Elena Udrea mai are încă două dosare. Ea riscă o majorare a pedepsei de 6 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.04.2022 - 16:49
Elena Udrea a făcut multe drumuri pe la DNA/Inquam Photos/Octav Ganea

Elena Udrea, condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare dosarul Gala Bute, mai are pe rol două dosare penale, în diferite stadii. Dacă va mai primi o condamnare, pedeapsa i se va majora.

SHARE

Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se mai află un dosar, care are termen la 14 aprilie. Este vorba de cel în care Elena Udrea și fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, au fost deja condamnate în primă instanță pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Dosarul penal se află în stadiul de apel. 

Curtea de Apel București a decis, în martie 2021, să o condamne pe Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Elena Udrea a primit opt ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor.

Citește și: Atotputernicul Arafat: Pandemia și guvernările PNL i-au oferit eternului șef al DSU o putere uriașă

Jurnalistul Dan Andronic, patronul din acte al ziarului Evenimentul Zilei, a fost achitat pentru acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, scrie newsonline.ro.

Dosarul „Evenimentul zilei”

Pe rolul Curții de Apel București se mai află un dosar în care sunt judecați Eena Udrea și Dan Andronic. Udrea pentru trafic de influență și spălare a banilor, iar Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Acest proces are un nou termen în cursul acestei luni.

Conform DNA, acuzațiile sunt următoarele: „În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Citește și: De ce nu lasă Curtea Constituțională copiii să se joace în curtea școlii după ore

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”.

Omul de afaceri menționat de procurori este fostul mogul al energiei, Bogdan Buzăianu iar creanța viza controlul societății care deține ziarul Evenimentul Zilei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te