Igor Dodon, președintele ales al serviciilor secrete rusești. Cu cine se întâlnea la Moscova

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.10.2020 - 23:06
sursă socialistii.md

Pe durata lungii sale cariere politice, deputatul, iar ulterior președintele Igor Dodon, a fost coordonat de așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin – structură cu care el și alți politicieni din Republica Moldova țineau legătura, scrie rise.md.

SHARE

RISE Moldova a analizat agenda întâlnirilor pe care actualul președinte a salvat-o într-un telefon BlackBerry de care s-a folosit până la mijlocul anului 2017 și prezintă, în premieră, dovezi ale interacțiunii lui Dodon cu reprezentanții mașinăriei ruse de propagandă și strategii politice.

Una dintre legăturile sale este Igor Maslov, decan al serviciilor de informații rusești, conform datelor „Досье”.

La 17 decembrie 2015, pe atunci deputatul Dodon nota scurt: „Maslov-intrevedere”.

Potrivit datelor Centrului „Досье”, Maslov este colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine și șef al așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federație Ruse. Maslov este „coordonatorul” mai multor politicieni din Republica Moldova, inclusiv al lui Igor Dodon.

La 18 decembrie 2015, Dodon are o zi încărcată la Moscova. Are o întrevedere și cu „Krotov M. Iosifovici”. În agenda telefonică a lui Dodon, o persoană cu același nume este trecută drept „Krotov — consilier Narîșkin”. La acel moment, Serghei Narîșkin era președintele Dumei de Stat a Federației Rusiei, iar, în mai puțin de un an, urma să fie numit la conducerea SVR.

Trece și pe la „Adm.P”, adică pe la Kremlin, și pe la adjunctul lui Dmitrii Rogozin, pe atunci reprezentant special pentru Transnistria, și pe la o serie de instituții legate de conducerea rusă.


Următoarea vizită a lui Dodon la Moscova este planificată pentru 24 decembrie 2015. În agenda sa este trecut un singur eveniment: „Admin.Presed”, din nou Kremlin.

Peste o lună, la 19 ianuarie 2016, Igor Dodon are planificată o nouă întâlnire, cu Igor Maslov, șeful așa-numitei „subdiviziuni moldovenești”.

Doar pe parcursul anului 2016, înainte de a fi ales în funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost la Moscova de cel puțin zece ori. Datele sunt extrase de rise.md din baza de date a zborurilor din Federația Rusă.

De ce a făcut cărare la Moscova? Conform informațiilor obținute, în septembrie 2014, o delegație a PSRM, în frunte cu Igor Dodon, s-a întâlnit la Moscova cu Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat. Conform unui comunicat de presă al formațiunii, atunci Narîșkin a calificat PSRM drept un „partener de încredere”.

Însă, potrivit datelor Centrului „Досье”, în aceeași lună, pe biroul generalului Vladimir Cernov a ajuns o referință despre Igor Dodon deloc lăudabilă.

„În cercurile politice moldovenești, I. Dodon are reputația unui politician de neîncredere, pentru care primează, mai întâi de toate, propriile interese și ambiții. Conform materialelor „Wikileaks”, când a candidat din partea PCRM la alegerile [parlamentare] anticipate din iulie 2009, acesta i-a comunicat ambasadorului SUA în RM despre planurile sale de a părăsi formațiunea respectivă după alegeri și de a crea un nou partid de centru-stânga, care ar putea fuziona cu alte forțe necomuniste, pentru a alege șeful statului.”

Igor Maslov era cel care expedia notele întocmite de subalterni șefului său direct – generalului SVR, Vladimir Cernov, care conduce, din 2012, Departamentul pentru relații interregionale și culturale cu țările străine din cadrul Administrației Președintelui Federație Ruse.

Dodon avea cale lungă către Moscova pentru a-și „spăla” obrazul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te