În opinia sa, situația actuală din regiune este un semnal clar al faptului că Rusia se pregătește să folosească teritoriul Transnistriei ca un punct de sprijin pentru a ataca nu doar Ucraina, dar și Republica Moldova, scrie Unimedia.
Potrivit lui, serviciile de informații monitorizează situația din Transnistria. Acum există o luptă între autorități, iar serviciile speciale ale Federației Ruse lucrează foarte activ.
„Ultimele incidente de pe teritoriul regiunii transnistrene au fost comise cu scopul de a convinge conducerea Transnistriei să accepte extinderea prezenței trupelor ruse. Exploziile vor fi prezentate ca o amenințare la adresa populației din regiune și un semnal pentru conducerea Moldovei de a abandona politica pro-europeană. Scopul principal este de a lăsa această regiune complet sub controlul Moscovei, așa cum încearcă să facă de 30 de ani”, a declarat acesta.
„The Times”: Putin a decis să atace R. Moldova
Publicația britanică The Times susține că Vladimir Putin s-ar fi decis să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front pentru a cuceri Odesa.
Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei dinspre Republica Moldova, potrivit unor surse militare ucrainene.
Una dintre ele a declarat că există o "serie de indicatori" care indică un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armată. O preluare reușită a controlului ar duce la deplasarea trupelor rusești dinspre vest spre portul Odesa de la Marea Neagră, în Ucraina.
Citește și: Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse, ar fi fost rănit lângă Izium
„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte crucială. Dacă rușii încep să preia controlul, noi vom fi, din punct de vedere militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi existențială", a declarat sursa citată.
Serviciile speciale ruse iau în considerare posibilitatea de a stârni tulburări și revolte în țară. Acum în țară există nemulțumiri în rândul oamenilor din cauza creșterii prețurilor.
Informațiile ucrainene au remarcat o anumită activitate pe aerodromul din Tiraspol, capitala de facto a nerecunoscutei Transnistrie.
Pentru a furniza muniție și întări unitățile, rușii trebuie să creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Nikolaev și Odesa, fiind atacați de forțele ucrainene.
Ei pot încerca să desfășoare o operațiune militară mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai. În această zi, președintele rus, Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei.
Tensiune în creștere
Situația a devenit tensionată la începutul săptămânii. Primul atac s-a produs luni la Tiraspol, la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.
Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.
În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.
Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.
Citește și: VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev
După aceste incidente, în regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile.
Maia Sandu a convocat ședința CSS și a declarat că ultimele evenimente reprezintă o escaladare a situației și a anunțat măsurile adoptate de Consiliu.
Totodată, Sandu a menționat că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.
Aseară, consilierul prezidențial Dorin Recean a mers la Varnița să discute cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.