Recunoașteți personajul? A fost generalul Basta în „Mihai Viteazul”. Căsătorit cu o mare actriță

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.01.2024 - 18:05
L-a interpretat pe generalul Basta, în filmul „Mihai Viteazul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
adela marculescu
cu ilinca tomoroveanu

Personajul din imagine l-a interpretat pe generalul Gheorghe Basta în „Mihai Viteazul”. Cu un prestigiu de actor bine consolidat și căsătorit cu o mare actriță a vremurilor, a decis să ia calea Occidentului. A murit acolo, devenind, treptat, aproape un necunoscut în țara natală.

SHARE

Personajul de astăzi l-a intepretat pe infamul general Gheorghe Basta în „Mihai Viteazul”. A fost căsătorit cu o frumoasă și mare actriță a anilor 70, dar, în 1977, a decis să ia calea Occidentului. Deși a continuat să joace în filme și seriale germane, a devenit, treptat - și pe nedrept - aproape un necunoscut pentru noile generații de spectatori.

Recunoașteți personajul? A fost generalul Basta în „Mihai Viteazul”. Căsătorit cu o mare actriță

Îl ținem minte mai ale din rolul ingrat pe care l-a avut în filmul „Mihai Viteazul”(1971), în care a interpretat pe infamul general imperial Gheorghe Basta, cel care a orchestrat asasinarea marelui voievod și, înainte de asta, execuția haiducului Baba Novac, unul dintre căpitanii domnitorului.

Emmerich Schäffer s-a născut la 10 octombrie 1931, în Timișoara, într-o familie de origine germană. Tocmai complexele date de defectele fizice din copilărie și adolecență le-a tranformat în atuuri și motivație pentru a deveni actor.

Citește și: Recunoașteți personajul? „Gloabă”, marele actor fără facultate care putea fi Mihai Viteazul

„Şcoală pentru pregătire artistică n-am făcut. Ideea scenei mi-a venit dintr-un complex psihic. Eram bâlbâit, miop, cocoşat. 

Pentru mine, cea mai grea meserie mi se părea a fi cea de actor. Şi cum întotdeauna mi-au plăcut obstacolele care-ţi pun la încercare voinţa, temeritatea, am ales-o”, declara actorul într-un interviu pentru revista Cinema din decembrie 1966, citat de aarc.ro.

În 1953, a dat admiterea la Institutul de teatru de la Cluj, la clasa maestrului Braborescu. Dar abandonează această facultate în favoarea Teatrului de păpuşi, un magnet mai puternic la acea vreme.

Însă, după patru ani, dimensiunile reduse aIe scenei devin sufocante şi Schäffer a revenit pe scena mare a teatrului cu oameni.

A jucat la Teatrul de stat de limbă germană de la Timişoara, despre care Schäffer mărturisea  că i-a adus „primele şi poate cele mai frumoase bucurii de actor”.

Aici, numele lui se leagă de 47 de roluri, de la „Hoţii”, „Sperjurul” și „Oameni care tac”, până la , „Surorile Boga”, „Othello” și „Egmont”. 

Emmerich Schäffer a fost căsătorit cu actrița Adela Mărculescu - Foto: aarc.ro

Primul pas în teatrul de limbă română I-a făcut în rolul Horaţiu, în spectacolul „Hamlet”, montat de Dan Nasta şi în rolul lui Tusenbach din „Trei surori”» de Cehov.

Apoi joacă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti în „Intrigă şi iubire” şi „Cazul Oppenheimer”.

Dar, între timp, începe să-și facă un nume și în cinematografie, mai ales că primul rol îl are în magistralul „Pădurea spânzuraților” (1965), în regia lui Liviu Ciulei.

Citește și: Adela Mărculescu își revede soțul, aflat pe patul de moarte, la două decenii după ce s-au despărțit

Urmează alte personaje, în pelicule precum „Tunelul” (1966) „Un film cu o fată fermecătoare” (1967), „Cerul începe la etajul III” (1967), „Castelul condamnaților” (1970), după care urmează apariția în „Mihai Viteazul”.

Ulterior, joacă în filme importante ca „Un comisar acuză” (1974), „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975), „Hyperion” (1975), „Cantemir” (1975), „Muschetarul român” (1975) și „Osînda” (1976).

Dar, cum o bună parte din familie se mutase în Germania Occidentală, mirajul plecării l-a cuprins și pe Schäffer. Face acest pas în 1977, deși era căsătorit de câțiva ani cu o frumoasă și mare actriță, Adela Mărculescu.

Mult mai târziu, aceasta a declarat că a fost vorba de o iubire adevărată și că l-a reîntâlnit pe fostul soț în 1999, chiar în anul morții acestuia.

„A fost o iubire profundă, cu multă, multă prietenie la mijloc – făcută parcă să reziste. Erau vremurile prea tulburi şi greu de suportat pentru un neamţ născut şi crescut în România, cu fraţi dincolo. Nebunia şi vraja Occidentului l-au cuprins. 

A plecat. Eu n-aş fi făcut-o pentru nimic în lume. Ce s-a întâmplat acolo nu ştiu. Atâta pot să spun: bolnav, pe patul de moarte chiar, a venit în ţară. Ne-am văzut, ne-am vorbit, ne-am bucurat şi întristat totodată”, a spus actrița, într-un interviu pentru Q Magazine.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

Emmerich Schäffer alături de actrița Ilinca Tomoroveanu - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Emmerich Schäffer și-a continuat activitatea de actor și în RFG, apărând în filme și seriale, dar care nu au ajuns și în țara noastră. Din păcate, acest lucru a făcut ca multe generații de cinefili să nu-l mai știe pe actorul care avea o carieră și o reputație bine consolidate în momentul plecării în Occident.

Fostul interpret al generalului Gheorghe Basta s-a stins din viață în luna mai a anului 1999, în Munchen. Dar în urma sa vor rămâne câteva roluri majore pe care le-a dăruit cinematografiei române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te