Uniunea Europeană își face propria agenție de spionaj extern. Agenții Rusiei, contracarați rapid

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.10.2024 - 08:03
Uniunea Europeană iși face propria agenție de spionaj extern - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Uniunea Europeană iși face propria agenție de spionaj extern - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Uniunea Europeană iși face propria agenție de spionaj extern. Agenții Rusiei, contracarați rapid. Agenția de informații a UE va colecta informații despre amenințările externe și are la bază un proiect al fostului președinte finlandez Sauli Niinistö.

SHARE

Uniunea Europeană iși face propria agenție de spionaj extern.  Agenții Rusiei, contracarați rapid.

Scopul principal este de a colecta informații despre amenințările din afara UE, fără a duplica activitatea agențiilor naționale.

Oficialii UE analizează acum amenințările și iau măsuri pe baza surselor deschise și a informațiilor pe care cele 27 de țări UE au convenit să le împărtășească.

Crearea propriului serviciu de informații, care nu va duplica activitatea agențiilor naționale similare, va ajuta la identificarea riscurilor, la răspunsul la situațiile de criză și la implicarea mai eficientă în contrainformații, pe fondul acțiunilor tot mai agresive ale Rusiei asupra țărilor care ajută Ucraina cu arme și muniție.

Uniunea Europeană iși face propria agenție de spionaj extern.  Agenții Rusiei, contracarați rapid

Potrivit Bloomberg,  proiectul lui Sauli Niinistö implică extinderea sferei de responsabilitate a Centrului de Informații și Situație al Uniunii Europene (INTCEN), care raportează Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Fostul președinte finlandez propune ca structura actualizată să colecteze date de la serviciile naționale de informații și să emită recomandări pentru instituțiile UE pe baza acestora.

De asemenea, se așteaptă ca UE să propună impunerea de restricții privind călătoriile în interiorul blocului pentru diplomații din țări terțe dacă aceștia reprezintă o amenințare existând suspiciunea că aceștia sunt implicați în sabotaj sau activități de spionaj, cum se întâmplă acum cu diplomații Rusiei.

Polonia a restricționat deplasările diplomaților ruși și a închis Consulatul General al Rusiei din Poznan pentru astfel de suspiciuni.

Deschiderea unei agenții de spionaj propriu face parte din eforturile blocului UE de a consolida pregătirea pentru apărare și securitate pe fondul unor riscuri tot mai mari, în special acțiunile agresive ale lui Vladimir Putin împotriva statelor membre ale UE, impactul potențial al conflictelor din Orientul Mijlociu și preocupările legate de acțiunile Chinei.

Citește și: Polonia a închis Consulatul General al Rusiei din Poznan. Recruta agenți și finanța sabotaje

În iunie, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus.

„Crearea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va face posibilă satisfacerea nevoii urgente de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se spune în scrisoarea liderilor.

Citește și: Sabotaj la un aerodrom din Norvegia. Rusia a dat undă verde la atacuri asupra bazelor NATO în Europa

Amenințările hibride includ o combinație de operațiuni militare și non-militare, cu mijloace ascunse și deschise, inclusiv sabotajul, dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și contrabanda de migranți.

Agenția de informații a Uniunii Europene ar putea avea un impact mai rapid asupra contracarării unor astfel de acțiuni decât prin agențiile naționale, care necesită timp pentru a împărtăși și analiza informațiile cu alte agenții aliate.

Citește și: Ofițeri din Coreea de Nord, în Rusia pentru a-și conduce batalioanele împotriva Ucrainei

În prezent, au loc tot mai multe acte de sabotaj și incendieri la obiective militare în Uniunea Europeană, cu serviciile secrete ruse implicate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te