Sabotaj la un aerodrom din Norvegia. Rusia a dat undă verde la atacuri asupra bazelor NATO în Europa

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.08.2024 - 08:12
Sabotaj la un aerodrom din Norvegia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Sabotaj la un aerodrom din Norvegia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Sabotaj la un aerodrom din Norvegia. Rusia a dat undă verde la atacuri asupra bazelor NATO din Europa. Norvegia a admis că una dintre cele mai strategice baze aeriene ale sale a fost ținta unui sabotaj.

SHARE

Sabotaj la un aerodrom din Norvegia. Rusia a dat undă verde la atacuri asupra bazelor NATO din Europa.

Sabotaj confirmat la o baza aeriană norvegiană. Un cablu tăiat pe aerodromul Evenes a fost anunțat pe fondul temerilor de sabotaj la bazele militare ale NATO din Europa.

Anunțul vine în momentul în care alte baze aeriene europene ale NATO din Germania raportează incidente, dintre care unul rămâne neexplicat, cu privire la activitatea unor drone necunoscute asupra infrastructurii critice. 

Sabotaj la un aerodrom din Norvegia. Rusia a dat undă verde la atacuri asupra bazelor NATO din Europa

Aceste incidente apar pe fondul avertismentelor tot mai mari despre activitatea nefastă a Rusiei pe continent, parte a unui val aparent de „război hibrid”, pe măsură ce conflictul din Ucraina alimentează și mai mult tensiunile Est-Vest.

Rapoartele au apărut astăzi în The Barents Observer despre un cablu de comunicații critic asociat cu Evenes Air Station, în nordul Norvegiei.

Acesta a fost tăiat în aprilie și a fost raportat poliției, dar a fost anunțat abia acum, întrucât procurorii de stat încă investighează cele întâmplate.

Funcția exactă a cablului nu a fost dezvăluită, dar rapoartele îl descriu ca fiind „parte a infrastructurii critice a bazei aeriene” și că a fost tăiat în afara perimetrului aerodromului.

Poliția norvegiană a confirmat că a fost întreruptă într-o acțiune deliberată, dar că, până acum, nimeni nu a fost acuzat și nici suspecți nu au fost identificați.

Situată la nord de Cercul Arctic, stația aeriană Evenes este esențială pentru apărarea Norvegiei și a Frontului de Nord al NATO.

Este una dintre cele două baze ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (RNoAF) care găzduiesc unități de luptă F-35A și primește, de asemenea, flota de avioane de patrulare maritimă P-8A, potrivit War Zone.

Pe lângă escadrilele de zbor, Evenes găzduiește și alte unități militare importante, inclusiv cele responsabile de apărarea aeriană (cu rachete sol-aer NASAMS) și elemente ale Forței Norvegiene de Apărare Cyber ​​și ale Organizației de Logistică a Forțelor Armate Norvegiene.

Norvegia a mai avut alte incidente suspecte în trecut, în special tăierea unui cablu submarin vital care leagă Svalbard de Norvegia continentală, în 2022.

Înainte, în 2018, Serviciul Norvegian de Informații (NIS) a dezvăluit trei cazuri separate în care aeronavele rusești au zburat într-un atac simulat împotriva unei stații radar secrete din partea de nord a țării.

Cu un an înainte, NIS a acuzat bruiajul rusesc pentru întreruperile serviciilor de telefonie mobilă și GPS din regiune, deși a spus că acesta a fost un produs secundar al unui exercițiu și nu un atac deliberat.

Incidente la bazele NATO din Germania

În Germania, luna aceasta, autoritățile s-au confruntat cu două posibile acte de sabotaj la diferite baze aeriene, dintre care unul s-a dovedit ulterior a fi o alarmă falsă.

În primul rând, Wahn Barracks, secțiunea militară a aeroportului Köln Bonn, din vestul țării, a fost închisă la 14 august pe fondul îngrijorărilor cu privire la potențialul sabotaj împotriva alimentării cu apă locală.

Alarma a fost trasă după ce un gardian de la bază a găsit o gaură într-un gard lângă uzina de procesare a apei din bază.

Autoritățile au avertizat personalul de la bază - 4.300 de soldați și 1.200 de angajați civili - să nu bea apa de la robinet. S-a făcut o percheziție în bază, dar nu au fost găsiți infractori.

„Alimentarea cu apă a fost întreruptă, deoarece sistemul de apă potabilă prezenta valori neobișnuite”, a declarat Comandamentul Teritorial al Forțelor Armate Germane într-un comunicat de presă.

În urma unei anchete, Ministerul German al Apărării a declarat că rezultatele testelor au arătat că apa nu a fost contaminată.

