VIDEO Iohannis: Relaţia cu SUA e dimensiunea pe care Europa trebuie să investească cel mai mult

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.10.2021 - 15:16
VIDEO Iohannis: Relaţia cu SUA e dimensiunea pe care Europa trebuie să investească cel mai mult

Relaţia cu SUA reprezintă dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult în ceea ce priveşte parteneriatele, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, după ce a primit, la Aachen, Premiul "Carol cel Mare" - Pentru unitatea Europei.

SHARE

Citește și: Klaus Iohannis: Finalizarea integrării României în Schengen ar trebui să fie un obiectiv UE

"În cadrul parteneriatelor, relaţia Uniunea Europeană - Statele Unite ale Americii rămâne în mod cert piesa de rezistenţă şi dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult. Europa are nevoie de continuarea angajamentului american pentru a-şi asigura securitatea, stabilitatea şi prosperitatea comună, aşa cum Statele Unite ale Americii au nevoie de o Europă puternică, capabilă să gestioneze crize în vecinătatea sa", a spus Iohannis.

Citește și: Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a depăşit 8 la mie, în Bucureşti. Școlile rămân deschise

El a afirmat că Statele Unite şi Uniunea Europeană rămân "pilonii de bază ai democraţiei globale".

"Nu este posibilă manifestarea unei veritabile democraţii fără capacitarea cetăţeanului, a noilor generaţii de cetăţeni europeni, de a participa în sfera publică, de a-şi face auzită vocea. Această capacitare trebuie formată prin educaţie europeană, astfel încât să conferim oportunităţi pentru toţi de a-şi dezvolta gândirea critică, de a-şi dezvolta rezistenţa la manipulare, dezinformare sau propagandă. Consider că există spaţiu pentru reflecţie asupra modului în care instrumente precum Erasmus+ pot fi şi mai eficient utilizate pentru a răspunde nevoii de educaţie în scopul dezvoltării gândirii critice cu privire la riscurile asociate agresiunilor informaţionale, dar şi pentru consolidarea participării în procesele democratice", a declarat în altă ordine de idei Iohannis.

Potrivit acestuia, chiar dacă tinerii trebuie să rămână grupul prioritar al acestui demers, ar fi extrem de util dacă aceste eforturi legate de democraţie şi civism ar deveni parte a planurilor de educaţie pe tot parcursul vieţii.

Pe de altă parte, el a apreciat că pentru România aderarea la Uniunea Europeană a însemnat "revenirea în rândul familiei" cu care împărtăşea aceleaşi valori şi principii.

În opinia sa, libertatea de exprimare şi valorile democratice sunt preţuite de români tocmai pentru că au trăit decenii la rând într-o societate în care libertatea de exprimare nu a fost posibilă.

"Pentru noi, proiectul european este un proiect politic, economic şi social care a potenţat modernizarea României. La rândul nostru, aducem astăzi o contribuţie importantă construcţiei europene. Susţinerea pentru proiectul european, evitarea diviziunilor, implicarea în procesul decizional comunitar reprezintă o dimensiune intrinsecă a profilului proeuropean profund al României. Spiritul Declaraţiei de la Sibiu din 9 mai 2019, spiritul de la Sibiu - demonstrează pe deplin acest profil. Acest premiu îmi reaminteşte de valoarea Uniunii Europene pentru statele membre, pentru cetăţeni şi pentru istoria acestui continent. Avem datoria de a consolida acest proiect, care rămâne singura opţiune viabilă pentru o Europă democratică, prosperă şi stabilă", a adăugat Iohannis. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.