VIDEO Ciprian Ciucu: Dacă USR, MRÎ și PNL n-au candidați unici la primărie, pot sta acasă

DE Ramona Ursu | Actualizat: 03.12.2018 - 13:57

Ciprian Ciucu (40 de ani), consilier general și unul dintre cei patru candidați înscriși în cursa internă a PNL pentru Primăria Capitalei, a vorbit, într-un interviu pentru Newsweek România, despre cum poate opoziția câștiga împotriva Gabrielei Firea.

SHARE

Newseek România: Care este procedura prin care PNL va desemna candidatul pentru Primăria  Capitalei?

Ciprian Ciucu: Va fi o competiție de patru luni, care se va încheia pe 15 martie. Se vor măsura notorietatea, încrederea, intenția de vot și potențialul de creștere. Eu stau prost la notorietate, dar stau foarte bine, așa cum simt eu, la încredere și la potențialul de creștere. De aceea, competiția m-ar ajuta. 

Ne sufocăm în traficul din București. Ce soluții aveți, dacă veți câștiga primăria? 

Sunt două opțiuni. Una e să lărgești, să construiești, să vii cu pasaje și poduri, ceea ce va atrage și mai mult trafic, în mod logic. A doua opțiune este ceea ce astăzi sfătuiesc specialiștii în mobilitate: tu, primarul, garantezi cetățeanului un timp de deplasare optim cu mijloacele de transport în comun. Adică eu, primar, îți garantez ție, bucureștean, că te poți deplasa în 20-30 de minute maximum cu mijloace de transport în comun curate, care circulă la timp, care au o capacitate suficientă, care sunt bine legate între ele. Dacă mergi pe această idee, va trebui, mai întâi, să creezi alternativele, pentru că o astfel de politică are ca scop final schimbarea comportamentului de mobilitate al oamenilor.

Concret, cum ajungem la această schimbare?

În primul rând, lucrezi la centura Bucureștiului, apoi la inelul exterior de centură, proiecte care se pot face doar cu sprijin guvernamental, de asta eu mizez să câștigăm și Guvernul, nu doar Primăria Bucureștiului. Apoi, pe principalele artere care aduc trafic în oraș, poți pune parcări de tip park and ride. Într-o primă etapă, după ce ai cumpărat suficiente autobuze, electrice de preferință, ți-ai crescut capacitatea de transport. Ca să ai ce aloca către acele parcări, faci benzi unice. Dar nu le faci așa cum a făcut doamna Firea, în sensul că anunți mâine că ai mai scos o bandă, pentru că se ajunge la ambuteiaj. Deci, ce faci? Unu: construiești parcarea. Doi: te asiguri că ai acele autobuze și aloci suficiente ca să ai o frecvență optimă de transport. Trei: îi comunici omului că are această posibilitate, făcând campanii de informare. Vii cu mașina aici, ți-o parchezi și cu aceeași cartelă te urci în autobuz. Și eu, primar, îți garantez ție, bucureștean, că ajungi în centrul orașului în 20 de minute. Nu în 40, nu într-o oră. Sunt măsuri logice, etapizate și de aceea nu vorbim doar despre o singură soluție. Asta poți face pe termen scurt. Pe termen lung, nu mai lași autobuzul acolo. Legi metroul de parcarea aceea. Omul își lasă mașina acolo și ia metroul. Asta înseamnă că ajunge în centru în 10-15 minute. 


Bucureștiul pare o structură-mamut, cu primării care nu se coordonează pe proiecte. De ce? 

Avem un oraș cu șapte administrații, care își dublează și funcțiile. S-au adăugat 22 de companii, șase asociații intracomunitare și alte administrații noi. Am ajuns de la 55, câte a găsit Gabriela Firea când a preluat mandatul, la vreo sută.  Și aceste sectoare au făcut noi companii care dublează, în paralel, tipul de servicii sau de funcțiuni pe care le oferă Primăria Capitalei. Astfel că ai un buget ultramărunțit, care nu poate să producă eficiență. Nu-ți poți asuma investiții majore. 

