Cristian Plută, doctorul acuzat de șpagă, reținut. A cumpărtat 2 case și a strâns 20.000 €, în 2022

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2023 - 10:56
Cristian Plută, doctorul acuzat de șpagă, reținut - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Directorul general-adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

SHARE

Au mai fost reţinuţi în acelaşi dosar managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru, şi Silviu Stăncilă. O altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar.

DNA anunţă că, în cursul zilei de ieri, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziţii domiciliare în opt locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Cristian Plută, reţinut de DNA pentru 24 de ore

Cristian Plută este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie, au precizat surse judiciare, pentru AGERPRES.

Sursele judiciare mai arătau că director adjunct al ASSMB ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.

Potrivit declarației sale de avere, și-a luat două terenuri intravilane de 1.100 și de 300 de mp. De asemenea, și-a luat două case de lcuit de 200 și 219 de metri pătrați. În anul 2022, și-a deschis două conturi cu 20.000 de euro.

Citeşte şi: Șeful ASSMB a împrumutat BMW-ul instituției pe care o conduce. Acum are reparații pe bani publici

În luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza acordului-cadru încheiat la data de 4 aprilie între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build - Avision Strategy Consulting, având ca obiect "Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti", în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente.

Citeşte şi: Director din Administrația Spitalelor acuzat de șpagă: 2 case, în 2022. 12.500€ cadou pentru copil

Plută nu apare că a vândut ceva, pentru a justifica acești bani. Absolut ciudat, copilul său a primit tot în 2022 un cadou de 12.500 de euro. Toate acestea în condițiile în care veniturile sale sunt de 2.000 de euro.

În perioada 28 august - 3 septembrie, el ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build - 6.128.783,45 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te