VIDEO Noul avion X-Plane de la Boeing și Aurora F.C, un „game changer” al războiului din viitor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.05.2024 - 11:48
Noul avion X-Plane de la Boeing și Aurora F.C, un „game changer” al războiului din viitor - Foto: Profimedia images

Noul avion X-Plane de la Boeing și Aurora Flight Sciences, un „game changer” al războiului. Boeing și filiala sa de cercetare, Aurora Flight Sciences, au dezvăluit un nou avion X de mare viteză care ar putea schimba fundamental modul în care se desfășoară noile războaie.

SHARE

Acest avion inovator combină agilitatea avioanelor cu decolare și aterizare verticală (VTOL) cu viteza unui avion cu reacție, și are potențialul de a transforma operațiunile militare, a transmis compania  Aurora Flight Sciences pentru Newsweek.com.

Noul avion X-Plane de la Boeing și Aurora F.C, un „game changer” al războiului din viitor

„Prin intermediul conceptului nostru de avion X-plane pentru programul DARPA SPRINT, ne propunem să demonstrăm tehnologii care vor permite combinația unică a zborului de mare viteză cu abilitatea de a decola și ateriza în medii austere," a afirmat Larry Wirsing, vicepreședinte al dezvoltării de aeronave la Aurora Flight Sciences.

Deși nu va fi folosit pe teren, acest avion va testa tehnologii pentru aeronavele militare, vizând îmbunătățirea vitezei și capacității de decolare de pe piste neconvenționale.

Aeronava va putea zbura cu până la 900 km/h, și poate pluti în medii dificile și ateriza în spații restrânse, ceea ce va fi deosebit de util în misiunile Forțelor pentru Operațiuni Speciale.

Aurora și Boeing aduc o vastă expertiză în platformele cu corpul cu aripi mixte, configurațiile VTOL de mare viteză și dezvoltarea de avioane militare.

Programul DARPA SPRINT este o oportunitate de a avansa în programele de demonstrație tehnologică, facilitând noi capabilități pentru armata SUA.

Ce capabilități va avea noul avion X-plane?

Avionul este echipat cu trei ventilatoare de ridicare încorporate în aripi, asigurând o tranziție lină de la zborul vertical la cel orizontal. De asemenea, poate efectua decolări și aterizări super scurte și convenționale, cu o viteză amețitoare.

Testele inițiale ale acestui avion X-plane vor fi realizate de la distanță pentru a reduce riscurile, dar un echipaj uman ar putea participa la testele viitoare în următoarele 12 luni.

Primul zbor este planificat pentru următorii trei ani.

Aurora dezvoltă și avionul X-65, destinat să demonstreze fezabilitatea controlului activ al fluxului (AFC), o tehnologie ce utilizează rafale de aer în locul suprafețelor de control al zborului tradiționale, având potențialul de a schimba viitorul proiectării aeronavelor.

Aurora plănuiește lansarea demonstratorului X-65 la scară reală până în vara anului 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te