VIDEO SUA susțin vânzarea de avioane F-16 către Turcia, după ce Ankara a acceptat extinderea NATO

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.06.2022 - 21:11
VIDEO SUA susține vânzarea de avioane F-16 către Turcia, după ce au acceptat extinderea NATO/Profimedia

După ce Turcia a renunţat la dreptul de veto privind extinderea NATO, guvernul american a anunţat că susţine vânzarea de avioane de luptă F-16 pentru forţele aeriene turce.

SHARE

"Statele Unite sprijină modernizarea flotei de avioane de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO, deci la securitatea Americii", a declarat Celeste Wallander, asistentă pentru probleme de securitate internaţională a secretarului apărării SUA. "Aceste planuri sunt în lucru. Şi trebuie să se lucreze la ele prin procesele noastre de contractare", a adăugat ea.

Ankara a cerut Washingtonului încă din octombrie anul trecut să aprobe achiziţia a 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin, precum şi a aproape 80 de seturi de componente pentru modernizarea aeronavelor existente.

Administraţia condusă de preşedintele Joe Biden nu a exprimat deschis până acum nicio opinie privind vânzarea, ci a arătat doar că trebuie parcurs procesul legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat le-a scris unor membri ai Congresului SUA care se opuneau tranzacţiei, explicând că relaţiile comerciale "corespunzătoare" cu Turcia în domeniul apărării ar servi intereselor americane.

Anunţul făcut de Wallander a urmat unui acord de ultim moment cu Turcia, care şi-a retras marţi, la summitul NATO de la Madrid, obiecţiile faţă de primirea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică. S-a evitat astfel un impas la evenimentul menit să arate unitatea aliaţilor în faţa Rusiei, după invazia din Ucraina.

Citește și: VIDEO Turcia și Rusia, negocieri pentru scoaterea cerealelor prin Marea Neagră. România, implicată

Oficiali americani au negat însă orice legătură între susţinerea guvernului SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16 şi schimbarea de poziţie a Turciei. "SUA nu au oferit Turciei nimic şi nu li s-a cerut nimic de către Turcia", a afirmat un oficial guvernamental de rang înalt, citat de Reuters.

Sursa respectivă, a cărei identitate nu este precizată de agenţie, a mai declarat că oficialităţile americane sunt angajate într-un dialog tehnic privind cererea Turciei de a achiziţiona avioane F-16, iar ultimul cuvânt îl va avea Congresul.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele american Joe Biden. Liderul de la Ankara criticase marţi SUA pentru tergiversarea vânzării aeronavelor respective, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Unitățile de apărare antiaeriană ucrainene au doborât o rachetă inamică Kh-22, în Odesa

Biden i-a mulţumit omologului său pentru rezolvarea situaţiei privind aderarea Finlandei şi Suediei şi pentru "munca incredibilă" de transportare a cerealelor din Ucraina, transmite AFP.

Vânzările de armament american pentru forţele armate turce au ajuns un subiect controversat după ce, deşi este membră a NATO, Turcia a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă. SUA au reacţionat prin sancţiuni şi prin excluderea Turciei din programul de construcţie a celor mai noi avioane de luptă, F-35, reaminteşte Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te