Garry Kasparov, campion mondial la șah și unul dintre cei mai aprigi opozanți al regimului Putin a declarat într-un interviu cu Sabin Orcan, în exclusivitate pentru Newsweek România, că propaganda zilnică susținută de Vladimir Putin a reactivat cele mai întunecate trăsături ale societății ruse, iar singura cale de a opri acest regim este o înfrângere militară clară în Ucraina. Vezi video integral pe pagina de YouTube Newsweek România.
„Putin a reînviat cele mai rele instincte care erau cumva adormite în societatea rusă”, a declarat acesta.
Kasparov, despre regimul de la Kremlin: „Putin a reînviat cele mai rele instincte ale societății"
Întrebat dacă Mihail Hodorkovski ar putea deveni liderul unei tranziții democratice, Kasparov a fost categoric:
„Regimul poate fi schimbat numai ca urmare a înfrângerii Rusiei în Ucraina. Nimic altceva nu va zgudui societatea rusă”, a declarat Garry Kasparov.
El a amintit că înfrângerile istorice ale Rusiei, precum în Războiul Crimeean, Războiul ruso-japonez sau Războiul Rece, au fost urmate de reforme, în timp ce victoriile au consolidat regimuri autoritare.
Kasparov susține că doar arborarea „steagului ucrainean în Sevastopol” ar putea produce o undă de șoc în societatea rusă și că „eforturile combinate ale lumii libere și, desigur, ale Ucrainei” sunt esențiale pentru acest deznodământ.
Citește și: Kasparov, despre alegerile prezidențiale: „România riscă să fie luată de Rusia din brațele Europei"
"Istoria Rusiei vă arată foarte clar că victoriile și războaiele au întărit regimul încă din epoca napoleoniană și au abandonat reformele. Înfrângerile, precum Primul Război Crimeean din 1853, 1856, sau Războiul Japonez sau Războiul Rece, au dus la prăbușirea sistemului existent și la reforme. Așadar, nu există altă cale.
Războiul din Ucraina este un test pentru mințile rusești. Și putem vedea acum că virusul imperial este atât de adânc înrădăcinat. De aceea Putin a reînviat cele mai rele instincte care erau cumva adormite în societatea rusă.
Nimic altceva decât steagul ucrainean arborat în Sevastopol nu ar putea trimite această undă de șoc rușilor. Și pentru a le spune că imperiul este mort, trebuie să vă gândiți la altceva. Hodorkovski sau oricine altcineva nu va juca un rol crucial aici.
Eforturile combinate ale lumii libere și, desigur, ale Ucrainei, care a făcut sacrificii enorme și, sperăm, va ieși victorioasă într-o zi, sunt cele care vor conta. Așadar, ceea ce urmează este important", a declarat Garry Kasparov pentru Newsweek România.
Citește și: Kasparov, despre victoria falsă a Rusiei: "Fără intervenția SUA, Rusia ar fi fost zdrobită în 1941"
Hodorkovski, un posibil lider al tranziției
Deși afirmă că Mihail Hodorkovski „nu va juca un rol crucial acum”, Kasparov crede că el ar putea deveni, totuși, un lider de tranziție al viitoarei societăți rusești.
În opinia sa, Rusia se află într-un punct de răscruce: fie devine „un stat satelit al Chinei”, fie acceptă „responsabilitatea pentru crimele lui Putin” și urmează modelul de reconciliere postbelică al Germaniei.
"Cred că Hodorkovski ar putea fi o persoană cu adevărat crucială. Este vorba despre găsirea unei căi de a readuce Rusia în familia națiunilor civilizate. Nu se va întâmpla pentru că, dintr-odată, majoritatea concurenților mei din Rusia vor îmbrățișa democrația. Dar nu este vorba de a alege cu inima, ci de a alege cu mintea sau cu stomacul.
Este democrația implicită. Rusia se află, după ce a învins Ucraina, într-o situație în care trebuie să aleagă între China. Dar China este un maestru, așa că Rusia va deveni un fel de stat satelit.
Sau să găsească o cale de a se reintegra în Europa, făcând toate concesii, acceptând responsabilitatea pentru crimele lui Putin și trimitând criminalii în fața tribunalului internațional. Din nou, toate lucrurile pe care le-a făcut Germania în 1945. Fără a fi ocupată, dar, în esență, ar trebui să fie o alegere conștientă.
O tranziție de o asemenea amploare. Și, apropo, este o șansă. Nu spun că se va întâmpla.
