Daraban: Trebuie să devenim un jucător important în transportul produselor agricole pe Marea Neagră

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 27.10.2023 - 09:32
Camera de Comerț și Industrie a României și Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina” Foto: CCIR

Camera de Comerț și Industrie a României și Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”, eveniment care a avut loc în marja târgului Indagra.

SHARE

Forumul a adus la aceeaşi masă factori de decizie guvernamentali, reprezentanți ai mediului de afaceri din România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, discuțiile având ca temă centrală noile oportunități de afaceri în contextul investițiilor bugetare ale Uniunii Europene în energia verde, agricultură și infrastructura de irigații.

De asemenea, specialiștii americani, furnizori de servicii în sectorul rezilienței la climă și secetă în regiunea Mării Negre, au prezentat soluții în domeniul securității alimentare.

„CCIR și Ambasada SUA în România dezvoltă de mai mult timp proiecte comune în diferite sectoare economice, întâlnirea de azi, în marja Indagra, cel mai mare târg agricol din Sud-estul Europei, fiind deja una de tradiție, reunind reprezentanții companiilor specializate în irigații.

Referitor la acest subiect, dacă ne uităm la harta hidrografică a României, nu ar trebui să avem voie sa pronunțăm vreodată cuvântul secetă, dat fiind potențialul imens al țării noastre de a asigura în permanență cele mai bune condiții pentru agricultură. În același timp însă, trebuie să implementăm cea mai nouă tehnologie din domeniu pentru a profita cât mai mult de resursele noastre naturale.

România are șansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ținem cont de faptul că, în momentul de față, Portul Constanța a preluat activitatea cargo a celor șase-șapte porturi ucrainene care și-au încetat activitatea din cauza războiului. În opinia noastră, dacă războiul din Ucraina s-ar termina azi, România poate rămâne un jucător important în regiunea Marea Neagră timp de încă cinci ani”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„Responsabilitatea Ambasadei SUA în România este de a promova companiile americane care doresc să investească aici. Mă bucură foarte mult faptul că și anul acesta, în cadrul acestui forum și, implicit, a târgului Indagra, participă companii importante americane, furnizoare de tehnologii de top în domeniul agricol.

Este foarte important pentru statele din regiunea Mării Negre să implementeze programele din domeniul schimbărilor climatice dezvoltate de către SUA și UE și să implementeze soluții de producere de energie verde pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, cu scopul de a crește randamentul culturilor.

Securitatea agroalimentară înseamnă, de fapt, securitate națională, iar statele din zona Mării Negre trebuie să fie capabile să facă față riscurilor de inundații, cutremure, boli, eroziune a solului, deșertificare a terenurilor și conflicte militare”, a declarat dl. Eli Corso Phinney, atașat comercial al Ambasadei SUA în România.

„Risipa alimentară reprezintă o temă majoră de discuție în cadrul Comisiei Europene, în momentul de față existând în lucru acte normative care să reducă această risipă până în anul 2030. În ceea ce privește problema irigațiilor în România, la ora actuală există 1,1 milioane de hectare pe care am reușit să le redăm agriculturii, ținta fiind de 2,2 milioane de hectare. Prin programele pe care le-am dezvoltat în acest domeniu, am reușit să oferim apă gratuită pentru fermieri și în același timp, prin proiectele pentru infrastructura secundară sunt alocați 400 de milioane de euro pentru asociațiile specializate în irigații”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, dl. Florin Barbu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te