Într-un material publicat în 7 martie NYT relata, citând surse, că Statele Unite ar plănui o serie de contraatacuri sub acoperire asupra unor sisteme având legătură cu guvernul de la Moscova ca răspuns la un atacul prin software-ul SolarWinds, atac atribuit Rusiei de către oficiali americani, ceea ce Moscova neagă.
Citește și: EXCLUSIV În România au fost confirmate 345 de cazuri de COVID cu tulpina britanică. 29 sunt copii
„Acestea sunt informaţii alarmante" din moment ce un ziar atât de prestigios le publică şi anunţă posibilitatea unor astfel de atacuri cibernetice, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. De fapt "este vorba de infracţiune cibernetică pură", a adăugat el, insistând că "Rusia nu a fost niciodată implicată în infracţiuni cibernetice", conform agenţiei de presă ruse.
Rusia se teme de un contraatac al SUA
Hackeri, suspectaţi de legături cu Rusia, au comis la sfârşitul anului trecut un atac cibernetic masiv asupra mai multor sisteme ale executivului american şi ale unor companii private. La mijlocul lunii decembrie, acest atac a afectat Departamentul de Stat, cel pentru Securitatea internă, Trezoreria şi instituţii naţionale de sănătate, potrivit Agerpres.
Citește și: Kovesi, îngrijorată că Italia nu a început încă procesul de numire a procurorilor delegați europeni
Rusia a denunţat vehement marţi declaraţiile unei responsabile a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului Sputnik V de către unele ţări europene cu "ruleta rusească", scrie France Presse.
"Pretindem scuze publice din partea Christei Wirthumer-Hoche de la EMA pentru comentariile sale negative la adresa membrilor UE care au aprobat direct Sputnik V", a indicat Centru de cercetări de stat Gamaleia şi Fondul suveran rusesc (RDIF) pe contul lor oficial de pe Twitter.
"Astfel de comentarii sunt inadecvate şi aduc atingere credibilităţii EMA şi procesului său de evaluare", se menţionează în text, care denunţă "posibile interferenţe politice".