Ce e de făcut?

În anii 2000, PSD-ului nu i-a convenit că Traian Băsescu nu știu cum voia să conducă Primăria Capitalei, astfel că a venit cu o legislație prin care a dat mai multe atribuții către sectoare, tăind, proporțional, din bugetul Primăriei Capitalei. Astfel că de la un buget de două miliarde de euro, cât ar trebui să aibă acum Bucureștiul, mai are cam jumătate, iar ceilalți bani sunt împărțiți inechitabil între sectoare. Bucureștiul are nevoie de o nouă lege de funcționare, prin care trebuie să se redefinească competențele sectoarelor și ale Primăriei Capitalei. Nu există o gândire unitară pentru București. Vom constata că într-un fel își gestionează un sector serviciul de salubrizare și cu totul altfel un alt sector. Spațiul verde este inechitabil. Până și cum semnezi o cerere pentru fix același lucru este diferit de la un sector la altul. Peste toate acestea, se adaugă multe localități de tip Chiajna, Bragadiru, Voluntari, care au funcțiuni urbane în București, dar care sunt administrate complet separat. Nu mai spun că nu avem PUG, documentul strategic de dezvoltare al orașului, nu avem PUZ-uri, cadastru. 

Pare că vorbim despre niște amatori. Dar este așa din cauza Gabrielei Firea?

Așa a fost Primăria Capitalei de foarte mult timp, iar Gabriela Firea pune acum bomboana pe colivă cu cele 22 de companii și cu această organizare excesivă, cu oameni foarte mulți aduși de la PSD Ilfov, unde ea este președinte. Politizează totul, așa apar în consiliile de administrație tot felul de neica-nimeni. Când Gabriela Firea a anunțat că face 22 de companii, am fost șocat. E ceva fără precedent, la nivel mondial, în administrația publică, ca o municipalitate să facă 22 de companii dintr-o dată. Dacă ar fi spus să pilotăm două-trei, să vedem cum merge, era una. Dar, așa, tu nu ai capacitatea să administrezi Bucureștiul acum, dar crezi că vei avea capacitatea să administrezi 22 de companii? A construit vreodată, de la zero, Gabriela Firea o companie, ca să știe ce înseamnă un start-up? Sau o companie mare? Îți trebuie oameni, forță de muncă calificată, o piață, un istoric, know-how, o listă de clienți etc. Nu a avut nimic. Dar a făcut aceste companii, le-a politizat și vedem că acum produc foarte multe pierderi. A fost o măsură irațională, un amatorism înfricoșător. Noi, PNL, urmați de USR, am contestat aceste companii, astfel că nu puteam și să contestăm, și să mergem în adunarea generală a lor. Am făcut greșeala, poate, să nu ne ducem în aceste adunări generale, pentru că ele au fost cele care au nominalizat în consilii de administrație, pe bani frumoși, acei oameni nemerituoși. 

De mafia din taximetrie cum poate scăpa Bucureștiul?

Serviciul de taximetrie este reglementat, deci este public. Mi-e mie rușine, odată pentru bucureșteni, dar și față de prietenii mei care vin din afară și pe care merg să-i iau cu mașina din aeroport, cu o asemenea mizerie de serviciu public. Firea nu va face nimic. Interesele sunt foarte mari. Pe de o parte, sunt oamenii ăștia, săracii, cărora nu le-a prelungit licențele și le-a pus gând rău. Vorbesc despre taximetriștii independenți. Dacă mai e cumva caliate, atunci o găsim la acești independeți, care au grijă de mașinile lor, de afacerea lor din care le trăiește toată familia. Problema este la marile companii din taximetrie, care au vrut neapărat să țină foarte jos prețul. Și ce au făcut? I-au luat pe toți terchea-berchea de prin toată țara și i-au angajat șoferi. Sunt oameni care n-au experiența unui oraș mare și a civilității. Iar acestor șoferi le aruncă niște firimituri de bani, iar marile companii își fac profitul. Dar problema unde este? Primăria Captalei este reglementator. Poate să lase la liber serviciul de taximetrie și, atunci, piața va regla singură calitatea. Dar dacă dau autorizații doar la anumite companii, ele angajează pe cine vor, iar eu, primărie, nu controlez, prin poliția locală și prin instrumentele mele legale, atunci ai rețeta dezastrului pe care îl avem azi în București.  

