VIDEO Noul elicopter de luptă al americanilor, Raider X, de mare viteză, ce poate lansa și drone

DE Elena Andrei | Actualizat: 30.06.2022 - 17:42
Noul elicopter de luptă al americanilor, Raider X/foto: thedrive

Prototipul elicopterului Raider X, ce face parte din programul Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) al armatei americane este testat la o bază din West Palm Beach, Florida.

SHARE

Potrivit lui Jay Macklin, director de dezvoltare a afacerilor pentru Sikorsky Army Programs and Innovations, aeronava este capabilă de manevre imposibile pentru un elicopter convențional.

Este dotată cu un tun principal cu trei țevi, lansatoare modulare extinse, ce pot fi pliate în fuselaj pentru a reduce rezistența la înaintare în timpul zborului.

Aceste capsule pot fi încărcate cu alte muniții, inclusiv drone pentru a fi lansate din aer. Acestea pot fi îndepărtate pentru a elibera spațiu pentru trupele de asalt sau pentru evacuarea victimelor.

Propulsorul elicopterului permite accelerări bruște și decelerații rapide, precum și o manevrabilitate sporită, un pas înainte pentru rotoarele avansate de ridicare verticală din viitor.

Citește și

Turcia va comanda Grupul operativ Deminare al Forței de Foarte Mare Pregătire a NATO

SUA: România și țările de pe flancul estic al NATO, risc ridicat de a fi atacate de Rusia

Raider poate face „piruete” cu botul în jos în jurul unui singur punct, poate zbura înainte cu nasul în sus sau înapoi cu nasul îndreptat spre sol, ambele manevre imposibile pentru un elicopter convențional.

De asemenea, poate zbura la viteză maximă cu o atitudine plană, în timp ce un elicopter obișnuit trebuie să își îndrepte botul în jos pentru a accelera înainte.

Aceste capacități sunt permise de elicea împingătoare și de rotoarele cu rotație inversă, care elimină necesitatea unui rotor de coadă.

În zborul înainte, elicea împingătoare poate fi activată, iar rotoarele care se rotesc sunt încetinite pentru a acționa mai mult ca niște aripi decât ca niște rotoare, reducând rezistența la înaintare și îmbunătățind atât viteza, cât și eficiența.

Asta înseamnă, practic, că, spre deosebire de un elicopter în care palele creează portanță doar în timpul unei părți a rotației, palele lui Raider generează portanță pe ambele părți ale aeronavei în timp ce se rotesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.