Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.01.2024 - 11:45
Cum a provocat aurul dacic prima criză din istorie - Foto: Freepik - cu rol ilustrativ
columna lui traian

Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Cu cantitatea de metal prețios jefuită din Dacia, romanii și-au refăcut visteria statului, iar împăratul Traian a organizat 123 de zile de jocuri și de lupte pentru a sărbători victoria. Dar această bogăție a avut și un alt efect.

SHARE

Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia, iar împăratul Traian a organizat peste  luni de jocuri și de lupte, în Roma, pentru a celebra victoria asupra regatului condus de Decebal. Dar, această bogăție a avut și un efect contrar neașteptat pentru învingători.

Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

Știm de crahul financiar din perioada 1929  -1933 și ne este încă limpede în memorie cel declanșat în 2008, în SUA, și propagat ca un tsunami în toată lumea.

Dar un lucru asemănător s-a produs și cu aproape 2.000 de ani în urmă.

Victoria romanilor în războaiele cu dacii și cucerirea regatului lui Decebal, la anul 106 d.Hr, a dus la un aflu de aur fără precedent spre imperiul condus de Traian. O pradă de război impresionantă a luat calea Romei

Dar bucuria preluării acestei bogății avea să fie, în curând umbrită, însă, de prăbușirea prețului metalului prețios și declanșarea primei crize inflaționiste mondiale.

Tema este descrisă pe larg în lucrarea „Geologia economica a aurului”, scrisă de un colectiv condus de prof. dr. Gheorghe C. Popescu, de la Facultatea de Geologie din Bucuresti.

Citește și: De unde vine numele Munților Bucegi? Care este legătura cu dacii?

Este cunoscut faptul că populațiile de pe actualul teritoriul actual al țării noastre - și cele balcanice, în general - au fost mereu menționate în antichitate drept iubitoare de aur.

Descoperirile arheologice au arătat că cele mai vechi bijuterii din lume sunt cele găsite în Balcani, în arealul nemurilor tracice.

Tezaurul din apropierea orașului Varna, Bulgaria, are o vechime de 6.500 de ani, iar în România, idolul de aur descoperit la Moigrad, județul Sălaj, a fost datat de acum 5.500 de ani.

Columna lui Traian conține scene în care este arătată transportarea uriașei prăzi de război de către romani - Foto: reporterpenet.ro

După victoria asupra dacilor, conform istoricului Dio Cassius, dar și a lui Criton,  medicul personal al împăratului Traian, legiunile romane au adus din Dacia, ca pradă de război, nu mai puțin de 166 tone de aur și 331 de tone de argint.

În ziua de azi, doar valoarea acelui aur s-ar ridica la aproape 10 miliarde de euro, socotind prețul gramului de aur la o medie de 60 de euro, adică 300 de lei.

Inițial, impactul aurului jefuit de la daci a refăcut visteria imperială. Mai mult, împăratul a luat măsuri nemaiîntâlnite până la el. 

De pildă, a organizat 123 de zile de jocuri și lupte, în care au fost angrenați nu mai puțin de 10.000 de gladiatori, a anulat toate datoriile și a scutit toți contribuabilii de impozitul datorat statului pe un an.

În plus, a dăruit câte fiecărui cap de familie romană 650 de dinari, sumă ce însemna prețul câtorva sclavi buni de muncă.

Citește și: Povestea lui Vasile, ultimul „dac” care a păzit Sarmizegetusa. A descoperit o comoară uriașă

De asemenea, a putut finanța de numeroase monumente și edificii și a secat mlaștinile din jurul capitalei imperiului.

Mai mult, a mutat un deal întreg pentru a face loc spațiului unde a ridicat ulterior faimoasa Columnă a lui Traian.

Dar bogăția de metal prețios și-a arătat, în curând, efectele adverse și a dus la prima prăbușire a prețului aurului din istoria omenirii.

Acesta a scăzut cu aproape o zecime pe tot cuprinsul uriașului Imperiu Roman, conform libertatea.ro

Situația a devenit atât de gravă, încât Traian a fost nevoit să facă, în anul 107, o reformă monetară, prin devalorizarea monedelor de aur și de argint.

Citește și: De ce strămoșii noștri s-au numit daci? De unde provine numele? Explicațiile date de istorici

În același timp, prefectul roman al Egiptului a modificat paritatea dintre cele două metale.

Prin urmare, acum 2.000 de ani, aurul dacic prădat de romani s-a răzbunat, cumva, pe jefuitorii săi, declanșând prima formă de criză financiară din istorie.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te