Bruiajul electronic al Rusiei pune în pericol nave și avioane românești. Vina, aruncată pe Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.10.2023 - 09:40
România și Bulgaria, sub războiul electronic al Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România și Bulgaria, sub războiul electronic al Rusiei. Conform stenogramelor văzute de RFE/RL ale înregistrărilor de la un canal de radio al aeroportului din Sofia, piloții vorbeau despre problemele pe care le întâmpinau cu GPS-ul. Bruiajul Rusiei este extrem de periculos.

SHARE

România și Bulgaria, sub războiul electronic al Rusiei ce afectează  GPS - sistemul de poziționare globală -, o rețea de sateliți deținute de SUA, utilizați pentru a determina locațiile de pe Pământ.

Potrivit rferl.org, și România s-a confruntat cu probleme similare cu sistemul său GPS, o defecțiune pe care șeful de Stat Major al Armatei a atribuit-o Rusiei, subliniind că reprezintă un risc semnificativ pentru transportul maritim din regiune.

România și Bulgaria, sub războiul electronic al Rusiei, cu risc major pentru avioane și nave civile

Problemele cu GPS datează în mare parte de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, în februarie 2022.

Rusia este în spatele bruiajului, a spus Thomas Withington, expert în război electronic, radar și comunicații militare la Royal United Services Institute din Londra, un think tank de apărare și securitate, adăugând că o astfel de activitate prezintă un risc de siguranță pentru transportul maritim în zonă.

Withington a spus că „Rusia ar putea încerca să-și protejeze forțele invadatoare din Ucraina de armele ghidate de GPS lansate de armata ucraineană, cu consecințe foarte periculoase pentru navele civile ce se bazează pe navigația prin satelit”, a spus Withington, potrivit rferl.org.

România a avertizat în mod explicit despre acest risc pentru transport maritim la sfârșitul lunii septembrie, când generalul Daniel Petrescu, șeful de Stat Major General al Armatei, a acuzat Rusia că blochează „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor în apele sale teritoriale, provocând un risc de coliziuni. 

Un astfel de război electronic - folosirea semnalelor electronice pentru a localiza, intercepta și întrerupe operațiunile inamice - a devenit un element important în războiul Rusiei în Ucraina.

Bruiajul rușilor trebuie contracarat, dar cu ce?

Scurgeri de documente din SUA, citate de Royal United Services Institute, au arătat că războiul electronic al Rusiei ar putea avea un impact negativ asupra anumitor arme furnizate de SUA, cunoscute sub numele de Joint Direct Attack Munition sau JDAM.

„Nu este un secret pentru nimeni că forțele terestre ruse au desfășurat zeci de sisteme EW (război electronic) în teatrul de operațiuni ucrainean”, se spune în raport.

Citând informații declasificate, Marea Britanie a declarat la începutul lunii octombrie că există riscul ca Rusia să vizeze navele civile ce navighează prin acest coridor pentru a descuraja exportul de cereale ucrainene. 

„Aproape sigur că Rusia dorește să evite scufundarea deschisă a navelor civile, în schimb să dea în mod fals vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile în Marea Neagră”, a declarat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

Citește și: Daraban: Trebuie să devenim un jucător important în transportul produselor agricole pe Marea Neagră

Din iulie, atacurile rusești au afectat 130 de porturi și infrastructură de la Marea Neagră și Dunărea și au distrus aproape 300.000 de tone metrice de cereale, suficiente pentru a hrăni peste 1 milion de oameni timp de un an, a spus Marea Britanie.

Citește și: VIDEO Regimentul rus de rachete antiaeriene din Crimeea, sub atacul devastator al ucrainenilor

Withington, de la Royal United Services Institute, crede că o mare parte a bruiajului este făcută de echipamentele desfășurate pe navele de război rusești atât în Marea Mediterană, cât și în Marea Neagră. 

„Ceea ce face sistemul rusesc este să împiedice semnalul GNSS din spațiu să ajungă la receptorul de pe Pământ. Și face acest lucru emițând un semnal mult mai puternic decât cel ce vine din spațiu”, a spus el.

Withington a avertizat că incidentele din Marea Neagră și de deasupra Ucrainei ar putea escalada rapid dacă bruiajul rusesc nu este zădărnicit, deși sarcina este „provocatoare, deoarece sunt necesare electronice de precizie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te