Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.12.2023 - 10:12
Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China - Foto: Profimedia images

Trump vrea iar la Casa Albă. Fostul președinte Donald Trump și-a făcut planul pentru a remodela politica externă a SUA privind relațiile cu Europa, China și NATO dacă va ajunge din nou președinte după alegerile din 2024.

SHARE

Donald Trump, într-un al doilea mandat la Casa Albă, ar instala cel mai probabil persoane loiale în poziții cheie în Pentagon, Departamentul de Stat și CIA, permițându-i mai multă libertate decât în primul său mandat de președinție, pentru a promulga politici și capricii izolaționiste, au declarat aproape 20 de actuali și foști consilieri și diplomați americani.

Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China

Rezultatul i-ar permite lui Trump să facă schimbări radicale în ceea ce privește poziția SUA în chestiuni care variază de la războiul din Ucraina la comerțul cu China, precum și în ceea ce privește instituțiile federale care pun în aplicare - și uneori constrâng - politica externă, au spus consilierii și diplomații.

În timpul mandatului său 2017-2021, Trump s-a luptat să își impună viziunea sa uneori impulsivă și neregulată asupra instituției americane de securitate națională.

El și-a exprimat deseori frustrarea față de înalții funcționari care au încetinit, au amânat sau l-au convins să renunțe la unele dintre planurile sale. Fostul secretar al apărării Mark Esper a declarat în memoriile sale că a ridicat de două ori obiecții la sugestia lui Trump de a lansa atacuri cu rachete asupra cartelurilor de droguri din Mexic, cel mai mare partener comercial al SUA. Fostul președinte nu a făcut niciun comentariu.

Citește și: Trump salută strategia lui Putin privind Ucraina: „Putin este un geniu”

"Președintele Trump a ajuns să realizeze că personalul este cheia în politică", a declarat Robert O'Brien, al patrulea și ultimul consilier de securitate națională al lui Trump. "La începutul administrației sale, au existat mulți oameni care erau interesați să pună în aplicare propriile politici, nu politicile președintelui".

Având mai mulți loialiști la locul de muncă, Trump ar putea să își promoveze prioritățile de politică externă mai rapid și mai eficient decât a reușit când a fost în funcție anterior, au spus actualii și foștii consilieri.

Planurile lui Trump 

Printre propunerile sale din campania electorală din acest an, Trump a spus că va desfășura forțele speciale americane împotriva cartelurilor mexicane - un lucru care este puțin probabil să obțină binecuvântarea guvernului mexican.

Dacă va reveni din nou la putere, Trump nu va pierde mult timp pentru a reduce masiv ajutorul pentru apărare acordat Europei și pentru a micșora și mai mult legăturile economice cu China, au spus consilierii.

Citește și: Biden: „Trump reprezintă un extremism care ameninţă bazele republicii noastre”

O'Brien, care rămâne unul dintre principalii consilieri de politică externă ai lui Trump și vorbește cu acesta în mod regulat, a declarat că impunerea de tarife comerciale asupra țărilor NATO dacă acestea nu își respectă angajamentele de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare s-ar număra probabil printre politicile aflate pe masă în timpul unui al doilea mandat Trump.

Trump vs. Biden

Trump are un avans covârșitor în cursa pentru nominalizarea republicană la președinție. Dacă va deveni candidatul republican și apoi îl va învinge pe președintele democrat Joe Biden în noiembrie anul viitor, lumea va vedea probabil un Trump mult mai îndrăzneț, mai informat despre cum să exercite puterea, atât în țară, cât și în străinătate, au declarat actualii și foștii consilieri.

Trump însuși a oferit puține indicii cu privire la ce fel de politică externă ar urma să urmeze data viitoare, dincolo de afirmații generale precum încheierea războiului din Ucraina în 24 de ore.

Citește și: Condiția lui Joe Biden pentru alegerile din SUA: „Doar dacă Donald Trump va fi contracandidatul meu”

Opt diplomați europeni au declarat pentru Reuters că există îndoieli cu privire la faptul că Trump va onora angajamentul Washingtonului de a apăra aliații din NATO și temeri acute că va tăia ajutorul acordat Ucrainei pe fondul războiului acesteia cu Rusia.

„Jihadul” lui Trump. Cum vrea să izoleze Statele Unite de restul planetei?

Michael Mulroy, adjunctul secretarului adjunct al Apărării pentru Orientul Mijlociu în timpul lui Trump, a declarat că fostul președinte ar numi probabil persoane care ar subscrie la marca sa izolaționistă de politică externă și care este puțin probabil să se confrunte cu el.

Toți președinții americani au puterea de a numi persoane numite politic în cele mai înalte funcții din birocrația federală, inclusiv la Departamentul de Stat, Pentagon și CIA.

