Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.05.2024 - 08:34
Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul - Foto: Arhiva
nicolae in film
incoronare alba iulia

Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? Deși a fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu, în lupta de la Mirăslău, din septembrie 1600, băiatul și moștenitorul marelui voievod, Nicolae Pătrașcu, a avut, în realitate, o cu totul altă soartă.

SHARE

Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? Cei care au văzut celebrul film, își mai aduc aminte că Nicolae, băiatul și moștenitorul voievodului a fost „omorât” în peliculă de regizorul Sergiu Nicolaescu, în lupta de la Mirăslău, din septembrie 1600.

Însă, în realitate, destinul feciorului marelui domnitor a fost cu totul altul decât cel prezentat în pelicula din 1971.

Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

În celebrul fim regizat de Sergiu Nicolaescu, fiul ui Mihai Viteazul, Nicolae Pătrașcu, este înfățișat drept un tânăr aflat sub pulpana mamei, Doamna Stanca. 

El se decide, totuși, să-și urmeze tatăl în bătălie, cea de la Mirăslău, din 18 septembrie 1600, unde moare pe câmpul de luptă chiar la prima sa confuntare militară.

Tot în film, Doamna Stanca își afurisește soțul pentru pierderea copilului, iar Mihai, intepretat magistral de Amza Pellea, pleacă neconsolat spre Praga, ca să ceară ajutor împăratului Rudolf al II-lea.

Nu se știe exact de ce a ales Nicolaescu acest final pentru băiatul și moștenitorul marelui voievod - cel mai probabil din rațiuni de dramatism - dar soarta reală a acestuia a fost cu totul alta.

Născut în 1584, Nicolae Pătrașcu era doar un adolescent când viteazul său părinte și-a început opera de unire a celor trei țări romăne sub un singur sceptru.

Citește și: Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „A fost la minute de amputare”

Nicolae a copilărit în Oltenia, însă în anul 1592, când tatăl său a fost acuzat de complot de către domnitorul Simion Movilă, fiind în pericol de moarte, a fost nevoit să se refugieze la sud de Dunăre, conform adevarul.ro.

A revenit în Muntenia un an mai târziu, odată cu obţinerea de către Mihai Viteazul a tronulului Ţării Româneşti.

O perioadă a petrecut-o la curtea domnească, însă imediat după izbucnirea conflictului cu turcii, între 1595 şi 1596, Nicolae Pătraşcu a fost nevoit să locuiască în Ardeal. 

După pacea cu otomanii, încheiată în 1597, acesta este trimis, conform vechiului obicei, ostatec la turci, locuind la Constantinopol timp de câteva luni.

Anul 1599 îl găsește pe Nicolae Pătraşcu alături de tatăl său în acţiunea acestuia de unire a Țărilor Româneşti. 

Nicolae Pătrașcu și Doamna Stanca au fost interpretați în film de Mircea Breazu și Ioana Bulcă - Foto: Facebook/Cineclic

El ia parte la bătălia de la Şelimbăr, din  28 octombrie 1599, când oștirea voievodului o zdrobește pe cea a Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory.

Astfel, s-a deschis calea către prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească, iar Nicolae Pătrașcu a făcut parte din suita de încoronare a tatălui său, de la Alba Iulia

După cucerirea Transilvaniei, Mihai Viteazul îl trimite pe fiul său în Ţara Românească pentru a conduce acest stat, urmând ca după moartea tatălui său să moştenească inclusiv tronurile Moldovei şi Transilvaniei.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

De altfel, în cărțile de istorie, Nicolae Pătrașcu apare ca domn al Țării Romînești între noiembrie 1599 - momentul încoronării de la Ala Iulia a părintelui său - și septembrie 1600, după ce marele voievod pierde totul în urma bătăliei de la Mirăslău. 

Acolo este învins de oastea condusă de italianul de origine albaneză, general în armata imperială, Gheorghe Basta, care-l atrage într-o capcană a unei retrageri false, de care Mihai nu-și dă seama.

Aflat într-o situație fără ieșire, Mihai Viteazul a decis să meargă la Praga, însoțit de frumoasa sa fiică, Florica, pentru a-l convinge pe împăratul Rudolf al II-lea că este cel mai potrivit pentru a-i fi aliat la conducerea Transilvaniei.

Oricum, nici vorbă ca Nicolae să fi murit la Mirăslău. În schimb, el și mama sa, Doamna Stanca au fost trimiși prizonieri în Ardeal, chiar la generalul Basta. 

A sosit acolo ca o regină, după cum scrie C. Gane în cunoscuta lucrare „Trecute vieți de doamne și domnițe”:

„Optsprezece cai de o frumusețe rară trăgeau trei carete poleite și împodobite. Odată ajunsă în fața dușmanului ei, părăsita Doamnă își dădu drumul amarului.

Blestemă și plânse și spuse lui Ungnad că mai bine l-ar fi înghițit pe Mihai pământul după o viață de fără de legi și că de mult de altfel i-a prezis ea lui pieirea.

Iar fiul ei, Nicolae Pătrașcu, copil de 14 ani, începu să plângă și să tremure spunând că de-o fi avut tată-său vreo vină, să-și poarte singur pedeapsa, iar el nu e vinovat cu nimic împăratuui și-e este lui plecat!”, scria Gane, conform timpul.us.

Nicolae Pătrașcu a asistat la încoronarea tatălui său la Alba Iulia, fapt arătat și în fim, el stând îngenuncheat, în colțul din dreapta jos al imaginii, lângă Doamna Stanca - Foto: Facebook/Cineclic

În acest timp, Mihai Viteazul obține sprijinul lui Rudolf, care-i ordonă care i-a ordonat lui Basta să facă alianţă cu domnitorul detronat şi să recucerească Transilvania la conducerea căreia revenise între timp Sigismund Bathory, vărul lui Andrei Bathory.

Pe 3 august 1601 a avut loc o nouă bătălie, la Gorăslău, Basta şi Mihai Viteazul ieșind învingători, dar albanezul - care, se pare, voia pentru sine tronul Transilvaniei - a decis să-l ucidă pe voievodul român, lucru ce s-a întâmplat pe 9 august, chiar în tabăra voievodului de lângă Turda.

După asasinarea soțului său, Doamna Stanca a revenit în 1603, în Țara Românească, unde a murit de ciumă în același an.

Citește și: Cine a fost „Mălai Vodă”, domn al Țării Românești? Porecla nu avea legătura cu mămăliga din porumb

În schimb, Nicole Pătrașcu, a plecat spre Viena, anul 1603 găsindu-l în la Praga, unde a rămas în slujba împăratului Rudolf până în 1608, când a încercat să redobândească tronul Țării Românești.

El a fost arestat, însă, din ordinul voievodului Gabriel Báthory, devenit principe al Transivaniei, aliat al împăratului Rudolf II și al lui noului domn al Valahiei, Radu Șerban.

Nicolae a fost trimis în Țara Românească, unde, drept pedeapsă, domnul muntean l-a crestat la nas pentru a nu mai putea pretinde domnia, așa cum era un vechi obicei.

Paradoxal, după ce a renunțat la orice pretenție la tronul Țării Românești, Nicolae Pătrașcu s-a împăcat cu Radu Șerban, pe care mai târziu l-a însoțit în exil.

Fiul lui Mihai Viteazul a murit la Viena în 1627, sărac și bolnav de gută, la doar 43 de ani. Inițial, a fost înmormântat la biserica ortodoxă din Györ, rămășițele sale fiind aduse în 1641, la Mănăstirea Comana.

Prin urmare departe de a fi murit la Mirăslău, în 1600, așa cum l-a prezentat Sergiu Nicolaescu în film, Nicolae Pătrașcu a mai trăit încă 27 de ani de la acel moment, având, e drept, un sfârșit dureros pentru băiatul și moștenitorul primului unifictor al celor trei țări române.

 

 

 

 

Î

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te