VIDEO Putin, vânat cu rachete și cu avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul

DE Catinca Doboș | Actualizat: 16.05.2024 - 18:12
VIDEO Putin, vânat cu rachete și de avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

VIDEO Putin, vânat cu rachete și de avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul ca armata ucraineană să folosească armamentul primit din Vest.

SHARE

Liderii țărilor occidentale sunt pregătiți să acționeze împotriva Rusiei, permițând armatei ucrainene să folosească armamentul performant, livrat de țări precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.

Ucraina a primit probabil permisiunea din partea SUA de a folosi arme americane pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Le Monde a analizat declarațiile făcute de secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul vizitei sale la Kiev, săptămâna aceasta, conform Unian.net.

Citește și: VIDEO Cum lovesc rachetele AIM-9X de 400.000$ pe care SUA pe pun pe avioanele F-16 ale României?

Le Monde a atras atenția asupra răspunsului lui Blinken la o întrebare a jurnaliștilor. Presa l-a întrebat pe Blinken dacă Washingtonul mai interzice în continuare Ucrainei să lovească teritoriul agresorului cu arme americane.

„Noi nu am încurajat sau permis lovituri în afara Ucrainei. Dar, în cele din urmă, Ucraina trebuie să decidă singură cum va lupta sau cum va purta un război pentru a-și apăra libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială", a declarat Blinken.

Citește și: VIDEO Ucraina pregătește „infernul” pentru Putin. Când încep bombardamentele cu avioanele F16?

Le Monde spune că Ucraina a fost forțată să se conformeze interdicției pentru că este dependentă în mod critic de ajutorul occidental. Iar acest lucru a devenit o problemă în special în cazul noii ofensive rusești din regiunea Harkov. 

Ucrainenii urmăresc de săptămâni întregi cum inamicul își adună forțele în apropierea graniței, dar nu au avut ocazia de a lansa un atac preventiv împotriva grupării de forțe inamice.

Citește și: OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri”

Cuvintele lui Blinken au venit după ce ministrul britanic de externe David Cameron, în timpul unei vizite la Kiev, la 3 mai, a declarat în mod explicit că este pregătit să autorizeze lovituri pe teritoriul rus cu arme furnizate de Londra. 

SUA trimite arme Ucrainei. Vor spulbera pozițiile Rusiei pe front 

Guvernul Statelor Unite a publicat noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina ce va pune Rusia în mare dificultate.

Este cea de-a 56-a tranșă de echipamente a Administrației Biden care urmează să fie furnizată Ucrainei din stocurile armatei americane din august 2021.

Citește și: Vin! Lista completă a armelor livrate Ucrainei de SUA. Vor spulbera pozițiile Rusiei pe front

În general, pachetul a fost format pentru a transfera un număr mare de rachete, inclusiv rachete antiaeriene - aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9M, rachete radar RIM-7, rachete cu rază de acțiune de 300 kilometri, precum și MANPADS Stinger, potrivit mil.in.ua.

Lista include și sisteme de rachete antitanc, inclusiv sisteme portabile antitanc TOW, Javeline și sisteme antiblindare AT-4.

Trebuie menționate separat muniția suplimentară pentru sistemele de rachete HIMARS, a cărei compoziție detaliată este necunoscută și poate include atât rachete balistice GMLRS, cât și ATACMS.

Rusia își va intensifica atacurile

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat intenția Rusiei de a-și intensifica atacurile pentru a destabiliza armata ucraineană.

Institutul ISW consideră că forțele ruse își vor intensifica loviturile cu drone și rachete pentru a maximiza daunele aduse infrastructurii și bazei industriale de apărare a Ucrainei înainte de sosirea ajutorului SUA, care începe imediat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te