Pe ce variantă ați merge pentru un serviciu de taximetrie decent?

M-am gândit la două opțiuni, nu m-am hotărât asupra uneia, având încă nevoie să mă consult cu specialiști. Prima: să reglementez foarte bine și să controlez foarte bine calitatea serviciului. A doua: să liberalizez o vreme piața complet și singură să se cearnă prin calitate. După care să vin să reglementez, dacă va mai fi nevoie. Dar să vă spun o poveste: reprezentanții COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România – n.r.), cei care fac greve peste greve, erau în sala de ședință a Consiliului General cu o oră înainte ca eu, consilier general, să aflu că pe ordinea de zi se vor introduce niște articole care priveau serviciul de taximetrie. Deci, în ziua aia, eu aflu, cu jumătate de oră înainte de ședință, că am de votat ceva. N-am timp să mă pregătesc, să vin cu contraargumente, să caut expertiză, dar trebuie să votez în orb. Însă reprezentantul patronatului știe, înaintea mea, ce va fi pe ordinea de zi. Vi se pare normal? Este acesta un proces democratic de a legifera la nivel local? Sunt interese private ale unora, care se impun în fața interesului public, al nostru, de a beneficia de un transport de taxi civilizat. 

Gabriela Firea s-a remarcat prin dărnicia față de Biserică, milioane de euro de la buget fiind date pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Ca primar, ați face la fel? 

Problema e că sunt bani publici, iar eu am fost obișnuit că orice ban public se raportează, trebuie să știu ce se întâmplă cu el. Când am ajuns în primărie, m-am dus la Direcția de Culte și am zis că vreau să văd rapoartele, să înțeleg pe ce s-au cheltuit banii dați pentru Catedrală. „Nu raportează nimic“, mi s-a spus. „Cum adică nu raportează nimic? Le dați milioane de euro și nu raportează? Nu este o procedură de raportare?“, am întrebat. „Nu“. Mi-a picat fața. Am zis, bine, dar măcar putem ști și noi stadiul lucrărilor? Nu vreau să știu pe ce ai cheltuit banii, dar vreau să știu dacă mai e de făcut 50%, 80%? De la Culte mi s-a răspuns că se face o catedrală și nu știu ce servicii sociale. Dar nimeni nu-mi putea da niciun proiect, să fac eu legătura dintre activități, rezultate și banii pe care îi bag acolo de la buget. Se uitau la mine și mi-am dat seama că și guvernul, și primăriile donează de parcă ar dona pe persoană fizică. Nu au impus niște proceduri de raportare Patriarhiei. Din punctul meu de vedere, OK, alocăm bani la Patriarhie, dar patriarhul trebuie să semneze bianual, nu zic trimestrial, un raport cu ce a făcut cu banii ăia. Și să aducă facturile să văd decontul. Eu așa știu că ar trebui să funcționeze o relație dintre o entitate privată, de inters național, ce-i drept, și o instituție publică. Recunosc beneficiile pe care Biserica le aduce societății și confortul spiritual de care oamenii au nevoie și este absolut naturală existența Bisericii în viața noastră. Dar statul secular presupune niște formalități în relația cu Biserica, iar eu nu aș vrea să fac rabat de la ele. 

Cum vedeți o confruntare electorală cu doamna Firea, expertă în campanii agresive?

