VIDEO Criză alimentară mondială după închiderea porturilor ucrainene la Marea Neagră luate de ruși

DE Elena Andrei | Actualizat: 02.05.2022 - 21:37

Ucraina a închis în mod oficial cele patru porturi ale sale pe Marea Neagră și Azov, pe care forțele ruse le-au capturat, a anunțat luni Ministerul Agriculturii din Ucraina.

SHARE

Porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk din Marea Azov și portul Herson de la Marea Neagră au fost închise „până la restabilirea controlului”, se arată într-un comunicat al ministerului.

„Adoptarea acestei măsuri este cauzată de imposibilitatea deservirii navelor și pasagerilor, a desfășurării de mărfuri, transport și alte activități economice conexe, asigurând nivelul corespunzător de siguranță a navigației”, se arată în comunicat.

Toate porturile ucrainene și-au suspendat activitatea ca urmare a invaziei ruse de la sfârșitul lunii februarie. Forțele ruse au capturat unele porturi și au blocat altele.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale din cauza controlului Rusiei asupra transporturilor maritime din Marea Neagră, declanșând o criză alimentară care va afecta Europa, Asia și Africa.

„Rusia nu lasă navele să intre sau să iasă, controlează Marea Neagră”, a declarat Zelenski pentru programul de știri australian 60 Minutes.

Citește și

VIDEO Rusia vrea să atace Moldova de pe teritoriul Transnistriei (servicii secrete ucrainene)

Podul care leagă Odesa de sud-vestul Ucrainei, a treia oară ţinta unui atac rusesc

„Rusia vrea să blocheze complet economia țării noastre”.

Ucraina, un mare producător agricol, exporta majoritatea mărfurilor pe mare, dar a fost forțată să treacă la export cu trenul prin granița de vest sau prin micile porturi fluviale dunărene.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a comunicat săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei au atins 45,709 milioane de tone în sezonul 2021/22, iulie-iunie.

Acesta a spus că volumul include 763.000 de tone exportate în aprilie, dar nu a oferit cifre comparative.

Înalți oficiali din agricultură au declarat în această lună că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în martie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.