Solidarizarea diplomaților cu scriitoarea Svetlana Aleksievici, ultima oponentă liberă din Belarus

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.09.2020 - 15:42
Imagine cu diplomații europeni și scriitoarea Svetlana Aleksievici. Sursa: Twitter

Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers, miercuri, acasă la scriitoarea Svetlana Aleksievici, membră în Consiliul de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni arestarea acesteia.

SHARE

Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni, scrie presa din Lituania, citată de G4Media.ro. 

Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară.

Ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas, a declarat că „am primit informații că persoane necunoscute sună la apartamentul Svetlanei Alexievici, probabil reprezentanți ai serviciilor secrete sau poliției, așa că am decis că ea este sub amenințarea arestului și am mers acasă la ea. Svetlana nu vrea să își părăsească țara”. 

Și ambasadorul României în Belarus, Viorel Moșanu, a fost la apartamentul Svetlanei Aleksievici.

De altfel, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat acest lucru, miercuri dimineață: „Ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”. 

Aleksievici a publicat, miercuri, un apel în care cerea solidaritate cu opoziția din Belarus: „N-a mai rămas nimeni dintre prietenii mei, tovarăși de idei, din Consiliul de Coordonare. Toți sînt fie la închisoare, fie au fost izgoniți din țară. Astăzi l-au luat pe ultimul, pe Maxim Znak.

Mai întîi ne-au furat țara, acum îi răpesc pe cei mai buni dintre noi. Dar în locul celor smulși dintre noi, vor veni alții, cu sutele. Acum nu s-a ridicat un consiliu de coordonare. S-a ridicat țara. Vreau să repet ce am spus mereu. Nu am pregătit o lovitură de stat. Nu am vrut să rupem țara în două. Am vrut ca în societate să înceapă dialogul. Lukașenko spune că nu vorbește cu strada — cu sutele de mii de oameni care ies în stradă în fiecare duminică, în fiecare zi. Asta nu e strada. E poporul. Oamenii ies în stradă cu copii mici, încrezători în victorie. 

Și mai vreau să mă adresez intelighenției ruse, cum i se zice după obiceiul vechi. De ce tăceți? Auzim în sprijinul nostru doar cîteva voci. De ce tăceți cînd vedeți cum e călcat în picioare un popor mic și mîndru? Sîntem, totuși, frații voștri.

Iar poporului meu vreau să-i spun că-l iubesc. Că mă mîndresc cu el.

Uite, iar îmi sună un necunoscut la ușă…”

Apelul a fost tradus de regizorul Bogdan Budeș și publicat pe pagina sa de Facebook

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te