Am ajuns la 40 de ani fără schelete în dulap. Asta îmi oferă un avantaj foarte mare. Nimeni nu poate spune vreodată că Ciucu a furat un fir de ață. Întrebarea este dacă am stomac pentru mizeriile care se vor revărsa împotriva mea, pentru că mă aștept la asta. Deja au apărut unele prin presă. Ca idee, eu nu mai câștig bani din țară. Am contracte cu Comisia Europeană, cu agenții de dezvoltare prin Balcani. Se vede asta și din declarația mea de avere. Dar sunt convins că-mi vor inventa fel și fel de mizerii, cum mi-a inventat Antena 3. Cred că pot să le fac față. Ce va conta foarte mult va fi bugetul, de data aceasta, pentru că bugetul îți asigură notorietate. Cum spuneam, eu stau bine la încredere, dar am nevoie de mai multă notorietate. În al treilea rând, cred că în raport cu oricare alt contracandidat al Gabrielei Firea, am un mare avantaj. Ședință de ședință, o privesc pe Firea în ochi, știu când minte și când spune adevărul. De ce? Pentru că sunt acolo. Pe mine nu mă poate duce cu preșul pe niciun subiect. Recunosc impostura, recunosc și calitățile, dacă sunt, cam puține, ce-i drept. Într-o confruntare directă, cu toată experiența pe care Gabriela Firea o are în campanii electorale, chiar și dacă ar fi într-un mediu protejat, cum este Antena 3, pe mine nu mă poate duce cu preșul. Până acum, niciun candidat al PNL pentru Primăria Capitalei nu a crescut natural, adică din Consiliul General să fie candidat. Întotdeauna s-a preferat parașutarea unui candidat cu încredere și cu notorietate la nivel național. Deci eu am acest mare avantaj să cresc natural. Dacă reușesc să-mi asigur și notorietatea să devin în PNL un lider național, să am acea greutate pe care mi-o doresc inclusiv în partidul meu, atunci voi fi un candidat redutabil pentru Primăria Capitalei. 

Cum vă gândiți să vă creșteți notorietatea?

Voi munci foarte mult, voi pune și ceva bani, în special pe online, pentru că în București avem acest avantaj să folosim foarte bine onlineul. Și va trebui ca partidul să mă ajute.

Vă ajută partidul?

Au fost momente în care m-a ajutat, altele în care m-a ignorat. 

De ce v-a ignorat?

E normal să te ignore câteodată, pentru că trebuie să dovedești. Am învățat în politică, în acest scurt timp, că puterea nu ți-o dă nimeni. Puterea se ia și trebuie să faci tot ce poți tu ca să iei puterea. Dacă aștepți să vină cineva la tine și să spună „vai, ce frumos ești, ce deștept ești, nu vrei să fii liderul nostru?“, asta nu merge. Astea sunt povești. Pentru putere te bați. Îți faci alianțe, câștigi încrederea colegior tăi, a liderilor naționali, ești acceptat printre ei. Este politică, iar noi suntem primate, funcționăm după anumite reguli de intercațiune pentru putere. Sunt competențe pe care nu le-am avut până acum și pe care trebuie să le învăț, este o lume nouă pentru mine.

"Este important să avem între noi,
partidele de opoziție, un pact de neagresiune"
Ciprian Ciucu,
candidat în cursa internă a PNL pentru Primăria Capitalei


Cum vă gândiți să atrageți acel electorat al PSD pe care Firea îl ademenește, pe bani de la buget, cu concerte, cu diverse facilități? 

Două idei am aici. Prima este că acest electorat nu e chiar atât de mare, dacă ne uităm cu cât de puține voturi a câștigat alegerile Gabriela Firea. Provocarea va fi să-i aduci pe ceilalți la vot. În al doilea rând: este, mai degrabă, o populație la vârsta a treia, care simte nesigurnță. Le voi spune acestor oameni foarte clar că le pleacă copiii, le pleacă nepoții și nu mai au de unde primi aceste vouchere, gratuități, pentru că nu va mai avea cine să plătească pentru ele. Voi veni cu un mesaj rațional, dar și emoțional, cu apelul la cei tineri. Iar asta nu este ceva ce inventează Ciucu acum. Asta este realitatea. Oamenii ne pleacă, și nu ne pleacă orice oameni. Cel mai bine pregătiți dintre noi, în puterea vârstei, ei pleacă. De ce? Pentru că nu au servicii publice acceptabile date de primărie. E atât de simplu. Să ne uităm la ce înseamnă calitatea vieții într-o țară: 70% nu contează nici președintele, nici parlamentul, nici guvernul, ci contează primăria. Calitatea aerului pe care-l respiri, școala la care-ți duci copilul, spitalul în care te internezi, teatrul pe care-l vezi, parcul în care te plimbi, transportul în comun, toate astea sunt competențe ale primăriei. 