"Cred că se va baza în primul rând pe loialitatea față de președintele Trump", a spus Mulroy, "o credință fermă în tipul de politică externă în care crede el, care este mult mai mult axată pe Statele Unite, mult mai puțin pe un fel de (politică) globalistă".

Citește și: De ce vrea Trump să conducă SUA ca un dictator și să închidă granițele. Totul se rezolvă în 24 ore

Trump a intrat în conflict cu propriile persoane numite de el la Pentagon pe o serie de probleme în primul său mandat, de la interdicția privind membrii transsexuali ai armatei, pe care a susținut-o, până la decizia sa din 2018 de a retrage trupele americane din Siria.

Când primul său secretar al apărării, Jim Mattis, a demisionat în 2018, fostul general cu patru stele a declarat că avea diferențe politice semnificative cu Trump. Deși Mattis nu le-a expus în mod explicit, el a subliniat în scrisoarea de demisie necesitatea de a menține o legătură de fier cu NATO și cu alți aliați, păstrând în același timp inamicii, precum Rusia, la distanță.

Ed McMullen, fostul ambasador al lui Trump în Elveția, în prezent finanțator al campaniei electorale și care este în contact cu fostul președinte, a subliniat că majoritatea personalului din serviciul extern pe care îl cunoștea l-a servit cu credință pe președinte.

Dar, a spus el, Trump era conștient de necesitatea de a evita alegerea unor oficiali neloiali sau neascultători pentru posturi de top în politica externă într-un al doilea mandat.

"Președintele este foarte conștient de faptul că competența și loialitatea sunt esențiale pentru succesul (următoarei) administrații", a spus el.

În afara cercului de consilieri de top al lui Trump, o potențială administrație Trump intenționează să elimine actorii de la nivelurile inferioare ale comunității de securitate națională percepuți ca fiind "necinstiți", potrivit Agenda47, site-ul oficial de politică al campaniei sale.

O astfel de măsură ar avea puține precedente în Statele Unite, care au o birocrație nepartizană care servește orice administrație aflată la putere.

Trump a declarat că intenționează să restabilească un ordin executiv pe care l-a emis în ultimele luni ale primului său mandat, care nu a fost niciodată pus în aplicare în totalitate, care i-ar permite să demită mai ușor funcționarii publici.

Într-un document puțin mediatizat, publicat pe Agenda47 la începutul acestui an, Trump a declarat că va înființa o "Comisie pentru adevăr și reconciliere", care, printre alte funcții, ar urma să publice documente legate de abuzurile de putere ale "Deep State". De asemenea, el ar urma să creeze un organism separat de "audit" menit să monitorizeze în timp real colectarea de informații.

"Departamentul de Stat, Pentagonul și instituția de securitate națională vor fi un loc foarte diferit până la sfârșitul administrației mele", a declarat Trump într-un videoclip politic la începutul acestui an.

Trump vrea să scoată SUA din NATO

În timpul unui al doilea mandat, Trump s-a angajat să pună capăt statutului de națiune comercială cea mai favorizată a Chinei - un statut care, în general, reduce barierele comerciale între țări - și să îi împingă pe europeni să își crească cheltuielile pentru apărare.

Dacă Trump va continua sprijinul vital al SUA pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia este de o importanță deosebită pentru diplomații europeni de la Washington care încearcă să se pregătească, la fel ca și angajamentul său continuu față de NATO.

"Există zvonuri că vrea să scoată SUA din NATO sau să se retragă din Europa, bineînțeles că sună îngrijorător, dar ... nu suntem în panică", a declarat un diplomat dintr-un stat baltic.

În ciuda îngrijorărilor legate de viitorul NATO, mai mulți diplomați intervievați pentru acest articol au declarat că presiunile exercitate de Trump în timpul primului său mandat au dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare.

John Bolton, cel de-al treilea consilier de securitate națională al lui Trump, care a devenit între timp un critic vocal al fostului președinte, a declarat pentru Reuters că el credea că Trump se va retrage din NATO.

O astfel de decizie ar fi cutremurătoare pentru națiunile europene care depind de garanția securității colective a alianței de aproape 75 de ani.

Alți trei foști oficiali ai administrației Trump, dintre care doi sunt încă în contact cu el, au minimalizat această posibilitate, unul dintre ei spunând că probabil nu ar merita să se producă o reacție politică internă.

Cel puțin un diplomat de la Washington, ambasadorul finlandez Mikko Hautala, a vorbit direct cu Trump de mai multe ori, potrivit a două persoane care au cunoștință despre aceste interacțiuni, care au fost raportate pentru prima dată de The New York Times.

Aceste discuții s-au axat pe procesul de aderare la NATO pentru Finlanda. Hautala a vrut să se asigure că Trump avea informații exacte despre ceea ce aduce Finlanda în cadrul alianței și despre modul în care aderarea Finlandei aduce beneficii SUA, a declarat una dintre persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te