EXCLUSIV Topolinski a plătit 75.000 de euro penalități, dar a încasat 14 milioane de euro pe măști

DE Petru Zoltan | Actualizat: 14.10.2020 - 23:19
Nelu Tătaru/FOTO: gov.ro

Controversatul afacerist canadian Michael Topolinski a plătit penalități de aproximativ 370.000 lei Ministerului Sănătății, dar a încasat peste 70 milioane lei din afacerea cu măști medicale chinezești. Totul, la capătul unei telenovele cu accente penale despre măști anti-COVID.

SHARE

Motivul plății penalităților: nu a livrat în termen de șapte zile cele 103 milioane de măști medicale destinate celor 2,3 milioane de români din categoria persoanelor vulnerabile. Măștile chinezești au fost livrate de firma lui Topolinski, Naguma Medical Supply, cu o întârziere de aproximativ o lună de zile, timp în care nu se știe câte persoane vulnerabile s-au infectat cu noul coronavirus.

În urmă cu cinci săptămâni, ministrul Nelu Tătaru a solicitat Corpului de Control să facă o anchetă internă cu privire la derularea contractului, dar rezultatul este ținut la secret. O altă anchetă a fost demarată de Direcția Națională Anticorupție: oficialii Ministerului Sănătății ar fi favorizat firma Naguma Medical Supply, patronată de Michael Topolinski.

Contractul trebuia reziliat, Tătaru a ignorat clauza

La data de 25 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat că a atribuit un contract de 73,6 milioane lei firmei Naguma Medical Supply, patronată de Michael Topolinski, de la care a achiziționat o cantitate totală 115 milioane de măști medicale pentru a fi distribuite gratuit unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate. Firma lui Topolinski a câștigat contractul pentru că și-a asumat prin oferta depusă că va livra măștile în termen de șapte zile de la semnarea contractului. Atribuirea contractului a fost contestată de mai multe firme, care considerau că termenul de șapte zile asumat de Topolinski pentru livrarea măștilor este nerealist.

Într-un final, primul contract subsecvent a fost semnat pe data de 10 august 2020, iar măștile urmau să fie livrate în termen de șapte zile. Pentru început, 103 milioane de măști. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Direcția Generală de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, cea care se ocupa de gestionarea contractului, a trimis o notificare Nicoletei Rusu, secretarul general al ministerului, în care era informată că trebuie reziliat contractul.

Termenul de șapte zile a expirat în 19.08.2020. În afara solicitării către emitentul poliței de asigurare (...) de blocare a acesteia, calcularea penalităților și solicitarea unor daune interese, consider că trebuie emisă o nouă notificare de reziliere din partea reprezentantului legal al Ministerului Sănătății, pentru încălcarea gravă a legii și prevederilor contractuale, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod necorespunzător a obligațiilor contractuale”, se menționează într-un document transmis Nicoletei Rusu de Direcția Generală de Asistență Medicală. Documentul a ajuns și la cabinetul ministrului Nelu Tătaru, dar a fost ignorat.

Tătaru a reziliat contractul din gură

Prin urmare, contractul nu a fost reziliat. Chiar dacă ministrul Nelu Tătaru a anunțat public, la Digi24, că îl va rezilia pe 3 septembrie. Mai mult, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că a solicitat Corpului de Control, condus de Constantin Dină, să demareze o anchetă. Dar rezultatul acesteia este ținut la secret în continuare.

În paralel, Direcția Națională Anticorupție a demarat o amplă anchetă cu privire la derularea acestui contract. Până în prezent au fost audiați mai mulți angajați ai Ministerului Sănătății care au explicat că ei au solicitat anularea contractului, dar au fost ignorați de șefii ministerului.

Prețul măștilor a scăzut pe piața internațională

Afaceristul Michael Topolisnki a solicitat săptămâna trecută să i se plătească cele 103 milioane măști medicale chinezești livrate cu întârziere. Ordonanțarea de plată a contractului a fost semnată de Nicoleta Rusu în ultimele ei zile de mandat pe funcția de secretar general al Ministerului Sănătății. Între timp, a fost schimbată din funcție.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat, sub protecția anonimatului, că firma Naguma Medical Supply a trebuit să plătească „penalități de 370.000 lei (aprox. 75.000 euro – n.r.) pentru că nu a livrat în termenul legal cele 103 milioane de măști medicale. O nimica toată la contractul de 73 milioane lei. În luna în care nu s-au livrat măștile, prețul acestora pe piața internațională a scăzut la jumătate. Ministerul Sănătății a pierdut de două ori.”

Invitat la Televiziunea Română, ministrul Nelu Tătaru a anunțat cu zâmbetul pe buze că „măștile au ajuns de trei săptămâni la beneficiari. A reușit să livreze chiar în ultima zi de contract. Nu știm de unde le-a luat. El a livrat. Noi am evaluat contractul, au fost și penalizări (...) Anumite penalizări... precuniare”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te