A, Rusia trebuie învinsă. B, Putin trebuie răsturnat. C, trebuie create condiții pentru o tranziție treptată.
Dar să spunem că ne îndreptăm în această direcție. Este vorba de cineva care are o anumită reputație în Rusia. Cineva care este văzut ca un rus care înțelege țara.
Și care este respectat și în alte părți. Deci, să găsim acest fel de compromis. Nu văd pe nimeni altcineva în afară de Kolorkovsky care ar putea fi acceptat de mulți din elita rusă care ar dori să fie trași la răspundere pentru crimele lui Putin.
Și cred că încă poate, suntem de aceeași vârstă, el are 62 de ani. Dar cred că ar putea fi persoana potrivită pentru a duce Rusia în această direcție. Dar astăzi, în momentul în care vorbim, totul este un „dacă, dacă, dacă”.
Sunt multe etape intermediare înainte ca el să poată juca vreun rol. Și astăzi, încă este război. Și mă tem că acest război nu se va termina mâine", a afirmat Kasparov.
„Războiul a devenit organul vital al societății ruse”
Kasparov respinge ideea că populația rusă ar putea schimba din interior regimul Putin: „Chiar și în cel mai bun moment, aveam poate 15% din populație care se opunea războiului și politicilor lui Putin din motive morale”. Astăzi, acest procent este și mai mic, iar „războiul a devenit ca aerul” în Rusia, afirmă el.
Majoritatea rușilor, spune Kasparov, „se lasă purtați de val” și trăiesc sub o propagandă agresivă care le afectează profund percepțiile.
"Este foarte important să începem să schimbăm atitudinea, pentru că nu este vorba despre „hai să-i facem pe rușii din Rusia să se ridice împotriva lui Putin”. Cine se va ridica împotriva lui Putin? Cum poți face asta? Întreaga țară trăiește acum cu războiul. Războiul a devenit ca aerul.
Războiul a devenit, știi, totul, este organul vital al societății ruse. De la vârful guvernului până la grădiniță, este război. De la propagandă la finanțe, la economie, la politică, totul este război.
Așa că oamenii trebuie să supraviețuiască. Nu poți să te aștepți ca ei să spună pur și simplu: „Oh, nu vreau să fac asta, așa că te boicotez”. Bine, boicotezi, dar atunci rămâi fără slujbă", spune Kasparov.
„Lumea liberă a ignorat șansa de a-i salva pe rușii care se opuneau regimului”
Kasparov critică și lipsa de reacție a Europei față de rușii care au fugit din țară în 2022, după începutul invaziei.
„Peste un milion de ruși, unii spun că până la trei milioane, au părăsit Rusia. Cei mai mulți s-au întors pentru că pașapoartele lor expiră și nu le-au putut reînnoi”, spune Kasparov.
El acuză Uniunea Europeană că nu a oferit soluții concrete pentru integrarea acestora: „Nu poți avea un cont bancar, nu poți pur și simplu să te integrezi în lumea liberă.
Am făcut o declarație, Declarația de la Berlin, care, printre altele, menționa trei elemente cheie. Războiul este criminal, regimul este ilegitim, Crimeea este Ucraina”, a declarat Kasparov.
În plus, Kasparov avertizează că mulți dintre acești ruși erau „ingineri, finanțiști, experți în informatică”, care ar fi putut contribui la prăbușirea regimului de la Kremlin dacă ar fi fost sprijiniți corespunzător.
„Ai fi putut avea acești oameni, unul, două, trei milioane de oameni răspândiți în întreaga lume, care ar fi putut constitui nucleul acestei noi Rusii. În prezent, nimănui nu-i pasă
Inginerii sau experții în informatică care ar fi putut lucra în afara Rusiei pentru Ucraina sau, de altfel, ar fi putut să-și deschidă o afacere undeva în Germania. Nu sunt refugiați sirieni, nu sunt refugiați afgani, sunt oameni care aveau puțină minte, niște economii. Unii dintre ei probabil aveau propriile afaceri, așa că ar fi putut să se mute.
Așa că acum lucrează pentru Putin, și de aceea Putin are resurse. Și încă nu auzim o strategie politică cuprinzătoare pentru a câștiga războiul și pentru a crea nucleul Rusiei viitoare. Pentru că, chiar dacă totul se întâmplă așa cum am descris, tot ai nevoie de oameni care să poată reconstrui Rusia", a declarat Garry Kasparov.