CALENDAR 5 - 12 IULIE. Nașterea atotputernicului dolar

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 03.05.2019 - 16:44

6 iulie 1785: Congresul Confederațiilor Statelor Unite a adoptat, în unanimitate, decizia prin care autoriza emiterea unei monede proprii denumite dolar.

SHARE

Simbolul dolarului s-a format prin abrevierea cuvântului „peso”, moneda spaniolă. Abrevierea inițială era „ps“, însă aceste litere s-au transformat în „$“. Simbolul ar fi fost creat de către un designer din New Orleans, Oliver Pollock. Numele de „dolar” este derivat din „taler”, moneda din argint de „Joachimsthal”. Celebra deviză „In God we trust” a apărut in 1861, pe moneda de un dolar. În noiembrie 1861, un reverend pe nume Watkinson i-a scris ministrului de Finanțe, Salmon Chase, și i-a sugerat să înscrie pe monedă și un mesaj cu referire la divinitate. La apariția din 1785, noua monedă nu avut mult noroc: în scurt timp s-a devalorizat sub presiunea inflației. În consecință, în 1791, Congresul SUA a adoptat o lege prin care lega valoarea dolarului de valoarea dolarului spaniol de argint, iar ulterior moneda americană a fost legată și de aur. Abia în 1972, președintele Nixon a decis să rupă legătura dintre dolarul american și aur. Bursa din New York și economia americană au reacționat bine după decizia lui Nixon, dar economia mondială a intrat într-o perioadă de instabilitate, ba chiar în criză după șocul petrolier din 1973. Mai multe state, printre care Ecuadorul, folosesc dolarul ca monedă oficială.   

Băsescu e suspendat de Parlament a doua oară

6 iulie 2012: Traian Băsescu este suspendat de Parlamentul a cărui majoritate este deținută de USL (coaliție formată din PSD și PNL). Crin Antonescu, șeful Senatului, devine președinte interimar. În 21 august, CCR a invalidat referendumul pentru demiterea președintelui din 29 iulie, pentru că nu s-a atins pragul de participare 50% plus 1 (doar 46 la sută dintre români fuseseră la referendum). Atunci, Băsescu a acuzat că USL urmărește subordonarea justiției. Fostul șef al statului a mai fost suspendat și în 2007.  

Se naște Dolly

5 iulie 1996: Cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly, a fost creată de cercetătorii de la Institutul Rosling, din Scoția, dintr-o celulă somatică adultă, după 276 de încercări nereușite. Ea a trăit până în februarie 2003, când a fost eutanasiată din cauză că avea artrită și cancer pulmonar. Dolly a fost împăiată și este la Muzeul Regal al Scoției.  

Lady Godiva călărește goală pentru micșorarea taxelor

10 iulie 1040: Nobila anglo-saxonă Lady Godiva sau Godgifu, cum apare în scrierile medievale, a fost înduioșată de situația locuitorilor din Coventry, împovărați de taxele puse de soțul ei, contele de Mercia. Ca să-l înduplece să scadă taxele, s-a plimbat goală pe cal prin Conventry. Ea a rămas în istorie și pentru binefacerile aduse bisericii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te