Cristi Danileț: Vineri ieșim toți în fața instanțelor și parchetelor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.02.2019 - 16:49
Foto: Cristi Danileț/ Facebook

Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a anunțat, miercuri, că magistrații români vor organiza vineri, la ora 12, un protest general. Acesta a mai distribuit un document prin care Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai îşi exprimă dezaprobarea față de OUG7.

SHARE

„Laura Codruța Kovesi e prima după votul din comisii. Urmează votul în Plen. Acum ea vine spre țară. Pariez că de mâine se alătură protestelor procurorilor? Vineri va fi un mare protest al magistraților: toți ieșim în fața instanțelor și parchetelor la ora 12”, este mesajul fostului membru CSM. 

Danileț a mai postat și un document prin care Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) îşi exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare şi la unele dintre dispoziţiile recentei Ordonanţe de Urgenţă nr. 7/2019. Reprezentanţii facultăţii consideră că situaţia actuală este menită să aducă atingere independenţei magistraţilor şi normalei funcţionări a sistemului judiciar.

„Avem în vedere în acest context: prevederile prin care se încearcă scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie de sub autoritatea procurorului general (art. 14, pct. 4 din Ordonanţă), aducându-se atingere principiului constituţional al controlului ierarhic ce guvernează activitata Ministerului Public; dispoziţiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiţiei privind buna reputaţie, dacă se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie; lipsirea secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcţiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public şi conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcţiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate şi de către judecători care au exercitat cândva funcţia de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii Facultăţii de Drept de la UBB mai semnalează faptul că există riscul producerii unor blocaje instituţionale prin aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţă, care „prevăd încetarea tuturor detaşărilor în funcţii de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor procedure de concurs pentru ocuparea respectivelor poziţii”.

Toate modificările prezentate mai sus dă de înţeles că există un demers care are scopul de a subordona Ministerul Public unor interese care „nu au nimic în comun cu funcţionarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deţinătorii vremelnici ai unor funcţii de conducere şi, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze” , se mai precizează în comunicat.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -