VIDEO Război Israel - Hamas: Casa liderului Hamas, făcută praf și pulbere după un atac israelian

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2023 - 15:17
Război Israel - Hamas: Casa liderului Hamas, făcută praf și publere după un atac israelian - Foto: X/@nitsonnet

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de război au lovit locuința din Gaza a liderului Hamas Ismail Haniyeh.

SHARE

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că locuința era "folosită ca infrastructură teroristă și, printre altele, ca loc de întâlnire pentru înalții oficiali ai organizației".

Război Israel - Hamas: Casa liderului Hamas, făcută praf și publere după un atac israelian

Hamas a declarat anterior că iDF a lovit două case aparținând lui Haniyeh și familiei sale, dar aceasta este prima lovitură confirmată de armată.

Pe de altă parte șase membri ai personalului de securitate israelian au fost răniți, dintre care unul se află în stare critică, într-un atac armat la un punct de control la sud de Ierusalim, potrivit poliției israeliene.

Poliția a declarat că trei persoane au ajuns cu o mașină la punctul de control și au deschis focul asupra ofițerilor aflați acolo. Cei trei atacatori au fost împușcați mortal, a precizat poliția.

Citește și: Războiul Israel - Hamas: Armata israeliană spune că a preluat controlul instituţiilor Hamas din Gaza

Alți doi civili au suferit răni minore și au fost tratați la fața locului, potrivit unui comunicat al poliției. 

Poliția a publicat o fotografie a două pistoale și a unei puști M-16 despre care spune că au fost folosite în atac.

Ursula von der Leyen și  Josep Borrell merg în Orientul Mijlociu pentru a discuta prezentul și viitorul Palestinei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, încep în zilele următoare călătorii separate în Orientul Mijlociu pentru a discuta cu ţările din regiune despre urgenţa umanitară din Fâşia Gaza şi eforturile pentru o pace durabilă între israelieni şi palestinieni.

Von der Leyen, care a vizitat deja Israelul la câteva zile după atacul din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas, va călători sâmbătă în Egipt şi Iordania, a informat miercuri purtătorul său de cuvânt, Eric Mamer.

Politiciana germană se va întâlni cu preşedintele egiptean, Abdul Fatah al-Sisi, după care se va deplasa în regiunea Sinai pentru a asista la sosirea ajutorului umanitar al UE pentru Gaza, iar la Amman se va întâlni cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

La rândul său, Borrell va începe joi prima sa călătorie oficială în Israel de când ocupă funcţia de şef al diplomaţiei comunitare, dând startul unui turneu care îl va duce, până luni, în Palestina, Bahrein, Arabia Saudită, Qatar şi Iordania, a informat într-un comunicat Serviciul European de Acţiune Externă.

La Tel Aviv, Borrell se va întâlni cu preşedintele israelian Isaac Herzog, precum şi cu ministrul Benny Gantz - membru al guvernului de urgenţă -, cu ministrul afacerilor externe Eli Cohen şi cu liderul opoziţiei, Yair Lapid.

El va vizita, de asemenea, o comunitate din sudul Israelului, victimă a atacului Hamas, şi se va întâlni cu supravieţuitori şi rude ale ostaticilor încă deţinuţi de gruparea islamistă în Gaza, precum şi reprezentanţi ai ONU în Israel şi organizaţii pacifiste.

În continuare, Borrell va călători la Ramallah şi va face vineri un schimb de opinii cu membri ai societăţii civile palestiniene, se va întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu prim-ministrul Mohamed Shtayyeh şi cu ministrul de externe Riad al Malki.

Sâmbătă, Borrell va participa la sesiunea inaugurală a Dialogului de la Manama, în Bahrein, şi va lua cuvântul la sesiunea plenară despre "Război, diplomaţie şi detensionare", împreună cu miniştrii de externe irakian, Fuad Hussein, şi respectiv kuweitian, şeicul Mohammad Sabah al Salem al Sabah.

În marginea acestui eveniment, şeful diplomaţiei europene va purta discuţii bilaterale cu omologii săi regionali, iar apoi va călători la Riad pentru a se întâlni cu ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud.

Duminică, Borrell va călători în Qatar pentru a se întâlni cu emirul acestei ţări şi cu prim-ministrul şi şeful diplomaţiei qatariene, Mohammed bin Abdulrahman bin Jasim Al Thani.

Misiunea se va încheia luni, când Borrell va călători în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdallah al II-lea şi cu ministrul de externe Ayman Safadi.

Turneul va fi o ocazie de a discuta "toate aspectele" situaţiei din Gaza şi din împrejurimi, inclusiv fluxul susţinut de ajutor din partea UE către populaţia civilă şi probleme politice mai ample cu liderii regionali, a anunţat serviciul diplomatic.

Poziţia Celor 27 este că trebuie să existe pauze umanitare imediate care să permită sosirea ajutoarelor pentru populaţia din Fâşia Gaza.

În plus, Borrell va impulsiona eforturile diplomatice pentru "stabilirea condiţiilor" care să permită "realizarea unei păci juste şi de durată între Israel, Palestina şi în regiune".

Uniunea Europeană doreşte să se implice mai mult în acţiunile de reactivare a unui proces politic bazat pe soluţia a două state şi, în aceeaşi direcţie, să împiedice extinderea conflictului în întreaga regiune.

Pentru UE, este o prioritate ca Gaza să nu fie un fief al Hamas, ca Autoritatea Palestiniană să fie întărită şi să aibă legitimitate pentru a guverna în Fâşia Gaza, să nu existe ocupaţie israeliană a acelui teritoriu sau strămutarea forţată a locuitorilor din Gaza şi ca soluţia pentru enclavă să fie atotcuprinzătoare pentru palestinieni, inclusiv pentru Cisiordania. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te