Omagii întrerupte. Ce cărți am fi citit și ce filme am fi văzut dacă Ceaușescu nu cădea în 1989

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.05.2019 - 18:06

Ce cărți am fi citit și ce filme am fi văzut dacă nu cădea Ceaușescu în 1989.

SHARE

Printre creatorii care trebuiau în 1990 să susțină regimul comunist prin operele lor se numără Andrei Marga, Ilie Șerbănescu, Daniel Dăianu, Traian Chebeleu, Dan Drosu Șaguna, Adrian Sârbu, Mihai Tatulici, Andrei Blaier, Dinu Săraru, Paul Everac.

„Înainte era mai bine“, crede o mare parte dintre cei care, la Revoluție, încă aveau toată viața înainte. Poveștile lor sunt transmise copiilor și nepoților perpetuând un neadevăr. Dinspre regimul Ceaușescu bate un vânt călduț și plin de nostalgie, pe măsură ce eșecul clasei politice de azi este tot mai accentuat.

Acesta este contextul în care Newsweek România a încercat să reconstituie viitorul pe care îl regretă o parte dintre noi. În paginile ce urmează vom arăta cum ar fi fost anul 1990 în comunism.

Am consultat sute de pagini de arhivă pentru a decoperi „Planul tematic editorial pe anul 1990“.

Documentul prezintă cărțile politice, de propagandă, ce urmau a fi tipărite dacă nu ar fi venit Revoluția. În cursul lui 1989, Partidul Comunist Român (PCR) aprobase apariția, pentru anul următor, a numeroase cărți scrise „în spiritul tezelor lui Nicolae Ceaușescu“.

Unele ar fi purtat semnătura câtorva viitori miniștri ai României democrate: Daniel Dăianu, Andrei Marga, Ilie Șerbănescu. Niciunul nu se dezice de ideile de atunci. Traian Chebeleu, fost consilier al lui Iliescu, și Dan Drosu Șaguna, fost președinte al Curții de Conturi, urmau să publice lucrări pe linia Partidului Comunist.

În „Planul tematic al filmelor artistice pe anul 1990“ elaborat de PCR cu un an înainte, regăsim peliculele „Făurari de lume nouă“ sau „O zi fericită“, în care este elogiat omul nou de tip comunist, dar și marile realizări ale Partidului. Filmele comandate de PCR pentru 1990 purtau semnăturile lui Paul Everac, Dinu Săraru, Mihai Tatulici, Alexandru Tatos, Titus Popovici, Andrei Blaier sau Fănuș Neagu.

Un 1990 comunist ar fi însemnat și mai puțină libertate, creativitatea suprimată și multă minciună. Vă invităm înapoi în viitor. 

Citește dosarul special „Omagii întrerupte”

Scriitori în comunism, miniștri în capitalism

De la Ceaușescu, la Iliescu

Soluțiile pentru un scriitor erau emigrarea, invizibilitatea publică sau revolta

„Fresca luptei revoluționare“ din cinematografie

Iliescu a înfierat un film tolerat de Ceaușescu

Repertoriul teatrelor, comandat de partid

Ode comunismului: Iliescu, Isărescu, Dorneanu, Meleșcanu

Ce poate Nicolae Ceaușescu și nu reușește Liviu Dragnea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -