Agerpres.
Un comunicat publicat pe site-ul ENCJ arată că „este o condiţie a calităţii de membru al ENCJ ca instituţiile să fie independente de executiv şi de legislativ şi să asigure responsabilitatea finală pentru sprijinul puterii judiciare în înfăptuirea independentă a justiţiei”.
„ENCJ a început să fie preocupată că, urmare a reformelor recente din Polonia, KRS nu mai îndeplineşte această cerinţă. 

De aceea, în iunie 2018 a avut loc o vizită în Polonia, pentru a studia problema. 

Cu toate acestea, preocupările au persistat, iar în consecinţă Consiliul a propus suspendarea calităţii de membru a KRS.

 KRS a participat la reuniune şi şi-a prezentat poziţia. 

Adunarea Generală a luat în considerare propunerea şi a decis suspendare calităţii de membru a KRS”, precizează comunicatul citat.
Totuși, ENCJ îşi reafirmă angajamentul de a păstra legătura cu KRS şi va continua să monitorizeze situaţia cu speranţa că organizaţia poloneză va îndeplini din nou criteriile, în viitor, şi va fi reprimită ca membru activ.
„A existat sentimentul că a fost o zi foarte tristă, deoarece KRS era unul din părinţii fondatori ai reţelei, iar reprezentanţii săi în reţea erau foarte respectaţi şi au contribuit mult la lucrările reţelei, atât în Consiliu cât şi în diferitele proiecte ale ENCJ de-a lungul anilor”, adaugă comunicatul.
Preşedintele KRS, Leszek Mazur, a declarat ulterior presei că votul Adunării reprezintă, după părerea sa, “o apreciere nu a muncii noastre (…) ci a pachetului de reforme adoptat de puterile legislativă şi executivă” şi că motivele invocate de ENCJ nu sunt justificate, deoarece KRS nu are nicio influenţă asupra reformelor respective.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.