Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.01.2024 - 14:38
Revenirea lui Trump în frunte SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE - Foto: Profimedia images (arhiva)

Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează Christine Lagarde, șeful Băncii Centrale Europene. Trump i-a transmis direct șefei Comisiei Europene în 2020 că SUA nu vor apăra niciodată Europa în caz că va fi atacată.

SHARE

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o "amenințare" pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE.

"Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare", a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2.

"Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice", a adăugat ea. "Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene".

Citește și: VIDEO Trump și-a oficializat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024

Dar Lagarde a adăugat că nu crede că realegerea lui Trump va lăsa Europa singură în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece "există o serie de membri ai Congresului SUA care sunt profund ostili războiului atroce pe care Rusia l-a purtat împotriva Ucrainei și care vor continua să finanțeze și să sprijine Ucraina", potrivit Politico.com.

„Drum liber” pentru Putin în Europa, în caz că Trump ajunge din nou președinte

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților - mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Citește și: Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China

Comisarul european Thierry Breton a relatat despre o interacțiune cu Donald Trump în 2020, marți, în care Trump i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că SUA nu vor veni niciodată în ajutorul Europei dacă aceasta va fi atacată și că SUA vor "părăsi" NATO.

Potrivit lui Breton, întâlnirea de la Forumul Economic Mondial de la Davos din 2020 a început să se încingă, iar Trump a spus: "Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim". 

Trump vrea să scoată SUA din NATO

Trump a continuat: "Apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO. Și, apropo, îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi, germanii, ceea ce trebuia să plătiți pentru apărare".

Breton a relatat întâlnirea de marți, în Parlamentul European. 

"A fost un mare semnal de alarmă și s-ar putea să se întoarcă", a spus Breton despre Trump. "Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri ai NATO, aproape toți, bineînțeles că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să creștem drastic acest pilon pentru a fi pregătiți [pentru] orice s-ar întâmpla."

Citește și: De ce vrea Trump să conducă SUA ca un dictator și să închidă granițele. Totul se rezolvă în 24 ore

Trump a repetat lipsa de angajament față de aliații SUA în cadrul unui Fox Town Hall miercuri seară. Când a fost întrebat despre angajamentul său față de NATO într-un al doilea mandat, Trump a răspuns. ""Depinde dacă ne tratează cum trebuie. NATO a profitat de țara noastră".

Putin nu iubește nimic mai mult decât ideea ca Europa să se simtă singură din cauza unui președinte american care promite că nu va apăra Europa dacă o va invada.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te