Ciorbea s-a întâlnit cu 3 condamnați: atac la CCR pentru alcătuirea completurilor de judecată

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.02.2019 - 20:48
Victor Ciorbea Foto: Site-ul Avocatul Poporului

Un comunicat al Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, arată că acesta s-a întâlnit, azi, cu tre condamnați definitiv - Adrian Severin, Jean Andrei și Toni Neacșu - „care contestă modul de constituire a completurilor de judecată”.

SHARE

„Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, alături de doamna Emma Turtoi, Şef Serviciu Contencios Constituţional şi alţi doi consilieri din cadrul instituţiei, s-au întâlnit cu doamna Adina Anghelescu, Senior Editor la publicaţia LUJU.ro, domnul Toni Neacşu, avocat, domnul Profesor Universitar Dr. Adrian Severin, domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Sima şi domnul Lector Univ. Dr. Jean Paul Andrei.

Petiţionarii, care au depus şi memorii la sediul instituţiei, au solicitat Avocatului Poporului sesizarea CCR în legătură cu constituţionalitatea constituirii completurilor de judecată, atât la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la nivelul celorlalte instanţe judecătoreşti, civile sau penale. Argumentele solicitanţilor au fost invocate din perspectiva considerentelor reţinute de către Curtea Constituţională a României în Decizia 685/2018”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Severin a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. 

Jean Andrei a fost condamnat la 2 ani cu suspendare in dosarul retrocedărilor frauduloase de terenuri, alături de Radu Mazăre, Cristian Borcea si Nicusor Constantinescu.

Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al CSM, a fost condamnat definitiv la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participație improprie la infracțiunea de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătura privată.  

Potrivit comunicatului, Ciorbea „a solicitat petenţilor să depună precizări scrise cu privire la cele relatate şi a declarat că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor analiza petiţiile înaintate de cei prezenţi, cât şi alte memorii adresate pe aceeaşi temă, şi se va lua o decizie care va fi comunicată”.

Ieri, președinta ICCJ, Cristina Tarcea, a spus că a fost avertizată de președintele CCR, Valer Dorneanu, că va urma declararea neconstituțională a completurilor de trei judecători constituite la ICCJ. Deocamdată, CCR a declarat neconstituționale doar competurile de cinci. 

Guvernul susține că ar putea emite o ordonanță de urgență care să deschidă noi căi de atac la deciziile luate, după 2014, de către completurile de cinci. Presa a scris că o astfel de ordonanță i-ar permite lui Dragnea să scape de condamnarea pentru fraude electorale, întrucât fapta s-ar prescrie. 

Avocatul Poporului: Dânșii au venit la mine în calitate de cetățeni, de petiționari

„Dânșii au venit la mine în calitate de cetățeni, de petiționari care și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că s-a ajuns doar la constatarea conflictului juridic de natură constituțională de către CCR și doar pentru completurile de cinci care nu sunt stabilite în mod aleatoriu. Ei spun că o astfel de decizie se impune, din numeroase motive, și la alte completuri ale Înaltei Curți, iar unii și-au extins criticile și la completurile stabilite pe baza regulamentului CSM privind felul în care se alcătuiesc completurile la toate instanțele de judecată. Spun că ar trebui ca toate completurile de la toate instanțele ar trebui să fie trase la sorți, iar eu le-am cerut să îmi trimită și precizări scrise în acest sens, a declarat Victor Ciorbea pentru Hotnews

El a susținut că sunt "și alte memorii, mai multe", în care este contestat modul de constituire a completurilor de judecată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te