Cum vedeți varianta prin care partidele din opoziție să câștige Primăria Capitalei? Candidat unic sau fiecare separat?

Dacă USR sau MRÎ sau PNL își imaginează că o pot bate singuri pe Firea și că pot lua Bucureștiul având candidați diferiți, eu zic că-și fac iluzii. Dacă nu vor merge cu un candidat unic la Primăria Capitalei și candidați unici la sectoare, pot sta acasă. Am învățat că în politică nu există locul doi. Contează doar locul unu. Cu ce încălzește USR-ul, astăzi, că sunt pe locul doi în Consiliul General? Cu nimic. Dacă cineva se gândește că va câștiga singur Primăria Capitalei, eu îi spun că nu o va câștiga și că devine parte a problemei. Nu mai ești parte a soluției, dacă te duci singur în cursa asta. Atunci, trebuie să ne prezentăm impecail cu toții. E important să avem între noi un pact de neagresiune și unde candidează unii, nu candidează ceilalți, pe negociere. Adică, eu pun primarul la sectorul acela, nu mai pui tu. După care, cea mai bună formulă va fi să tragem toți. Adică, pui tu primarul la acel sector, mă bat și eu pentru primarul tău. Evident, liste comune, dacă se poate, dar sunt multe discuții pentru Consiliul General și consiliile de sectoare. 

Și cum ar trebui desemnat acel candidat-unic din partea opoziției?

Dacă voi fi nominalizat de PNL să candidez la Primăria Capitalei, îmi doresc să am o dezbatere cu ceilalți contracandidați. Campionul PNL să vină în fața campionului USR și a celui de la MRÎ. Să aibă loc dezbateri largi, poate chiar alegeri primare sau un alt mecansm de a-l desemna pe cel mai bun dintre noi. Asta este ceea ce mi se pare cel mai echitabil. După care, am bătut palma și mergem până în pânzele albe cu acel candidat. Dacă e mai bun campionul USR, eu îl voi susține pe el. Dacă eu sunt mai bun, el să mă susțină pe mine. Asta este viziunea mea. Dacă eu văd că vine un candidat mai bine pregătit decât mine, mai carismatic, mai frumos, mai deștept, care nu are probleme de integritate și poate să o bată pe Firea, OK, să o demonstreze și eu îl voi susține. Dar să o demonstreze. Să nu vină cu aroganță și să spună: „Eu sunt mai bun, pentru că sunt mai bun“. Hai să vedem dacă ești ai bun, după ce intrăm într-o competiție. 

O discuție cu Vlad Voiculescu, despre care se știe că ar fi varianta MRÎ pentru Primăria Capitalei, ați purtat despre cursa alectorală din 2020? 

Superficial. 

El are acea notorietate de care vorbeați. 

Are, da. Și e un tip cu totul merituos. Sunt și eu fan Vlad Voculescu, ca mulți alții. 

Nu are, însă, experiența dumneavoastră din Primărie. 

Nu o are. Am discutat ca de la om la om cu el, pentru că eu nu am mandatul partidului meu să mă duc și să-i zic una sau alta. Faci parte dintr-un partid, e politică, nu poți să zici că ești pe persoană fizică. Nu pot să spun nimic în numele partidului până nu am nominalizarea și acceptul lor. Orice discut și ca să aibă efecte, trebuie să am acest spate al partidului meu. 


