VIDEO Vor câștiga tancurile M1 Abrams și Leopard 2 războiul pentru Ucraina? Avantaje și dezavantaje

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.01.2023 - 13:25

Zelenski și-ar putea îndeplini dorința în curând, sub forma unor M1 Abrams americane, precum și a Leopard 2 germane, dar întrebarea se pune dacă aceste echipamente noi ar putea schimba cu adevărat soarta războiului din Ucraina.

SHARE

Întrebarea mai mare, însă, este dacă aceste tancuri, atunci când vor ajunge, se vor dovedi decisive pe câmpul de luptă.

La Kiev și în capitalele occidentale pare să existe convingerea că, dacă Ucraina primește tancuri NATO moderne, războiul de pe teren se va întoarce în favoarea Ucrainei. Acești optimiști vor fi probabil dezamăgiți, din motive simple.

Adevărul crud, așa cum va arăta această analiză, este că grefarea chiar și a tancurilor moderne Abrams și Leopard în forțele lui Zelenski prezintă aproape la fel de multe provocări pe cât de multe oportunități.

De ce trimiterea de tancuri nu este o „lovitură de grație” dată Rusiei

Chiar dacă Germania autorizează în cele din urmă țările europene să elibereze multe dintre cele 2.000 de tancuri Leopard 2, așa cum pare probabil acum, va dura luni de zile până când un număr semnificativ de tancuri va ajunge în Ucraina, până când trupele vor fi instruite cum să le folosească și, în cele din urmă, până când aceste trupe vor fi în poziția de a desfășura tancurile pe câmpul de luptă.

Citește și: VIDEO Germania a decis: Trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Poate distruge ținte la 10 km

Angajarea tancurilor într-un mod eficient va fi și mai complicată. Forțele armate ucrainene nu vor trebui să se antreneze doar pe tancurile NATO, ci și pe o mare varietate de alte tancuri și vehicule blindate de sprijin.

Trupele lui Zelenski nu vor avea la dispoziție câteva clase de vehicule complementare, ci o multitudine de platforme diferite. Acestea aduc cu ele multe motoare distincte, diverse tipuri de sisteme de arme, sisteme unice de control al focului și cerințe individuale de logistică și întreținere.

Citește și: VIDEO Occidentul cere Kievului ofensiva în sud. „Profitați de miliardele de dolari acordați”

Ceea ce complică procesul de construire a puterii de luptă este faptul că Ucraina trebuie să găsească o modalitate de a forma unități coerente dintr-un amestec haotic de platforme și trupe. Puține dintre aceste trupe au experiență în domeniul războiului mecanizat sau mobil. 

Există deja un grad ridicat de variație în armata ucraineană de tancuri sovietice, vehicule de luptă pentru infanterie și obuziere. Acestea operează alături de un amalgam de platforme americane, cum ar fi transportoare de personal M113 din epoca Vietnamului, camioane blindate MRAP, Humvee, mașini de recunoaștere M117 și alte variante.

Să nu uităm, de asemenea, numărul necunoscut de IFV-uri poloneze, camioane blindate Kirpi turcești, transportoare blindate de personal Senator canadiene și vehicule de infanterie CV90 suedeze aflate pe câmpul de luptă. 

Există și avantaje

A avea o gamă largă de arme din mai multe țări ar putea părea un lucru bun.

Încorporarea lor în unități de luptă eficiente ar putea părea la fel de simplă ca și împărțirea capacităților între diferite unități pentru a se asigura că toată lumea primește o parte din lucrurile bune, alături de echipamentul vechi. Efectul net este că fiecare unitate se îmbunătățește.

Dar, ca unul care are experiență de luptă în bătălii de tancuri pe scară largă, vă pot asigura că a face față unor sisteme de arme multiple este o problemă majoră cu implicații operaționale semnificative.

Blindatele de luptă Bradley și Stryker

Luați în considerare faptul că, în armata americană, marea majoritate a vehiculelor blindate de transport de trupe și a vehiculelor de luptă de infanterie sunt variante ale două tipuri de vehicule: vehiculul de luptă Bradley (BFV) și vehiculul blindat de luptă Stryker. Există multe variante ale fiecărei platforme, adaptate pentru a îndeplini misiuni specifice. Dar cerințele de operare, funcționare și întreținere pentru fiecare dintre ele sunt în mare parte aceleași. 

Trupele americane și personalul de sprijin trebuie să știe în primul rând cum să opereze aceste două clase de vehicule blindate și cum să le asigure întreținerea, muniția și aprovizionarea.

În ceea ce privește tancurile, forțele americane operează din nou două sisteme primare: familia M1 Abrams și sistemul de tunuri mobile Stryker. Pentru soldații armatei americane, așadar, există două variante primare de IFV și două tipuri de tancuri primare. (Jeff Jager a scris săptămâna trecută în aceste pagini o descriere excelentă a modului în care sunt formate unitățile BFV americane), potrivit 19fortyfive.

Nevoia de instruire continuă

În schimb, cerem Ucrainei, blocată într-o luptă pe viață și pe moarte cu o armată rusă invadatoare, să devină competentă cu nu mai puțin de șapte tipuri de IFV occidentale și cel puțin șapte clase de vehicule de infanterie de origine sovietică. Luați în considerare ramificațiile practice și coșmarurile pe care acest lucru le-ar încorpora în sistemul lor.

În cel mai recent pachet de sprijin de război al Washingtonului, SUA a oferit Ucrainei un total de 109 BFV (alături de 90 de vehicule Stryker), iar Germania a promis 40 de vehicule blindate Marder. Acestea sunt aproximativ suficiente pentru a echipa trei batalioane de infanterie. Dar să spunem că UAF împarte vehiculele astfel încât trei batalioane să aibă fiecare cel puțin câteva BFV moderne și trei cu Marder, pentru a merge împreună cu tipurile de flote de vehicule pe care le folosește în prezent Ucraina. 

Pentru ca fiecare batalion să lupte în mod eficient, un anumit număr de soldați ai acestora va trebui să primească o pregătire separată pentru a opera vehiculele Bradley sau Marder, în timp ce alți soldați vor trebui să opereze flotele existente din epoca sovietică. Cu toate acestea, în realitate, nu va trebui să existe doar un sistem american/german și unul din epoca sovietică. 

Este mult mai dezordonat și mai complicat decât atât: este probabil ca în orice unitate de infanterie să existe, de asemenea, un amestec de vehicule din epoca sovietică, precum și alte vehicule din orice număr de țări diferite. 

Este de înțeles că în armata ucraineană nu există sisteme logistice și de întreținere pentru BFV-uri, Marders sau alte vehicule NATO. Acest lucru înseamnă că până și reparațiile de bază vor necesita evacuarea vehiculului, probabil în Polonia (așa cum se întâmplă în prezent pentru repararea artileriei care este avariată în Ucraina). Această stare de lucruri afectează negativ potențialul de luptă al unei unități.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te