Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.04.2024 - 16:15
Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu nicolaescu
cu domnica si oana
cu sergiu

Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Filmul vizionat de milioane de români a stârnit uimire încă de la lansarea sa, în 1971. Motivul a fost faptul că vocea voievodului nu era a lui Amza Pellea, ci a altcuiva. Cum s-a ajuns la acest dublaj, de fapt?

SHARE

Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Filmul care i-a adus, practic, marea popularitate în rândul publicului a apărut în 1971, fiind regizat de Sergiu Nicolaescu.

Dar toată lumea a fost mirată că vocea voievodului nu era a lui Amza, ci a unui alt cunoscut actor, Emanoil Petruț. Care a fost adevăratul motiv al acestui dublaj al glasului artistului care, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit, duminică, 7 aprilie, 93 de ani?

Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

Marele actor Amza Pellea s-a născut într-o zi de 7 aprile 1931, în Băilești, județul Dolj. A fost fiul unui agricultor, într-o familie în care era singurul băiat dintre cei cinci copii ai familiei.

Tot pe 7 aprilie, dar 2024, adică duminică, va fi deschisă oficial în localitatea natală Casa Memorială „Amza Pellea”, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente dedicate genialului artist.

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a locuinței părintești ce a fost construită în anul 1908 și care dispune de arhitectură caracteristică începutului de secol XX.

Citește și: Domnica, marea iubire a lui Amza. Am găsit o fată frumoasă într-un copac. A coborât pentru totdeauna

În încăperile imobilului au fost amenajate expoziții în memoria actorului Amza Pellea, conținând atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită, scrie cronicaolteniei.ro.

Revenind la viața lui Amza Pellea, destinul său, dacă nu ar fi existat teatrul și filmul, ar fi fost unul surprinzător.

„Am urmat liceul la colegiul „N. Bălcescu” din Craiova, am urmat și o școală electrotehnică, după absolvirea căreia am căpătat calificarea de „specialist în aparate de calcul de înaltă și joasă tensiune”, mărturisea Amza Pellea într-un interviu din ziarulmetropolis.ro.

Amza Pellea și Sergiu Nicolaescu, cel care a regizat „Mihai Viteazul”, dar a intepretat și rolul lui Selim Pașa - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

De altfel, până în 1951 a lucrat la Uzina Electrică din Timișoara, dar, după o preselecție, a dat examen la IATC.

„Concuram la clasa de regie, dar comisia m-a repartizat la „actorie”, mai povestea marele actor în interviul respectiv.

Cariera lui Amza Pellea avea să prindă a străluci odată cu rolurile din „Setea”, „Tudor”, „Neamul Șoimăreștilor” și „Haiducii”, pentru ca apoi să-l întruchipeze pe regele Decebal în peliculele „Dacii” și „Columna”, din 1967, respectiv 1968.

În 1971 a apărut în rolul ce avea să-l impună definitiv în mintea și sufletul românilor, cel din „Mihai Viteazul”, unde l-a interpretat inegalabil pe marele voievod.

Dar mare a fost surpriza publicului atunci când nu au recunoscut vocea lui Pellea în glasul domnitorului, ci pe al lui Emanoil Petruț.

Multă vreme au existat zvonuri legate de faptul că Pellea ar fi avut probleme medicale la corzile vocale ori ar fi decis singur acel dublaj din cauza accentului său oltenesc.

Citește și: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Cum era să piardă rolul din „Nea Mărin miliardar”

De altfel, o bună cunoscătoare a cinematografiei noastre, cunoscutul critic de film Irina-Margareta Nistor, a confirmat una dintre aceste variante.

„Nu au existat niciun fel de probleme cu vocea lui Amza Pellea. Dimpotrivă, glasul omului era în perfectă stare. În realitate, Amza a cerut expres să nu i se folosească vocea pentru că s-a temut ca accentul său oltenesc să nu îi discrediteze personajul.

Adevărul este că a avut rezerve și a crezut că glasul său nu e suficient de adânc, de impunător pentru dimensiunea lui Mihai Viteazul”, a spus criticul de film, în februarie, în podcastul „Vreau să știu” al lui Cătălin Oprișan.

Dar, foarte rapid, a venit replica Oanei Pellea, fiica actorului, ea însăși una dintre marile actrițe contemporane ale României.

Amza Pellea, în 1978, alături de cele două mari iubiri ale sale, soția, Domnica, și fiica, Oana, într-o pauză de filmare la „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Aceasta a dezvăluit într-o postare pe Facebook adevărul despre acel episod, mărturisind că decizia dublajului de oce i-a aparținut regizorului Sergiu Nicolaescu, el însuși apărând în film în rolul generalui turc Selim Pașa.

