VIDEO Cum sunt antrenați câinii să salveze oameni de sub dărâmături. O jucărie îi face neînfricați

DE Elena Andrei | Actualizat: 20.02.2023 - 08:01
Cum sunt antrenați câinii să salveze oameni de sub dărâmături. - Foto: Profimedia
Rex, din echipa mexicană/Foto: anadolu

Dresorii câinilor de căutare-salvare Sniffer K9 au explicat cum se procedează ca ajutoarele canine să se comporte neobișnuit de normal în situații haotice, utilizarea acestora fiind critică în operațiunile de după cutremure.

SHARE

Reziliența, bucuria și recompensa fizică sunt trei elemente importante ce transformă un câine într-un Sniffer K9, cunoscut în mod obișnuit ca un câine polițist, care devine „de neprețuit” în cazul dezastrelor.

„Pregătirea durează toată viața”, a spus Andre Rosa, un dresor de câini de top pentru Garda Națională Republicană a Portugaliei sau GNR, care a supravegheat operațiunile câinilor special antrenați în timpul căutării și salvarii după cutremure de către echipa de 52 de membri.

Portugalia a trimis cel puțin șase câini foarte bine dresați și dresorii lor în provincia sudică Hatay.

Timpul este crucial, așa că există o nevoie mare de câini adulmecători în timpul operațiunii de căutare în orele imediat după un cutremur.

Utilizarea câinilor K9 s-a dovedit critică în timpul operațiunilor de după cutremur, au declarat mai multe echipe internaționale de căutare și salvare pentru Anadolu.

Peste 9.000 de echipe internaționale de căutare și salvare au participat la operațiunile de după cutremur.

Sergentul Filipa Rosa, care este la GNR din 2017, își acomoda câinele în vârstă de  nouă ani, Kejisi, cu zona de căutare, când câinele a lătrat.

Era aproape de o clădire prăbușită, fără acces, iar câinele aștepta o „recompensă” de la sergentul portughez.

Citește și

VIDEO Atac cu rachete în centrul Damascului. Siria îl atribuie Israelului

Pământul, foarte aproape de un cataclism: Două rachete rusești, razant pe lângă o centrală nucleară

„Am auzit o voce de sub pământ, de la subsolul clădirii prăbușite”, a spus Rosa. „A fost întâmplător.”

„Toți efectuam o cercetare 360 de grade a locului fără succes, apoi am creat o potecă. Apoi un câine prins sub dărâmături a răspuns la lătratul câinelui nostru și am reușit să-l salvăm”, a adăugat el.

„Luăm cățelul și îl despărțim de mama lui. Hrănim câinele într-un mediu variat, constând din lumini diferite, podele diferite, zgomote diferite și soluri diferite”, a spus sergentul Filipa, cel mai bun conducător de câini din Portugalia.

După antrenamentul zilnic într-un astfel de mediu, a adăugat el, se face socializarea câinelui, astfel încât să nu se teamă de niciun om sau să nu fie distras în nicio situație haotică precum una în timpul dezastrelor când sunt mulți oameni și printre o mulțime de oameni. o mulțime de câini care latră.

„Îi antrenăm să ajungă la sursa mirosului care emană de la un om, indiferent dacă este viu sau mort”, a spus antrenorul portughez, adăugând căse creează un mediu în care vântul suflă într-o anumită direcție, purtând miros uman și câinele trebuie să-l găsească. 

„Ceea ce motivează câinele să caute și să urmărească mirosul este o recompensă, care în acest caz este o jucărie”, a explicat el.

„Încă din primele zile ale dresajului, câinele este încurajat să urmeze instrucțiuni pentru a obține jucăria ca recompensă”, a explicat Rosa.

„Câinele care adulmecă găsește omul nu din cauza prezenței omului, ci pentru că dresorul îl învață pe câine cum să miroasă un om. Câinele își amintește continuu de jucărie”, a explicat sergentul.

„Astfel, câinele va începe să latre când va simți mirosul de oameni.”

Unul dintre câinii lor Sniffer K9 a indicat locația în care a fost prins un copil de 10 ani, care a fost salvat.

Cutremurele de săptămâna trecută au afectat peste 13 milioane de oameni din  11 provincii ale Turciei – Kahramanmaras, Hatay, Gaziantep, Adiyaman, Malatya, Adana, Diyarbakir, Kilis, Osmaniye, Sanliurfa și Elazig.

Türcia a emis o alertă de nivel 4, solicitând ajutor internațional.

Peste 249.000 de personal de căutare și salvare lucrează în prezent pe teren, potrivit președinției turce pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență AFAD.

Aproximativ 100 de țări au oferit asistență până acum, multe dintre ele au trimis echipe de salvare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te