Telenovela tăierii pensiilor speicale va avea un episod important în această săptămână. Sunt 3 propuneri care ar putea ajunge pe masa lui Nicușor Dan din partea guvernului Bolojan.
Oricare va fi decizia, legea va merge în Parlament.
Apoi, Consiliul Superior al Magistraturii CSM o va contesta la CCR.
Săptămâna decisivă pentru tăierea pensiilor speciale care pot ajunge la 52.000 lei. CSM se revoltă
Scenariul 1 - Pensiile speciale NU sunt tăiate. Crește doar vârsta de pensionare
Newsweek a scris, în utlimele zile, că există o mare presiune din partea CSM ca pensiile speciale să nu fie tăiate. Ilie Bolojan a renunțat în discursul public să mai vorbească de tăierea pensiilor speciale, susținând că trebuie ca vârsta de pensionare să crească la 60 de ani.
Nicușor Dan a îmblânzit și mai mult discursul la adresa pensionarilor speciali din justiție spunând că noua lege a pensiilor speciale nu se va aplica magistraților care îndeplinesc condițiile de pensionare.
„Mesajul l-am reconfirmat în discuția cu primul ministru, o să rămână norma tranzitorie din legea actuală care spune că magistrații care au îndeplinit deja condițiile de pensionare pot accesa acum condițiile de pensionare pe legea veche.”, a spus Dan.
Citește și: Bolojan și Nicușor Dan au convenit cum vor tăia pensiile speciale. Pensiile de 25.000 lei rezistă
Judecător, în pragul pensionării - Foto: Freepik
Magistrații refuză scăderea pensiilor speciale cu 15%
Asociația personalului din Justiție RoJust s-a întâlnit cu Ministrul Justiției, Radu Marinescu. Magistrații „au insistat asupra neafectării drepturilor pensiilor în plată sau pentru care sunt emise decizii de pensionare, ținând cont că acestea au reprezentat un contract social între magistratul pensionar și stat”.
Scenariul 2. Pensiile speciale vor fi 80% din venitul net
Un alt scenariu pare să fie tot mai agreat de guvernul Bolojan. Pensiile speciale ar urma să fie de 80% din salariul net al judecătorilor.
Bolojan ar vrea acest sistem de calcul pentru că CCR a cerut ca pensia specială să fie apropiată de ultimul salariu. Bolojan a apreciat că procentul de 80% este apropiat de salariu.
În acest caz, judecătorii cu venituri mari vor avea o pensie specială foarte mare. Un exemplu concret.
Newsweek a scris că vicepreședinta Înaltei Curți, Cosma Rodica, cere să se pensioneze. Cum salariul ei este de 63.000 lei net, ar urma să ia o pensie de 50.300 lei (80% din salariul net).
Detalii în LINK de mai jos:
Citește și: 60.000 lei/lună din pensii pentru o familie de judecători. Bolojan zice când taie pensiile speciale
Un alt exemplu: judecătoarea Corina Corbu câștigă de la Înalta Curte de Casație și Justiție aproximativ 780.000 de lei pe an, adică aproximativ 65.000 de lei lunar.
Ea a făcut cerere de pensionare. Pe legea propusă de Bolojan va avea o pensie de 52.000 lei net. Detalii, mai jos:
Citește și: Judecătorii cer ca „pensiile speciale să fie aproape cât salariile”. Șefa CSM are 65.000 lei/lună
Judecător, în pragul pensionării - Foto: Freepik
Judecătorii amenință că vor merge la CCR cu pensiile speciale
Magistrații din RoJust nici nu vor să audă de legea lui Bolojan.
„Neconstituționalitatea scăderii cuantumului pensiilor de serviciu la 80% din net (în fapt, se ajunge ulterior reținerii impozitului și CASS la 65% din net), având în vedere argumente că: existența dublei impozitări (formula de calcul cu 80% din net, ar include două impozitări, pornind de la indemnizația de bază a magistratului activ), procentul din netul veniturilor din ultima lună de activitate ar trebui să vizeze rezultatul calculului, iar nu startul acestuia, iar economia bugetară ar fi nesemnificativă (vezi procentajul mai mic de 4% al cuantumului pensiilor magistraților din totalul pensiilor de serviciu)”, a fost reacția magistraților.
Scenariul 3 - Scăderea cu 15% din venitul brut
La Parlament există un proiect care schimbă recalcularea pensiilor speciale. Acum, pensiile speciale sunt 80% din salariul mediu brut, pe ultimii 4 ani, al magistraților. Deputații au votat scăderea procentului la 65%. Pare că premierul Bolojan nu e de acord cu formula, crezând că nu va trece la CCR.
O simulare a tăierii pensiilor speciale cu 15% e mai jos.
Vechime de peste 20 de ani - 22.500 de lei; Pierdere de pensie de aproape 3.500 de lei
Vechime 15-20 de ani - între 20.524 de lei și 21.550 de lei; Pierdere de pensie de aproape 3.100 de lei
Vechime 10-15 de ani - între 18.639 de lei și 20.550 de lei; Pierdere de pensie de aproape 2.850 de lei
Vechime 5-10 ani - între 17.147 de lei și 19.850 de lei; Pierdere de pensie de aproape 2.700 de lei.
CONCLUZIE Oricare ar fi alegerea guvernului, decizia finală va fi dată de CCR. Acest lucru se va întâmpla în toamna - iarna acestui an.