EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

DE Petru Zoltan | Actualizat: 23.11.2021 - 11:34
Câciu: Am peste 600 de articole publicate pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie/FOTO: adriancaciu.ro

Masonul Adrian Câciu este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Ciucă. „Marele specialist” în Finanțe descoperit de Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost de fapt consilier superior la Direcția Generală de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii.

SHARE

Acolo a fost implicat în Programul Operațional de Pescuit.

Newsweek România a analizat toate declarațiile de avere făcute publice de Adrian Câciu în ultimii 11 ani și a constatat că nimic nu pare să îl recomande pentru funcția de ministru de Finanțe. Poate doar apartenența la masonerie.

Însă răspunsul l-a dat chiar Adrian Câciu, pentru Newsweek România: a declarat că îl recomandă cele „peste 600 de articole publicate pe zona fiscal bugetară și macroeconomie”.

Consilierul de la Pescuit

Pe Adrian Câciu îl regăsim în anul 2010 angajat pe postul consilier la Corpul de Control al ministrului Agriculturii. Pe atunci, ministru era Valeriu Tabără, de la PDL. Un an mai târziu, Câciu figura ca angajat pe funcția de consilier superior la Direcția Generală Control și Inspecții a Ministerului Agriculturii.

În acea perioadă, deținea jumătate dintr-un teren de 2.000 mp în orașul Măgurele, din Ilfov. Cealaltă jumătate era deținută de Mihaela Panduru. Cei doi mai aveau o casă în București și un spațiu comercial de 686 mp în Măgurele. În declarația de avere depusă în anul 2012, Adrian Câciu menționa că „nu s-a făcut partaj în urma divorțului”. Atunci avea în proprietate două mașini, un Opel Astra și o Skoda Octavia.

Între timp, Adrian Câciu a ajuns să lucreze la Serviciul Verificare Management din cadrul Direcției Generale de Pescuit, pe proiectele AMPOP.

În 2014 a început să facă și datorii. La Bancpost avea două credite scandente în 2019, în cuantum de 57.696 lei. Mai avea două carduri pe care acumulase datorii de 22.400 lei. De la Banca Românească luase un credit de 25.000 de lei scandent în 2020.

Apoi, în declarația de avere depusă în anul 2015, Adrian Câciu a menționat că lucrează la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Pescuit (AMPOP) de la Direcția Generală de Pescuit din cadrul ministerului Agriculturii. Ulterior AMPOP a devenit AMPOPAM, adică Autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime. Acolo, Câciu a lucrat tot pe funcția de consilier superior.

Șeful de cabinet al lui Botănoiu

Contactat de Newsweek România, Adrian Câciu a declarat că în perioada 2017 -2019 a fost șeful de cabinet al secretarului de stat Daniel Botănoiu. Însă în declarația de avere aferentă anului 2017 și depusă în 2018, Adrian Câciu a menționat că este consilier superior la AMPOPAM și membru în Comitetul de conducere la Agenția Domeniilor Statului (ADS).

De la Direcția de Pescuit, a încasat un salariu anual de 118.586 lei, iar de la ADS a primit o renumerație de 6.507 lei. Salariul său a crescut în anul 2018 la suma de 132.862 lei, plus o renumerație de 36.480 de lei de la ADS. Adică încasa anual în jur de 170.000 lei.

Daniel Botănoiu a fost numit secretar de stat în ministerul Agriculturii la propunerea PSD Caracal, filială de partid subordonată PSD Olt. În fruntea PSD Olt se află Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD.

Mason declarat în anul 2018

Tot în anul 2018, Adrian Câciu și-a declarat apartenența la masonerie. Atunci era membru în Marea Lojă Națională din România și creștea în gradele masonice la Asociația de Administrare a Ritului Scoțian, organizație condusă pe atunci de controversatul mason „ars între coloane” Stelian Nistor.

Conform declarației de avere depuse în 2019, Adrian Câciu și-a vândut Opelul Astra cu 4.500 de euro și și-a cumpărat în leasing o Dacia Duster. La Banca Românească avea de returnat până în anul 2022 un credit de 80.327 lei și o descoperire de cont de 13.500 lei. În plus, mai avea de returnat un credit de 75.000 de lei la RCI Leasing. Încasa de la Direcția Generală de Pescuit un salariu de 132.862 lei și de la ADS, 36.480 lei anual.

Consultant pentru un beneficiar „secretizat”

Interesantă este declarația de avere depusă în anul 2020 (document potrivit căruia Adrian Câciu lucra tot la AMPOPAM, de unde a încasat un salariu anual de 163.704 lei și 36.608 lei de la ADS), din care reiese că a încasat 3.500 de lei din drepturi de autor de la Art Focus Design și a oferit "consultanță economică – macroeconomie, cu excepția sectorului agricol", de pe urma căreia a încasat 12.500 lei. Nu se știe cui a acordat consultanța, pentru că a secretizat numele beneficiarului.

Întrebat pentru cine a acordat consultanță, Adrian Câciu a spus că va apărea în declarația de avere: „Sunt companii care sunt trecute în declarația de avere. Nu e adevărat că am anonimizat. Așa vă apare dumneavoastră. Nu vă faceți atâtea griji pentru că nu m-am ascuns de trecutul meu și nici nu îmi e rușine”.

Apoi, Marcel Ciolacu l-a angajat pe post de consultant la PSD.

Recomandat de peste 600 de articole

Adrian Câciu a obținut o licență în relații și afaceri internaționale la Academia de Studii Economice din București. În timp ce lucra în Corpul de Control al ministrului Agriculturii, în perioada 2009 – 2011, a efectuat un master în Managementul Proiectelor de Dezvoltare Rurală și Regională. Tot la ASE. Întrebat ce îl recomandă pentru funcția de ministru al Finanțelor, Adrian Câciu a spus următoarele: „CV-ul meu este la Parlament pentru audieri. Mă recomandă ceea ce știu despre zona fiscală. Lucrul acesta este deja public. În 2017 -2019 am ajutat să se aducă zece miliarde de euro pentru Ministerul Agriculturii pe domeniul dezvoltării rurale și pe subvenții. Am ajutat Ministerul Agriculturii să aibă un buget de trei ori mai mare. Sunt câteva elemente pe care le voi detalia în Parlament. (...) Am peste 600 de articole publicate pe zona fiscal bugetară și macroeconomie. Dacă dvs. considerați că asta nu mă recomandă... Pregătirea mea eu zic că este suficientă pentru situația în care suntem în acest moment pentru depășirea crizei. Mă susține Partidul Social Democrat”. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te