Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Ce s-a întâmplat cu ea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.05.2024 - 08:41
Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat - Foto: Arhiva
mihai viteazul si fiica
imparatul rudolf

Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Trăind în umbra faptelor mărețului tată, despre unica fată legitimă a marelui voievod se știu mai puține lucruri. Dar, printre ele se află și faptul că istoria s-ar fi scris altfel, dacă devenea soția unui puternic împărat.

SHARE

Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Dacă destinul marelui voievod este binecunoscut, cel al copiilor săi a rămas în umbra faimosului lor tată. Și, mai ales, cel al domniței Florica, frumoasa fată a primului unificator al celor trei țări românești.

Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Ce s-a întâmplat cu ea?

Domnița Florica a trăit într-o epocă în care faptele gloriosului ei tată au dus familia de la extaz la agonie.

Fiica lui Mihai Viteazul s-ar fi născut pe la 1585, ea moștenind frumusețea, blândețea, farmecul și dulceața graiului de la mama sa, Doamna Stanca, după cum scria, în 1912, Ștefan Nicolaescu, în lucrarea „Portrete istorice. Domnița Florica, fiica lui Mihaiu Vodă Viteazul și a Doamnei Stanca”.

În schimb, statura măreață, mersul mândru și energia caracterului proveneau de la tatăl ei.

Citește și: Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

Deși abia intrase în adolescență, conform normelor de azi, vestea frumuseții tinerei mersese departe peste hotare.

La Viena și la Praga, despre Florica se spune că a atras privirile și a răpit inima însuși  împăratului Sfântului Imperiu Roman, Rudolf al II-lea..

Deși era cu 33 de ani mai în vârstă, acesta i-a cerut mâna, iar istoria s-ar fi scris, probabil, cu totul altfel, dacă ar fi avut loc acea căsătorie. 

Mihai Viteazul și Domnița Florica, la Curtea Imperială de la Praga, în 1601 - Foto: Arhiva

Însă, nobilimea maghiară, prin intrigi de culise, a reușit să împiedice această uniune ce ar fi fost extrem de periculoasă pentru interesele lor din Ungaria, al cărei rege era tot Rudolf.

În schimb, frumoasa Florica l-a luat în căsătorie pe Preda Postelnicul, fiul lui Papa, logofătul de la Greci, boier de viță nobilă și de mare vază la vremea aceea, conform dosaresecrete.ro.

El a adus mari servicii țării ca diplomat și a fost tratat cu mult respect de toți domnii care s-au succedat la tronul Țării Românești. Bărbatul a murit la 23 octombrie 1632, pe câmpul de onoare, ca un adevărat viteaz.

Fiul său, Preda, i-a asemănat în toate, prin urmare Domnița Florica a putut fi mândră că și-a găsit un astfel de soț, bun român și oștean destoinic al țării.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

Despre această căsnicie vorbește un document al voievodului Gavril Movilă, domn al Țării Românești între 1618 - 1620.

În actul datat 13 iulie 1619, se face referire la stăpânirea Domniței Florica și a soțului ei, Preda, peste satul Crăișanii din județul Mehedinți, pe care domnița îl primise ca zestre la nuntă chiar de la tatăl său, Mihai Viteazul.

După ce marele voievod pierde bătăliile de la Mirăslău și Bucov, în toamna lui 1600, dar și stăpânirea celor trei țări românești, Florica, împreună cu mama sa, îl însoțește pe Mihai Viteazul la Curtea împărătească de la Praga.

Împăratul Rudolf al II-lea - Foto: Arhiva

Probabil că acela a fost momentul în care împăratul Rudolf, văzând-o pe tânăra prințesă valahă, ce avea doar 15 ani, s-a îndrăgostit de ea.

Dar intrigile dușmanilor lui Mihai au fost mai puternice chiar și decât pasiunea împăratului.

Așa se ajunge la asasinarea voievodului, chiar în tabăra sa de lângă Turda, în august 1601, de către oamenii generalului Basta, cu acordul tacit al lui Rudolf al Ii-lea.

După uciderea mișelească a tatălui ei, Domnița Florica, mama și fratele său iau calea pribegiei.

Citește și: Cine a fost „Mălai Vodă”, domn al Țării Românești? Porecla nu avea legătura cu mămăliga din porumb

Revin în Țara Românescă abia după mai bine de un an când este consemnată vizita ei la Mănăstirea Cozia, în noiembrie 1602, pentru a-și vedea bunica, faimoasa mamă a lui Mihai Viteazul, Teodora, devenită Maica Teofana.

După scurt timp Doamna Stanca a murit de ciumă, iar despre fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Pătrașcu, se știe că s-a căsătorit cu Ancuța, fiica domnitorului Radu Șerban, având ca urmași două fete - Ilinca și Ancuța - și doi băieți, Gavrilaș și Mihail.

Despre Domnița Florica se mai știe că a trăit o viață fericită cu Preda și a avut, la rândul ei, trei copii: pe Buica, pe Ilina și pe Mihaiu. Nu se știe, în schimb, când a murit și nici unde a fost îngropată.

Dar, conform arhivelor județene Prahova, Buzău și Vâlcea, precum și ale Arhivele Naționale ale României din București, ar exista și în prezent, în județele Prahova si Buzău, cel puțin două familii ai căror membri sunt descendenți ai marelui domnitor prin fiica sa, Domnița Florica.

Mihai Viteazul a mai avut o fiică, din afara căsătoriei, Marula, născută în 1599, rod al relației cu Tudora din Târgșor.

Fratele mai mic al acesteia avea să devină, la rândul său, domn al Țării Românești, între 1669 - 1672, intrând în istorie sub numele de Antonie Vodă din Popești.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost generalul Basta în „Mihai Viteazul”. Căsătorit cu o mare actriță

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te