COVID-19 ar fi scăpat din laboratorul din Wuhan înainte de 12 septembrie 2019 (anchetă republicană)

DE Edi Neagu | Actualizat: 09.08.2021 - 10:06
Oficialii Partidului Comunist Chinez și oamenii de știință de la Institutul de Virusologie au început să acopere frenetic scurgerea. FOTO: Facebook

Potrivit unei anchete din Statele Unite, Covid-19 a scăpat din laboratorul din Wuhan între sfîrșitul lui august și începutul lui septembrie 2019, cu mult înainte de data recunoscută de China pentru apariția primelor cazuri.

SHARE

COVID-19 s-a scurs din controversatul laborator Wuhan cu puțin timp înainte de 12 septembrie 2019 – Partidul Comunist din China păstrând virusul mortal sub „cea mai mare mușamalizare din toate timpurile”, potrivit unei anchete republicane despre originile noului coronavirus, dezvăluie New York Post, citat de universul.net.

Astfel raportul arată că „o preponderență a dovezilor demonstrează că toate drumurile duc” la Institutul de Virusologie din Wuhan, laboratorul de cercetare a liliecilor, deja luat în vizor ca sursă a pandemiei, potrivit reprezentantului Michael McCaul.

„Credem că virusul s-a scurs cândva la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie 2019″, a declarat McCaul, principalul republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților care a publicat raportul.

CITEȘTE ȘI: CFR Călători susține că are mai multe locomotive decât are nevoie. Totuși, garniturile rămân în câmp

„Când și-au dat seama ce s-a întâmplat, oficialii Partidului Comunist Chinez și oamenii de știință de la Institutul de Virusologie au început să acopere frenetic scurgerea, inclusiv prin scoaterea din funcțiune a bazei lor de date cu viruși în mijlocul nopții și prin solicitarea a peste un milion de dolari pentru securitate suplimentară”, a spus McCaul.

Ancheta a dezvăluit, de asemenea, o solicitare necunoscută anterior, în iulie 2019, pentru o revizie de 1,5 milioane de dolari a unui sistem de tratare a deșeurilor periculoase pentru instalația respectivă, deși acesta avea mai puțin de doi ani.

CITEȘTE ȘI: După escapada la mare, Cristina Cioran s-a dus direct să-și vadă fetița aflată la incubator

Raportul spune că generalul maior PLA Chen Wei, un expert în biologie și apărarea armelor chimice, a fost detașat pentru a prelua controlul laboratorului Wuhan în ianuarie 2020 – dacă nu chiar la sfârșitul anului 2019.

Acest moment demonstrează că Partidul Comunist Chinez „era îngrijorat de activitatea care se întâmplă acolo, pe măsură ce vestea despre virus se răspândea”, susține raportul republican.

Mai rău, dacă Wei ar fi fost acolo la sfârșitul anului 2019, așa cum sugerează informațiile, „ar însemna că PCC știa mai devreme despre virus și că focarul a început mai devreme” decât a admis China, susține raportul.

 Virusul se răspândise deja în lume când a fost dată alarma

Jocurile Mondiale Militare au mers înainte, în octombrie, iar unii sportivi „au dus virusul în țările lor de origine – generând unul dintre cele mai mari evenimente de super-împrăștiere din lume“ , a spus McCaul.

Cercetătorii au emis ipoteza că decizia de a continua cu evenimentul – cu 9.308 sportivi din 109 țări și 236.000 voluntari – a fost „pentru a preveni o rușine națională”.

Deoarece COVID-19 poate infecta oamenii fără a provoca simptome, un număr nespus de sportivi și voluntari se infectează, dar sunt asimptomatici și nu știu că sunt infecțioși, sugerează această ipoteză.

Mulți sportivi au raportat că s-au îmbolnăvit de simptome asemănătoare COVID la jocuri – în timp ce alții s-au minunat de modul în care orașul era un „oraș fantomă”, notează raportul.

„Era un oraș de 15 milioane de oameni care era blocat”, a descris un membru al Forței Armate Canadiene, pentru The Financial Post din Canada, evenimentul, cu câteva luni înainte ca noul coronavirus să fie raportat oficial.

Sportivul a spus că s-a îmbolnăvit „la 12 zile după ce am ajuns, cu febră, frisoane, vărsături, insomnie” și că „60 de sportivi canadieni din zbor [acasă] au fost puși în izolare” cu simptome cunoscute acum ca fiind tipice pentru COVID.

Raportul sugerează că „până când lumea a fost alertată de răspândirea virusului în Wuhan, aceasta începuse deja să se răspândească în întreaga lume”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te