Ce mâncare pun oamenii din toată lumea pe masa de Crăciun? Tradiții de la celălalt capăt al globului

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.12.2023 - 12:09
Sarmale, carne de porc, gâscă sau porumbel? Ce mâncare este pusă pe masa de Crăciun în toată lumea Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Sarmale, carne de porc, gâscă sau porumbel. Vom afla din textul de mai jos ce pun oamenii din toată lumea pe masa de Crăciun conform tradițiilor din fiecare țară.

SHARE

Sarmale, carne de porc, gâscă sau porumbel. Ce pun oamenii din toată lumea pe masa de Crăciun conform tradițiilor.

Weihnachtsgans sau gâsca de Crăciun în limba germană, este un fel de mâncare tradițională preparată în timpul sărbătorilor de iarnă.

"Mama mea face weihnachtsgans în fiecare an de sărbători", spune Max Hess, un german despre masa tradițională.

„Gourmetten este un fel de mâncare tipic olandez de Crăciun pe care îl pregătim cu toții împreună la masă", spune Martje Fredericks, CEO al unei companii de catering.

Ce mâncare pun oamenii din toată lumea pe masa de Crăciun? Tradiții de la celălalt capăt al globului

Felul de mâncare seamănă cu fondue elvețian și francez, dar în loc de brânză se folosesc diferite tipuri de carne, pește și legume.

"În plus, olandezilor le place să coacă mici omlete sau clătite acoperite cu o varietate de sosuri, precum și pâine cu unt de usturoi", adaugă Fredericks.

Sărbătoarea celor șapte pești, celebrată în Ajunul Crăciunului, este un obicei tradițional în multe părți ale Italiei și în comunitățile italo-americane.

"Este o tradiție cu care eu și bucătarul meu Joe Flamm am crescut", spune Tony Mantuano, sous chef la un cunoscut restaurant italian din Chicago.

"Este important ca cei șapte pești să fie pregătiți în șapte moduri diferite. Felurile de mâncare sunt prăjite, cu sos de roșii etc., și sunt servite pe parcursul întregii seri."

Bineînțeles că unele familii pregătesc un număr mai mare de feluri de mâncare - 12, 13. Cu toate acestea, există unele ingrediente care nu trebuie schimbate sau omise.

"Trebuie să existe bacala (cod în sare), fără îndoială! Calamari, de asemenea", adaugă Mantuano.

În multe părți ale Asiei, carnea de porc este un aliment la fel de popular ca și orezul. Clima tropicală este o ocazie perfectă pentru întâlniri de familie în aer liber pentru a găti lechon, sau un porc întreg prăjit.

"Pregătirea lechonului este un eveniment de lungă durată, de la umplerea lui cu ceapă, lemongrass și usturoi până la pregătirea focului", spune bucătarul Carlo Lamagna, membru al comunității engleze din Filipine.

Nu se folosesc mașini; porcul este înfipt într-un țăruș de bambus și întors cu mâna.

Tradiții de la celălalt capăt al lumii

"Una dintre cele mai autentice tradiții de Crăciun din Costa Rica este prepararea tamalelor. Fiecare familie are propria rețetă secretă", spune Alan Duarte, director de bancă în San Jose, Costa Rica.

"În decembrie, tamalele fac parte din meniul zilnic, iar dacă vizitați o fermă, vă vor trata cu ele."

Tamalele sunt de obicei înfășurate în frunze de bananier și umplute cu carne (de porc, pui sau vită), usturoi, ceapă, cartofi, struguri și alte ingrediente.

Citește șiRețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

Mâncarea tradițională de Crăciun poate fi consumată în toată America Latină, fiecare țară având propria rețetă.

Cu siguranță cele mai exotice feluri de mâncare de pe această listă, sunt cele rusești - "selyodka sub șuba" (o salată din diferite produse în straturi), care se consumă în multe gospodării rusești în timpul sărbătorilor.

"Dacă îți place peștele vei aprecia combinația de sfeclă, maioneză, cartofi tăiați cubulețe, ouă fierte tari și, bineînțeles, hering", spune Daniel Malyk, un american de origine rusă care lucrează în San Francisco.

Mâncare la nivel de artă

Sărbătoarea de Crăciun din Puerto Rico este cunoscută ca fiind una dintre cele mai fastuoase și mai lungi din lume. Mâncarea joacă un rol important în cadrul festivităților.

"În calitate de rezident din Puerto Rico, una dintre mâncărurile mele preferate este arouz con gandules (orez cu mazăre și carne de porumbel)" . "Sărbătoarea cu siguranță nu ar fi la fel fără acest fel de mâncare clasic." susține Fernando Desa, bucătar.

Citește și: VIDEO Rețetă autentică pentru șorici în saramură de usturoi. Un deliciu pentru sărbătorile de iarnă

"În calitate de rezident din Puerto Rico, una dintre mâncărurile mele preferate este arouz con gandules (orez cu mazăre și carne de porumbel)" . "Sărbătoarea cu siguranță nu ar fi la fel fără acest fel de mâncare clasic." susține Fernando Desa, bucătar.

Felul de mâncare este asezonat cu usturoi, oregano, sos de roșii, ulei de măsline și alte ingrediente.

Nu se mănâncă produse din carne

Găluștele - umplute cu piure de cartofi, brânză de vaci sau varză - sunt un deliciu festiv tradițional în Polonia.

"În mod tradițional, acestea sunt fierte, deși astăzi găluștele prăjite devin tot mai populare", spune Karolina Patrick, o bloggeriță din Polonia.

"Sunt servite cu diferite garnituri, cum ar fi unt topit, ceapă prăjită sau squarki: bucățele prăjite și crocante de carne de porc."

Citește și: O ciorbă românească este în topul celor mai bune supe din lume. Inventată la cererea unui soț

"Conform tradiției poloneze, însă, este interzis să se mănânce carne la Wieczerza Wigilijna (cina de Crăciun)", adaugă Patrick.

Un fel de mâncare de Crăciun pe insula caraibiană Dominica este nosh, un castron consistent de ciorbă de burtă.

"Fiecare familie are propria rețetă specială", spune managerul Darryl Aaron Rosalie Bay.

Ciorba de burtă reflectă cultura alimentară a insulei - practica de a mânca acele părți ale unui animal care în mod normal ar putea fi aruncate. Este o bucătărie care este influențată de stilurile african, spaniol și britanic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te