Surpriză la Manila: președintele Rodrigo Duterte și-a anunțat retragerea din politică

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.10.2021 - 21:46
Președintele filipinez Duterte a anunțat retragerea sa din politică/foto: france24

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat, sâmbătă, că se retrage din politică, o mișcare surprinzătoare care a alimentat speculațiile despre faptul că ar fi deschis calea pentru ca fiica sa să candideze la prezidențiale anulviitor.

SHARE

Rodrigo Duterte a făcut anunțul surpriză la locul unde era de așteptat să-și înregistreze candidatura pentru prezidențiale.

Liderul nu a specificat când va părăsi politica și nici nu și-a anunțat încă succesorul preferat.

„Sentimentul copleșitor al filipinezilor este că nu sunt calificat pentru această funcție și ar fi o încălcare a Constituției și a spiritului Constituției să candidez pentru funcția de vicepreședinte”, a spus Duterte.

„Așadar, astăzi îmi anunț retragerea din politică", a adăugat el.

Duterte era însoțit de senatorul Christopher "Bong" Go din partidul de guvernământ PDP-Laban, în timp ce acesta se înregistra pentru a candida la funcția de vicepreședinte.

Duterte, despre care sondajele arată că rămâne aproape la fel de popular ca atunci când a obținut victoria în 2016 pe o promisiune de a scăpa țara de droguri, era așteptat să candideze pentru vicepreședinte în 2022.

El nu este eligibil să candideze din nou pentru postul de top întrucât Constituția stabilește o limită de un singur mandat de șase ani pentru președinte.

Observatorii politici suspectau de multă vreme că Duterte ar putea face o asemenea mișcare surpriză, pentru a netezi drumul fiicei sale, Sara Duterte-Carpio.

Citește și

VIDEO Iohannis: Relaţia cu SUA e dimensiunea pe care Europa trebuie să investească cel mai mult

Presa internaţională, despre incendiul din Constanța: Sistemul sanitar românesc, corupt și politizat

 

Duterte-Carpio, care l-a înlocuit pe tatăl ei ca primar al orașului Davao, a declarat luna trecută că nu va candida pentru funcții superioare anul viitor, deoarece ea și tatăl ei au fost de acord că doar unul dintre ei va candida la funcții naționale în 2022.

Decizia lui Duterte de a nu intra în cursă anul viitor i-ar da cale liberă fiicei.

„Acest lucru îi permite Sara Duterte să candideze”, a spus Antonio La Vina, profesor de Drept și politică la Universitatea Ateneo de Manila.

Dar La Vina nu poate exclude posibilitatea ca seniorul Duterte să aibă în plan de a fi  „înlocuitorul” lui Go, prietenul său loial.

Fiica sa, Sara, care a ocupat poziția de lider în ultimele sondaje, și-ar proteja tatăl de acuzațiile penale și de procurorii Curții Penale Internaționale (CPI) care adună probe că războiul său cu cartelurile de droguri, despre care grupurile de drepturi estimează că a ucis zeci de mii de oameni.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te