Aveți acest spate al partidului? Va negocia PNL pentru dvs., vă va sprinjini inclusiv să căpătați acea notorieitate?

Un partid nu este un monolit. Am prietenii mei, fanii mei, am oameni lângă care mă simt bine. Am alți colegi care au, poate, alte preferințe. Simt că am susținerea principalilor lideri. Ceea ce e important pentru mine este să obțin nu dar sprijin la nivel central, ci și la nivel local. Cred că-l voi obține. Asta e ce simt acum, că PNL mă va sprijini. Sunt și alte jocuri la un nivel poate mult mai mare, pe care nu le simt eu foarte bine. Totdeauna am fost un tip rațional și n-am căzut în teorii ale conspirației. Râdeam de ele ca oricine altcineva. Dar este o temă recurentă pe care o aud de doi ani și jumătate: domnule, că serviciile, că dacă vor băieții cu ochi albaștri... E o zonă pe care nu o controlez, nu o simt. Nu știu cum să mă raportez la ea, nu am avut de a face cu ea, nu știu dacă există. Nu știu la ce nivel se decide candidatul. Eu, ca ONG-ist, nu am simțit lumea asta sau poate este, mai degrabă, un mit. 

USR a câștigat multă notorietate într-un timp scurt și pare că mereu este cu o viteză înaintea PNL. Se mobilizează mult și pe rețelele socialei. La PNL parcă lipsește „filiala“ Facebook. De ce?

Nu aș spune că lipsește, dar merge puțin mai încet decât cealaltă bulă, care vine și pe un val antisistem. Atunci, PNL, partid istoric, postdecembrist, e perceput ca parte din sistem. Nu poți să spui că PNL nu a fost la guvernare. Oamenii au această nevoie permanentă de nou. Este o chestiune recunosută în interiorul partidului și tragem cu toții să vedem dacă putem recupera ceva. 

 

Ciprian Ciucu  crede în varianta candidatului unic al opoziției, la alegerile pentru primării


Mai ales pentru mine este esențial. Neavând acces foarte mare în presă, Facebook este absolut esențial. Dar mai e și o altă parte, care nu se vede. Am fost mult în țară, iar USR există în special la Cluj, la Timișoara, la Iași, la București. În rest, nu există, nu au filiale. Dacă nu ai filiale, nu ai candidați. Dacă nu ai candidați, nu te știe lumea. Și ei vor lua un vot mobilizator pe urban, prin media și social media, dar mesajul lor nu va ajunge peste tot. Doar două partide au astăzi filiale în toată țara, până în ultimul cătun. PSD, partidul-mamut moștenitor al PCR, și PNL, format din PDL și PNL-ul vechi. Atunci, chiar dacă nu mă dă la televizor, chiar dacă nu am social media, dar am un candidat acolo care se bate pentru mine și duce mesajul la oameni, îmi păzește voturile la alegeri, este important. Adică nu se poate face abstracție de PNL, așa cum gândesc unii. Fiind în țară și știind cum e la București, am întrebat și eu, de curiozitate: „La voi unde e USR?“ „E un băiat aici“, mi s-a răspuns. Și mai mult de băiatul ăsta? OK, băiatul ăsta o să intre în consiliul local și cei zece prieteni ai lui, poate, la fel, pe votul de la național. Deși USR s-a organizat foarte bine, au un merit foarte mare, au fost o mișcare foarte faină, n-au avut timp să ajungă la structura politică la care a ajuns PNL. Valoric, PNL și USR nu sunt incompatibile, sunt partide proeuropene, proatlantice, liberale, pentru proprietate privată, pentru democrație. De aceea și președintele Iohannis, într-o întâlnire internă la care nu am participat, dar despre care au apărut informații și în presă, a cerut PNL să nu atace USR, ceea ce PNL se abține să facă. Și le-a cerut și celor de la USR același lucru. Nu știu dacă direct, dar le-a cerut să nu atace PNL, pentru că președintele va avea nevoie de ambele partide ca să formeze un viitor guvern. 


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te