Soldații ruși apelează la avocați ca să scape din războiul din Ucraina: „Îi vom ajuta pe toți”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.07.2022 - 10:36
Soldații ruși apelează avocați ca să scape din războiul din Ucraina: „Îi vom ajuta pe toți”/FOTO: Pixabay

Pentru consilierul juridic Andrei Rinchino, fiecare zi începe prin sortarea a zeci de mesaje noi de la soldații ruși și de la familiile acestora. Toți caută același lucru: îndrumarea lui Rinchino despre cum să părăsească armata rusă sau să evite să fie trimiși la război.

SHARE

"În urmă cu câteva săptămâni, una dintre persoanele care mă urmăresc mi-a scris că fiul ei și unii dintre colegii săi de pe front și-au predat avizele", a declarat Rinchino, care este șeful departamentului juridic al Fundației Free Buryatia, o organizație împotriva războiului înființată de membri ai comunității indigene Buryat din Rusia.

"O sută de oameni și-au dat toți demisia în același timp", a declarat el pentru The Moscow Times.

De la începutul invaziei sângeroase a Rusiei în Ucraina, în februarie, mii de soldați ruși sub contract și angajați ai Gărzii Naționale au refuzat să fie trimiși în luptă.

În ajutorul acestor obiectivi de conștiință se află o mână de organizații rusești pentru drepturile omului, ONG-uri și persoane cu pregătire juridică. Dar, în timp ce Kremlinul caută să consolideze sprijinul pentru război și să zdrobească disidența, avocații ruși s-au confruntat cu un val de presiuni fără precedent.

Citește și: SUA: În caz de război cu China, vom ataca întâi controlul comenzilor. China: Suntem gata oricând!

"Chiar și înainte de invazie, atmosfera din țară nu era cea mai bună pentru a lucra ca avocat, dar de la începutul războiului lucrurile au devenit absolut oribile", a declarat Ivan Pavlov, un avocat proeminent în domeniul drepturilor omului, care a părăsit Rusia anul trecut.

Insistența Kremlinului de a se referi la războiul din Ucraina ca la o "operațiune militară specială" - și decizia sa de a nu ordona o mobilizare generală - înseamnă că refuzul de a lupta este un proces juridic relativ simplu.

Pentru a evita să fie trimiși într-o zonă de război, soldații trebuie pur și simplu să pretindă "convingeri împotriva războiului", potrivit lui Rinchino de la Fundația Free Buryatia.

Citește și: 1.600 de noi dosare deschise în Dosarul Colectiv. ISU și Primăria S4 nu vor să plătească daune

"Acest lucru înseamnă că o persoană nu este capabilă din punct de vedere fizic să ia o armă și să ucidă oameni", a spus el.

Pentru soldații ruși și membrii Gărzii Naționale - o forță internă de tip militar însărcinată de obicei cu menținerea ordinii publice - refuzul de a lupta în Ucraina are ca rezultat, de obicei, încetarea angajării lor, fără posibilitatea de a se întoarce.

Însă unii au angajat avocați în încercarea de a li se permite să își păstreze locurile de muncă.

Mihail Benyash, un avocat din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a preluat cazul a 12 soldați din Garda Națională care au fost concediați după ce au refuzat să participe la invazie. Toți și-au contestat concedierea în instanță - iar trei au depus plângere împotriva fostului angajator.

Un critic vocal al Kremlinului și al războiului din Ucraina, Benyash a fost arestat și, se pare, chiar agresat de militarii Gărzii Naționale însărcinați cu reprimarea protestelor antiguvernamentale. În ciuda acestor experiențe, el a fost în continuare fericit să ajute soldații Gărzii Naționale.

"Știți, am apărat chiar și persoane foarte corupte", a declarat Benyash jurnalistei ruse de pe YouTube Karen Shainyan în luna mai, când a fost întrebat despre noii săi clienți. "Pentru activiști, este uneori dificil să înțeleagă [ce fac avocații]. Pentru ei, lumea este albă și neagră... Dar noi, avocații, apărăm pe toată lumea".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te