Un atac al hackerilor ruși au băgat 17 state americane în regim de urgență

DE Adina Mutăr | 10.05.2021 - 19:49
17 state americane în regim de urgență în urma unui atac cibernetic/Foto: Getty

Hackerii din spatele atacului cibernetic împotriva celei mai mari companii de conducte din SUA, Colonial Pipeline, sunt asociați cu Rusia, potrivit unui expert cibernetic. O declarație de urgență a fost emisă în 17 state afectate de atac.

SHARE

Grupul de hackeri cunoscut sub numele de DarkSide, „originar din Rusia”, sunt bănuiți că au efectuat atacul asupra Colonial Pipeline, a raportat CNN, citând un oficial de la Casa Albă.

FBI a confirmat luni că hackerii DarkSide sunt responsabili de atacul cibernetic de tip ransomware ce a închis vineri Colonial Pipeline, furând cantități mari de date înainte de a solicita plata.

„FBI confirmă că ransomware Darkside este responsabil pentru compromiterea rețelelor de conducte Colonial. Continuăm să lucrăm cu compania și cu partenerii noștri guvernamentali la anchetă", a declarat agenția luni dimineață.

Intrușii au scos aproape 100 de gigabytes de date din rețeaua companiei din Alpharetta, Georgia, în doar două ore, au declarat pentru Bloomberg două persoane implicate în ancheta Colonial Pipeline.

Citește și

Germania: Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei

Rusia, acuzată de SUA de un atac cibernetic masiv, se teme de un contraatac

 

„Atacul a determinat Casa Albă să formeze un grup de lucru interagenții pentru a se pregăti pentru diferite scenarii, inclusiv dacă trebuie luate măsuri suplimentare pentru a atenua orice impact potențial asupra aprovizionării cu combustibil", a raportat CNN.

Administrația federală pentru siguranța transportatorilor a emis o declarație regională de urgență pentru 17 state și Washington, D.C., pentru a menține liniile de alimentare cu combustibil deschise.

Declarația de urgență acoperă: Alabama, Arkansas, D.C., Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, Carolina de Nord, Pennsylvania, Carolina de Sud, Tennessee, Texas și Virginia.

Colonial Pipeline transportă 45% din aprovizionarea cu combustibil în estul SUA. Aproximativ 8.850 de kilometri de conductă au fost închise ca răspuns la atac.

Guvernul SUA și cel mai mare operator de conducte de combustibil din Statele Unite au lucrat luni pentru a securiza rețeaua de transportă de combustibil pe Coasta de Est.

Rusia respinge acuzațiile SUA că se află în spatele atacurilor asupra resurselor și că nu vrea să coopereze în spațiul cibernetic, a declarat secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrușev.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.