De altfel, conform spuselor Oanei Pellea, tatăl său a fost extrem de afectat de hotărârea luată de Nicolaescu

„NU ESTE ADEVARAT!
I am comunicat acum câteva luni (!!!) doamnei Irina-Margareta Nistor motivul real! 
Motivul real este ca Sergiu Nicolaescu a vrut sa ii dubleze vocea cu cea a lui Emanoil Petrut!  Nu tata a cerut! Nu lui tata i a fost frică …că ar avea accent oltenesc! 

O data pentru totdeauna: Dublarea vocii tatălui meu in Mihai Viteazul a fost decizia lui Sergiu Nicolaescu … împotriva voinței tatălui meu!
Tata a suferit enorm ca i-a fost dublata vocea! 

Sunt încă in viața si stiu CEL MAI BINE  cum si ce 
s a intamplat!”, a fost mesajul postat de actriță.

Totuși, în ciuda acestui lucru, Amza Pellea a continuat să colaboreze cu Nicolaescu în numeroase producții cinematografice, prima fiind chiar în anul următor, 1972, în „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, 

Lista este lungă, printre filme aflându-se pelicule precum „Ultimul cartuș” (1973), „Un comisar acuză” (1974), „Nemuritorii” (1974), magistralul „Osînda” (1976), Revanșa (1978) sau „Capcana mercenarilor” (1981).

Firește, nu poate fi omis neuitatul „Nea Mărin miliardar (1979), care, alături de „Mihai Viteazul”, a devenit cel mai vizionat film românesc din istorie.

Citește și: Actrița ce i-a luat mințile lui Amza Pellea la filmări. De ce l-a reprimit soția cu brațele deschise

Dar, pentru istorie, exact în rolul emblematic al lui Mihai Viteazul, vocea personajului nu este a lui Amza Pellea, actorul care l-a intepretat.

Și asta, prin decizia unilaterală a regizorului, nu din alte motive, adesea invocate în spațiul public.

Amza Pellea a apărut în multe filme importante regizate de Sergiu Nicolaescu, inclusiv în neuitatul „Nea Mărin miliardar” (1979) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

În viața personală, Amza Pellea a fost căsătorit vreme de un sfert de secol, din 1958 până la moartea sa, în 1983, cu Domnica Mihaela Policrat, marea sa dragoste.

E drept, actorul a „călcat” și strâmb, îndrăgostindu-se cu înflăcărare de Ioana Pavelescu, partenera sa din „Osânda”.

De altfel, el însuși avea să povestească episodul într-o mărturisire făcută actorului Candid Stoica iar acesta o menționează scris. Amza Pellea, cu umorul său hâtru, dezvăluie și cum s-a încheiat toată aventura.

„Nimerişi la punctu’ slab. La «Osânda» avusei de la cel de sus o osândă. Om în toată firea, îmi pierdui capul şi mă-ndrăgostii de partenera mea din film şi, ca să nu mai fac contabilitate dublă, vorba lui Nea Iancu, plecai de acasă, că fata de care mă-ndrăgostii era, măi băiete, ceva ce nu se există decât în filme, ca să glumim.

Avea nişte picioare care porneau direct din gât şi, ca să nu mai pierdem timp cu întrebarea ce s-a mai întâmplat, îţi mărturisesc că idila s-a terminat ca o vâlvătaie care se stinge repede, că fiind iarnă şi frig, fata îmi ceru un vizon.

Ce să fac? Dădui din colţ în colţ, că să vezi, că o fi, c-o păţii, vezi Doamne, ca să treacă iarna. Dar avusei ghinion de-o iarnă lungă şi vrând-nevrând, fui obligat până la urmă să-i iau vizonu’…

Şi trăirăm în pace şi onor până-n iarna următoare, când fuse neică iar o iarnă tare friguroasă şi fata îmi mai ceru iar un vizon, ca să aibă de schimb.

Dar acu’ mă gândii mai mult: bine, fac rost de bani, îi mai iau un vizon, dar ce mă fac dacă la anu’ vine o iarnă şi mai friguroasă şi o să mai vrea iar un vizon?

Aşa că mă întorsei acasă cu coada-ntre picioare, iar nevastă-mea, mintoasă, mă primi cu braţele deschise”, mărturisea Amza Pellea. Interviul pe larg AICI.

Dincolo de imperfecțiunile inerente oricăui om, Amza Pellea a fost un artist imens, inclusiv în teatru, dar și un familist convins și un tată iubitor.

Restul sunt doar amănunte de culise, ce vor fi acoperite în timp de ecoul mereu răsunător - mai ales în sufletul publicului - al rolurilor pe care le-a interpretat într-o viață curmată mult prea deveme, în 1983, la doar 52 de ani, din cauza unui cancer la plămâni, actorul fiind un mare fumător.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te