VIDEO Viktor Orban a fost huiduit la Praga, la Summitul Visegrad. A plătit prietenia cu Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.02.2024 - 22:34

Viktor Orban a fost huiduit la Praga, la Summitul Visegrad. Cu fluiere și scandări, câteva zeci de protestatari i-au așteptat pe cei doi prim-miniștri ai celor două state Visegrad, Viktor Orbán și Robert Fico.

SHARE

Viktor Orban a fost huiduit la Praga, la Summitul Visegrad. Cu fluiere și scandări, câteva zeci de protestatari i-au așteptat pe cei doi prim-miniștri ai celor două state Visegrad, Viktor Orbán și Robert Fico, care sunt considerați pro-ruși, în fața Palatului Liechtenstein, din Praga.

După mai bine de un an, prim-miniștrii lui V4 (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) țin un summit, dar au apărut falii între state, în principal în evaluarea războiului ruso-ucrainean și a problemei ajutorului pentru Ucraina.

Viktor Orban a fost huiduit la Praga, la Summitul Visegrad

„Nu pretind că este cea mai mare plăcere a mea să cunosc colegi cu care de fapt nu sunt de acord, în multe aspecte-cheie. Mă gândesc la prim-miniștrii ungar și slovac. În ciuda tuturor acestor lucruri, trebuie să avem un dialog, cineva trebuie să facă și asta”, a declarat gazda, premierul ceh Petr Fiala.

Acesta a avut și o întâlnire separată cu Donald Tusk. Înainte de summit, activiștii din Republica Cehă au fluturat steaguri ale Uniunii Europene și Ucrainei și au înșirat bannere cu mesaje pentru Fico și Orbán.

Potrivit unui astfel de mesaj, prim-miniștrii Slovaciei și Ungariei sunt considerați a fi purtătorii de genți ai lui Putin, în timp ce Fico a fost trimis acasă, ceea ce, potrivit protestatarilor, înseamnă trimis la Moscova.

Citeşte şi: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Unul dintre activiști a spus că Ungaria este membră a UE, care a renunțat la țările democratice, și că, prin blocarea aderării Suediei la NATO, care a fost ratificată în cele din urmă, de parlament, luni, după un an și jumătate de întârziere, au făcut-o.

Demonstranții au considerat atât Slovacia, cât și Ungaria drept state colaboratoare. Dintre şefii de statele din V4, Petr Fiala a sosit primul, apoi polonezul Donald Tusk a intrat în Palatul Liechtenstein.

Foto: Profimedia Images

Acesta a fost întrebat dacă V4 mai există şi a răspuns că da. Viktor Orbán a ajuns al treilea şi a fost huiduit de grupul demonstrativ de aproximativ cincizeci, conform Telex.hu.

Citeşte şi: Rusia a bombardat iar puternic Kievul. Premierul Slovaciei, uluitor: Nu există niciun război

Fico, care a ajuns ultimul, a stârnit cea mai mare indignare în rândul manifestanților. S-au auzit scandacări, precum „la închisoare cu el” și a fost legat și de serviciul de securitate al statului cehoslovac.

În timp ce Orbán nu a dat vina pe protestatari, Fico a salutat, a făcut câțiva pași spre protestatari și le-a făcut cu mâna.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te