România și țările riverane Mării Negre, proiect comun de eliminare a minelor „plantate” de Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.04.2022 - 10:35
România și țările riverane Mării Negre, proiect comun de eliminare a minelor/foto: romanian navy

Miniștrii Apărării din țările riverane Mării Negre și Polonia au discutat despre pericolul nivelor navale în derivă și despre necesitatea eliminării acestora printr-un efort coordonat.

SHARE

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM din era sovietică.

Întâlnirea virtuală i-a reunit pe cu miniștrii Apărării Vasile Dîncu din România, Hulusi Akar din Turcia, bulgarul Dragomir Zakov, ucraineanul Oleksii Reznikov, georgianul Juansher Burchuladze și polonezul Mariusz Błaszczak.

La întâlnire, s-a subliniat importanța unei încetări urgente a focului în Ucraina și urgența evacuării în siguranță a civililor și acordării ajutorului umanitar.

Un subiect foarte important a fost eliminarea minelor navale. Ministerul Regatului Unit al Apărării a informat duminică că minele aflate în derivă rămân o amenințare pentru transportul maritim în Marea Neagră învinuind Rusia că le-a „plantat”.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM din era sovietică în derivă în nordul Mării Negre.

Citește și

EXCLUSIV Ministerul Petrolului din Norvegia: Nu avem Gazprom, exploatăm în beneficiul nostru

Elena Udrea mai are încă două dosare. Ea riscă o majorare a pedepsei de 6 ani

La 28 martie, dragorul de mine al Marinei Romane, Viceamiral Constantin Bălescu, a detonat intenționat o mină navală plutitoare la 40 nm de Capu Midia, o bază militară românească situată în apropiere de Constanța.

În aceeași zi, o echipă a Marinei Turciei a găsit și neutralizat o mină în apropiere de Igneada, un oraș de pe litoral la 150 nm la sud de descoperirea Marinei Române. Pe 26 martie, forțele turce găsiseră și neutralizaseră o altă mină de „tip vechi” lângă intrarea în Bosfor.

Mine navale cu ancoră ce plutesc sub nivelul suprafeței apei

„Deși originea unor astfel de mine rămâne neclară și contestată, prezența lor se datorează aproape sigur activității navale rusești în zonă și demonstrează modul în care invazia Rusiei asupra Ucrainei afectează interesele neutre și civile”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit maritime-executive.com.

Este vorba de mine navale de ancoră ce nu plutesc la suprafața apei, ci sub nivelul suprafeței, un cablu de oțel conectând dispozitivul explozibil la o ancoră, ce îl ține sub apă. Mina detonează atunci când intră în contact cu carena unei nave.

Ucraina a declarat că minele proveneau din stocurile ucrainene și se aflau la Sevastopol, în largul coastei Crimeii, pe care Rusia a ocupat-o din 2014. Guvernul ucrainean a acuzat Rusia că a plantat în mod deliberat minele în Marea Neagră pentru a prejudicia reputația internațională a Ucrainei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te