Wahn Barracks deservește partea militară a aeroportului din Köln, care găzduiește Aripa Executivă de Transport a Forțelor Armate Germane, ca operează avioane guvernamentale, precum și cisterne de realimentare ale Forțelor Aeriene Germane și transporturi de evacuare medicală.

Astăzi, NATO a anunțat că a scăzut nivelul de securitate la Baza Aeriană Geilenkirchen, tot în vestul țării, după ce starea de alertă a fost ridicată peste noapte. Aceasta a fost ca răspuns la ceea ce Ministerul German al Apărării a descris drept „informații ce indică o potențială amenințare”.

„Tot personalul care nu este esențial pentru misiune a fost trimis acasă ca măsură de precauție”, a spus baza într-un comunicat pe platforma de socializare X.

„Siguranța personalului nostru este prioritatea principală. Operațiunile continuă așa cum era planificat.”

24 de ore mai târziu, într-o altă postare, NATO a anunțat că „nivelul de securitate la baza aeriană Geilenkirchen a revenit la Bravo”.

„Creșterea temporară la nivelul  Charlie a fost o măsură de precauție pentru a minimiza riscul potențial pentru organizația și personalul nostru. Toate operațiunile programate se desfășoară conform planului.”

Nivelul de securitate al NATO Charlie sugerează că „a avut loc un incident sau au fost primite informații ce indică faptul că o formă de acțiune teroristă împotriva organizațiilor sau personalului NATO este foarte probabilă”.

Deși NATO nu a spus care este natura exactă a amenințării, se pare că a fost suficient să forțeze flota rezidentă a Sistemului de avertizare și control aerian E-3 Sentry NATO (AWACS) să funcționeze „cu personal minim ca măsură de precauție în timp ce operațiunile continuă. conform planului.”

Geilenkirchen este principala bază de operare a flotei AWACS a NATO, o forță multinațională ce joacă un rol extrem de important în operațiunile aeriene ale alianței, oferind avertizare timpurie, comandă și control în aer și capacitate de gestionare a luptei în Europa și în alte părți.

În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați în Germania sub suspiciunea de complot și organizare de atacuri și sabotaje, inclusiv asupra instalațiilor militare americane din țară.

Citește și: Putin a lansat un atac furibund asupra hotelului unde erau cazați jurnaliști străini în Kramatorsk

Unul dintre acești indivizi a fost acuzat că a făcut planuri pentru a desfășura atacuri cu bombe și declanșarea de incendii la bazele militare și ar fi făcut fotografii și videoclipuri cu transporturi și echipamente militare.

Țintele presupuse ale celor doi includeau baza Grafenwoehr a armatei americane din statul Bavaria din sud, unde soldații ucraineni sunt antrenați să folosească tancurile M1 Abrams furnizate de SUA.

Drone deasupra centralei nucleare

În altă parte a Germaniei, au existat rapoarte privind recenta activitate inexplicabilă a unor drone în nordul țării, inclusiv peste un parc industrial din Brunsbüttel, la nord-vest de Hamburg, unde se află un important terminal plutitor de gaz natural lichid (GNL).

Procurorii din Germania au spus că zborurile cu drone sunt legate de „activitate de spionaj în scopuri de sabotaj” și au anunțat „zboruri repetate cu drone peste infrastructura critică”.

Citește și: Putin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii

Zboruri cu drone peste zonă au fost observate începând cu 8 august, greu de urmărit din cauza vitezei mari - 60 de mile pe oră - și a apropierii lor de la mare.

Infrastructura critică și bazele militare de foarte înaltă securitate din SUA se confruntă cu un număr tot mai mare de intruziuni la fel de misterioase, o realitate îngrijorătoare.

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere a incidentelor raportate de acest gen, suspectate a fi legate de Rusia, dacă nu chiar direct de Moscova.

Pe lângă Germania și Norvegia, aceste incidente au fost raportate în alte țări NATO, inclusiv Republica Cehă, Polonia și Regatul Unit.

În iulie, îngrijorările raportate de informații cu privire la posibilele atacuri de sabotaj ale unor actori susținuți de ruși au plasat bazele militare americane din Europa într-o stare de alertă sporită, „pentru prima dată într-un deceniu”, potrivit CNN.

NATO avertizează din ce în ce mai mult asupra riscului unei campanii de sabotaj în extindere, inclusiv atacuri cibernetice, în întreaga Europă, un nou val de război hibrid conceput de Rusia.

Moscova devine din ce în ce mai disperată să stopeze sprijinul țărilor NATO pentru Ucraina și este determinată să depună eforturi tot mai îndrăznețe pentru a încerca să submineze acest lucru.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te