Ucraina oferă o întrebuințare modernă unei muniții folosite cu efecte îngrozitoare în ambele războaie mondiale.
Citește și: Armata lui Putin, aprovizionată cu rachete balistice Ababil de Iran. SUA: „O escaladare dramatică”
O serie de videoclipuri postate pe rețelele de socializare, inclusiv pe Telegram de către Ministerul ucrainean al Apărării, arată dronele care zboară la joasă înălțime și aruncă torente de foc - de fapt, metal topit - asupra pozițiilor ocupate de ruși în liniile de copaci.
Citește și: SUA se ține pe poziție: nu lasă Ucraina să folosească arme americane în atacuri pe teritoriul Rusiei
VIDEO Ce sunt „dronele dragon” ale Ucrainei care incendiază invadatorii ruși. Ard la 200 de grade
Amestecul alb-cald de pulbere de aluminiu și oxid de fier arde la temperaturi de până la 4 000 de grade Fahrenheit (2 200 de grade Celsius). Acesta poate arde rapid copacii și vegetația care oferă acoperire trupelor ruse, dacă nu chiar ucide sau dezactivează trupele.
Sunt bombe cu termit.
The Ukrainian military began using the Dragon drone, which burns the area underneath with thermite 🥰🥰🥰 Thermite is a mixture of burning granules of iron oxide and aluminum. About 500 grams of thermite mixture can be placed under a standard FPV drone. The chemical reaction is… pic.twitter.com/3XIzc3LLHN
— Anastasia (@Nastushichek) September 5, 2024
Pe măsură ce cade din dronă, torentul seamănă cu focul care iese din gura dragonului mitic, ceea ce a dat dronelor porecla lor.
„Strike Drones sunt aripile noastre de răzbunare, aducând foc direct din cer!”, se arată într-o postare pe rețelele de socializare a Brigăzii 60 Mecanizate din Ucraina.
„Ele devin o amenințare reală pentru inamic, incendiindu-i pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”, a continuat postarea.
Efectul, mai mult psihologic
O dronă ucraineană a fost surprinsă aruncând o încărcătură incendiară asupra pozițiilor rusești de lângă Harkov.
Crearea acestui tip de frică în rîndul rușilor principalul efect al dronelor Ucrainei, potrivit lui Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.
„Este o substanță foarte periculoasă. Folosirea unei drone pentru a o livra este destul de inovatoare. Dar folosită în acest fel, efectul ei va fi fost mai mult psihologic decât fizic”, a declarat Drummond pentru CNN.
„Înțeleg că Ucraina deține doar o capacitate limitată de a furniza acest efect termit, deci aceasta este o capacitate de nișă, mai degrabă decât o nouă armă mainstream”, a spus el.
Arme incendiare în război
Combinația de elemente poate arde cu ușurință aproape orice, inclusiv metalul, astfel că există puțină protecție împotriva ei.
A fost descoperită de un chimist german în anii 1890 și a fost folosită inițial pentru a suda șinele de cale ferată.
Dar puterea sa militară a devenit curând evidentă, germanii aruncând-o din zepeline sub formă de bombe asupra Marii Britanii în Primul Război Mondial, conform unei istorii de la Universitatea McGill din Montreal.
Atât Germania, cât și Aliații au folosit bombe aeriene cu termită în al Doilea Război Mondial și au utilizat-o, de asemenea, pentru a dezactiva piesele de artilerie capturate, punând termită în culată și topind arma din interior.